TR ATTORNEY GENERAL
O TEXAS

AusTIN 11, TEXAS

Honorable Homer Garrison, Jr.
Director, Department of Public Safety
Camp Mabry : : : :
Austin, Texas '

Dear Mr. Garrison:

Opinion No. 0-1049
- Res Disposition of fees
- . collected under H. B.
No. 407, Acts of the
Regular. Session of the
. ¥6th Leglslature.

Your letter of June 27, 1939, addressed to
this office, reads as follows: ‘
"House Bill #407 passed by the Regular
Session of the 46th Legislature and known -
as the 'Certificate of Title Act! provides
in part as follows:

"1Section g%. Each applicant for a
certificate of title or relissuance thereof
shall pay to the designated agent the sum .
of Twenty-five (25€£) Cents which shall be
forvarded to the Department together with
the application for certiflcate of title
vithin twenty-four (24) hours after same
has been received by him and the Depart-
ment shall return to the designated agent
each month Ten (10£) Cents for each appli-
caktlion to which a certificate of title has
been issued, and the dbalance shall be pald
over to Treasurer of this State to be cred~
lted to the General Revenue Fund of this
State.! . , .- : ’ ‘

"This Department desires an opinion on
the followlng questions: ' ‘

"1. Should the entire 254 ‘a8 provided
in Section 57 be deposited in the State
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Treasury and the 10¢ be returned to the COunty
Tax 0011ector by State warrant?

2. Should the Department of Public

Safety deposit only lsﬁpaf the 25¢€ collected

in the State Treasury and deposit the 10¢

of the 25£4 collected in the banks and return

:ge ;Fount to the Tax Collectors by certified
ecks?

3. Should the Department of P&blic
Sarety deposit 15¢ of the 254 collected in
the State PTreasury and return the 10¢ to the
Tax Collector in any manner the Department
nmight deem best?

®L4, Should the Department of Public
Safety deposit the entire 25¢ in the State
Treasury and remit nothing to the County
Tax Collector if an application accompanied
vith a 25¢ fee 18 sent to the Department and
a Certificate of Title is not issued?

"If the ansver to Question No. 1 is in
the affirmative, then:

"5, ¥Would the Tax Collector have to
assume the discount of a warrant drawn in
his favor as his part of the fees collected
for & montht”

House Bill No. 407 is & comprehensive Act
consisting of 66 sections and 1s known as the "Certi-
ficate of Title Act."™ 1Its purpose is declared by Sec-
tion 1 to be "to lessen and prevent the theft of motor
vehicles, and the importation into this State of and
traffic in stolen motor vehlcles, and the sale of en-
cumbered motor vehlcles without the enforced disclosure
t0 purchaser of any and all liens for vhich any such
motor vehicles or the tires, radios parts, or appli-
ances thereof stands as security. Its provisions are
designed to effectuate thet purpese by a system of ap-
plications for and the issuance of certlificates of title
to "every kind of motor driven or propelled wvehicle
now or hereafter required to be registered or licensed-
under the laws of the State.” By 1ts provisions appli-
cations for eertificate of title must be filed with
"County Tax Collector” (s) who are designated as agents.
A copy of an application, together with copies of all
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sccompanying title papers offered in support thereof,
is sent by the agent, together with the application
fee of twenty-five cents collected from the applicant,
to the Department of Public Safety, which may alone
issue such a certificate of title. Section 57 provides
for the distribution and disposition of the fee 80 col-
lected and remitted. The questions you have submltted
cgll for & construction of this section.

, We have examined sald section 1n connection
with the provislons of the entire Act and especially
with reference to Sections 1, 2, 13, 24, 25, 26, 27,
31, 32, 38 and 39. We have encountered 1o difficulty
in arriving at what we belleve to be the legislative
intent as gathered from the words of the statute.

We ansver your first question 1n the negativer
for two reasons. In the first place, it is made per-
fectly clear by the plain vording of Section 57 that
only rifteen cents out of each fee of twenty-filve cents
i8 to be deposited in the State Treasury. In the next
place, it 18 equally clear that ten cents of the fee .
18 to be returned to the "sounty tax collector" that .
sends the fee to the Department. It 18 not state money
but i8 considered as & fee belonglong to the collector
vho. sends 1t in and 18 to partly compensate him for
services rendered and expenses incurred in performing .
prescribed duties. The Department holds this money,
ten cents out of every fee collected in trust for the
eollector that remits it. The only reason we can as-
sign for this procedure is found in our answer to your

fourth gquestion.

Ve ansver your third questlion 1ln the afflirma-
tive for this reason: The statute is sllent as to how .
these remittances are to be made. They must be made '
each month but that is the only requirement. Thils
ansver makes 1t unnecessary to ansver your second ques~
tlon.

We ansver your fourth question as follows:
The pertinent part of the particular section under exam-
ination provides that "the Department shall return to
the designated agent ('county tax collector'!) each
month Ten (10) cents for each application to vhich a
certificate of title has been issued.” The Department
ney refuse to issue & certificate of title for any of
the reasons named in Section 38. An applicant so de-
nled such & certificate is given the right to appeal



Honorable Homer Garrison, Jr., page 4 (0-1049)

to the county tax collector of the county of his domi-
clle for & hearing on his application. If his appli-
cation i8 by the collector denied, he may, within five
deys, but not thereafter, appeal to the county court
of the county of his residence. The procedure to be
folloved in such cases 1s set out 1n Sectlon 39. It
is not clear whether further appeal ls contemplated
from the judgment of the county court.

It is our opinlon that when an application
has been finally denied that all of the fee of twenty-
five cents becomes the money of the State and should
-be deposited in the State Treasury. The Department
1s not authorized to remit any part of sald fee except
vhere & certificate of title 1is issued by it. Howvever,
ten cents out of every f'ee where the certificate of
titie 1s refused should not be deposited in the Treas-
ury until after 1t has been determined that no appeal
wlll be taken, or 1If taken untll the case 1s flnally
disposed of and it has been definitely decided that
no certificate will be issued. For, 1f the money is
once In the Treasury, 1t cannot be withdrawn except
by a direct legislative approprlation.

We call your attention to the concluding para-
graph of Section 57, not quoted in your letter, which
reads:

*No money collected under this Act shall
ever be expended except by & direct appropria-
tlon of the Leglslature and such s&ppropriation
sh&ll never exceed that amount which was col-
lected under this Act In the preceeding two
years."

The &bove provislion applies only to the State's
part of the fees collected. It has no application what-
ever to the ten cents to be returned to the collector.

Ouyr ansver to your rirst question makes 1t
unnecessary to ansver your fifth and last question.

Hoping we have given you the iIinformatlion re-
quested, we are

BWB:LH:lm Yours very truly
APPROVED JUL 6, 1939 ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
/8/ V. F. Moore By /s/ Bruce W. Bryant
FIRST ASSISTANT Bruce W. Bryant
ATTORREY GENERAL Assigtant

APPROVED OPIKION COMMITTEE BY /s/ R.W.F., CHAIRMAN



