
GERALD C. MANN 
Attorney General 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

June 13, 1939 

,Hon. P. L. Marquess 
County Auditor 
Wharton County 
Wharton, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. O-902 
Re: Who should pay the bonds of the county 

treasu,rer, justice of the peace, con- 
stable, county commissioners, county 
surveyor, c,ounty auditor, county 
librarian, and the superintendent of 
the county hospital and their deputies ? 

Your request for opinion upon the above stated question has been re- 
ceived by this department, 

The population of Wharton County, Texas is twenty-nine thousand six 
hundred and eighty-one (29,681) inhabitants , according to the last preceding 
Federal census. Therefore, the county officers are subject ~to the Officer’s 
Salary Law. You did not inform us as to whether or not the precinct officers 
of the county are on the salary system or on a fee basis. 

Article 3883, Revised Civil Statutes of Texas, in part, reads as 
follows: 

“Maximum fees - Except as otherwise provided in this Act, 
the annual fees that may be retained by precinct, county and dis- 
trict officers mentioned in this Article shall be as follows:....” 
(The officers mentioned in this article are county judge, district 
or criminal district attorney, sheriff, county clerk, county at- 
torney, district clerk, tax collector, tax assessor, assessor and 
collector of taxes, Justice of the Peace and constable.) 

Article 3891, Revised Civil Statutes of Texas, in part, reads as 
follows: 

“Disposition of fees - Each officer named in this chapter 
shall first out of the current fees of his office pay or be paid 
the amount allowed him under the provisions of Article 3883, 
together with the salaries of his assistants and deputies, and 
authorized expenses under Article 3899, and the amount neces- 
sary to cover costs of premium on whatever surety bond may be 
required by law....” 
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Article 3899(a), Revised Civil Statutes of Texas, in part, reads as 
follows: 

“Expense account - A,t the close of each month of his tenure 
of office each officer named herein,who is compensated on a fee 
basis shall nake as part of the report now required by law, an 
itemized and sworn statement of all the actual and necessary 
expenses incurred by him in the conduct of his office, such as 
stationery, stamps, telephone, premiums on officials’ bonds, 
including the cost of surety bonds for his Deputies, etc.....” 

Article 3899(b), Revised Civil Statutes of Texas, in part, reads as 
follows: 

“Each officer named in this Act, where he receives a salary 
as compensation for his services, shall be empowered and per- 
mitted to purchase and have charged to his county all reasonable 
expenses necessary in the proper and legal condu,ct of his office, 
premiums and officials’ bonds, etc.....” 

Opinion No. O-204 of this department holds that the commis,sioners’ 
court does not have the authority to pay premiums on the official surety bond 
of the county treasurer. 

Opinion NO. 056 of this department holds that the county is not authorized 
to pay the premium on official bond for the members of tie commissioners’ court. 

Opinion No. O-06 of this department holds that the premium on the of- 
ficial ‘bond of the county auditor should not be paid by the county. 

Opinion No. ‘O-56, cited above, further holds that in counties in which 
precinct officers are on a fee basis, the county is not liable to pay premiums 
on officials’ bonds of precinct officers. 

County treasurers, county commissioners, county surveyors, county 
auditors, county librarians and superintendents of county hospitals are not fee 
officers named in Articles 3883, 3891 and 3899, Revised Civil Statutes of Texas 
and do not come within the provisions of the Officer’s Salary Law, whereby the 
expense of premiums on their official bonds could be legally charged up as an 
expense of office to be paid by the county. 

Constables and justices of the peace are precinct officers of the county 
and are named in Article 3883, Revised Civil Statutes of Texas. The comni ssioners’ 
court, by proper order, at the proper time, may place the justices of the’peace 
and constables of the county on a salary basis. Conference opinion No. O-516 of 
this department holds that the commissioners’ court has to place all justices of 
the peace and all constables of the county on a salary basis or leave all on a fee 
basis. If the justices of the peace and the constables of the county are placed on 
a salary basis by the commissioners’ court in the manner outlined by law, then 
it is the duty of the Commissioners’ co,urt to pay the premium on the official 
bonds of the justices of the peace and the constables out of the Officer’s Salary 
Fund of the county. If the justices of the peace and constables are on a fee basis 
the county is not liable for the premiums on their official bonds. However, the 
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justices of the peace and constables may pay same out of their excess fees of 
office as a legal expense. 

Therefore, you are respectfully advised that it is the opinion of ~this~ 
department that the county treasurer, county commissioners, county surveyor, 
county auditor, county librarian and the superintendent of the county hospital 
and their deputies, should personally’pay the premlum on their official bonds. 
You are further re~spectfully advised that It is the opinion of this department 
that it would be improper and illegal for’the county to pay ,the’ premium on the 
official bonds of the county treasurer, county commissioners, county surveyor, 
county auditor, county librarian and the superintendent of the county hospital 
and their deputies. 

You are further respectfully advised that if the constables and justices 
of the peace are placed on the salary basis, then it is the duty of the county to 
pay the premium on the official bonds of the justices of the peace, constables 
and their deputies. You are further respectfully advised that if the constables 
and the justices of the peace are on a fee basis then It would be illegal and 
improper for the county to pay the premium on the official bonds of the justices 
of the peace and constables and their deputies. You are further respectfully 
advised that.it is the opinion of this department that if the constables and 
justices of the peace are on a fee basis than, in that event, the constables and 
justices of the peace and their deputies may pay the premium on their official 
bonds out of their excess fees of office as legal expenses. 

Tr,usting that this answers your inquky, we are 

Very truly yours 

ATT~RNEYGENERALOFTE~AS 

BY 

Wm. J. Fanning 
Assistant 

W JF:AWdb 

APPROVED: 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 


