
June 8, 1939 

Honorable .L. R. Thompson 
County Auditor 
Taylor County 
Abilene, Texas 

Dear Sir: Opinion No. 0~839 

Re: Can a married man living 
in Baltimore, working 
for the government at 
Wash’ington claim 
residence in Texas and 
vote there? 

This is to acknowledge receipt ‘of your letter of May 18th 
requesting our opinion based on the following statembnt: 

‘A man whose mother lives here and who lived here prior 
to ,his majority is now employed by the government at 
Washingt,on, D. C. He has since married at Baltimore and 
res’ides ‘there and carries on his work for the government 
at Washington.. He wishes to vote in Texas. 

“There was given me no information as to whether he had 
ever voted, and I am taking it for granted that he has 
not. 

“As it occurs to me, the question would be: Can a 
married man living in Baltimore and working for the - 
government at Washington claim a residence in Texas and 
be allowed to vote there? ” 

The Texas Constitution, Article 6, Section 2, provides in part 
as follows: 

“Every per ‘son subject to none of the foregoing disquali- 
f icat ions, who shall have attained the age of 21 years and ‘: 
who shall be a cit’ieen of the United States,and who shall 
have resided in this State one year next preceding the 
election and the last six months within the district or 
county in which such person offers to vote, shall be 
deemed a qualified elector....” 
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Article 2955, R.C.S. contains the exact wording as that set out 
above in the Constitution. 

Article 2958, R.C.S. deffnes the term “residence” as applicable 
to voting requirements and provides in part: 

“The cresidencel of a single man is where he 
usually sleeps at night; that of a married man is 
where his wife resides, or if he be permanently 
separated from his wife, his residence is where he 
sleeps at night; provided that the residence of one 
who is an inmate or officer of a public asylum or 
eleemosynary institute, or who is employed as a clerk 
in one of the departments of the government at the 
capitol of this State, or who is a student of a college 
or university, unless such officer, clerk, inmate or 
student has become a bona fide resident citizen in the 
county where he is employed, or is such student, shall 
be construed to be where his home was before he became 
such inmate or officer in such eleemosynary institute 
or asylum or was employed as such clerk or became such 
student;....” 

While it is true the courts say that residence is determined 
largely as a question of intention of the voter (Marsden v. Troy, 
189 SW 960; Huff v. Duffield, 251 SW 298; Devereaux v. Rowe, 293 
SW 2O7), where the facts or the expressed or implied intention 
show that a voter has left his former residence,and moved to a 
new residence with the intention of, remaining there; he loses 
his former residence for votin purposes. In the case of 
Stratton v. Hall, 90 SW (2d) S&5, it is held that mere declara- 
tions of the voter are not controlling if the actual facts justify 
a contrary conclusion. 

Each case must be construed in the light of its fact situation. 
Unless there is some evidence other than reflected by your state- 
ment, it is our opinion the person mentioned cannot be classed as 
a resident of Texas for voting purposes; 

Your question as stated is therefore answered in the negative, 
based upon the authorities cited. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

s/ Benjamin Woodall 
BW:AM ,.. * 

APPROVED : BY Ben jamin Woodal 1 
Gerald C. Mann Assistant 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
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