
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
AUSTIN 

Honorable James E. Rilday, Director 
Motor Transportation Division 
Railroad Commission of Texas 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-1094 

Re: Whether a person who 
accepts goods at a 
point prior to destina- 
tion and transports same 
in his own trucks to 
destination, receiving a 
freight allowance, is a 
"motor carrier" or 
"contract carrier" and 
required to haue a permit 

We received your letter of July 3, 1939, submitting the following 
fact situation: goods are shipped from a distant point to a 
consignee in the interior of Texas on a prepaid basis. However, 
the consignee is permitted to accept delivery at a steamship 
company pier in Houston and he transports the goods from that 
point to destination in his own truck, receiving a credit in 
the amount that a certificated carrier would have required to 
make the haul. Such person not hawing a certificate or permit 
issued by the Railroad Commission of Texas, you request our 
opinion as to whether he is in violation of law. 

Article 911b, Revised Statutes of Texas, is the Act placing motor 
carriers for hire under the regulation of the Railroad Commission 
of Texas. Subsections (g) and (h) of Section 1 of said Article 
911b read as follows: 
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m(g) The term 'motor carrier' means any person, 
firm, corporation, company, co-partnership, associa- 
tion or joint stock association, and their lessees, 
receivers or trustees appointed by any Court whatso- 
ever, owning, controlling, managing, operating or 
causing to be operated any motor propelled vehicle 
used in tranaporting property for compensation or 
hire over any ,public highway in this State, where in 
the course of such transpprtation a hi$hway between 
two or more incorporated cities, towns or villages is 
traversed: provided that the term ‘motor carrier' as 
used in this Act shall not include, and this Act shall 
notapply to motor vehicles operated exclusiuely within 
the incorporated limits of cities or towns. 

"(h) The term 'contract carrier' means any motor carrier 
as hereinabove defined transporting property for com- 
pensation or hire over any highway in this State other 
than as a common carrier. (Acts 1929, 41st Leg., p. 
698, ch. 314, as amended Acts 1931;. 42nd Leg., p. 480, 
ch. 277, par. 1. )" 

Section 2 of said Article 911b reads as follows: 

*Sec. 2. No motor carrier, as defined inthe preceding 
section, shall operate any motor propelled vehicle for 
the purpose of the transpoctation or carriage of pro- 
perty for compensation or hire over any publie.ELQQItqy 
in the State except in accordance with the provisions 
of this Act? . . .m 

Section 5 of said Article 911b reads: 

“Sec. 5. No motor carrier shall hereafter operate as a 
common carrier for the transportation of property,:for 
compensation or hire over the public highways of this 
State without first having obtained from the Commission 
under the provisions of this Act a cmrtificate declaring 
that the public convenience and necessity requires such 
operation; . . .(I 
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It is quite clear that the operator of a truck is ,not within 
Article 911b and subject to regulation by the Railroad Commission 
unless he operates such vehicle for "compensation or hire." We 
think that such compensation or hire must be paid by others for 
the transportation of goods belonging to such others. Essentially 
there is no difference between the situation here presented and 
the one where the consignee directs shipment to Houston in the 
first place, takes delivery there and himself transports the goods 
to the point desired. In the case at hand the contract has been 
modified to do that very thing. He is transporting his own goods. 
In 13 C.J. Secundum, at page 26, among the tests prescribed for 
determining whether a person is a common carrier of goods is: 
"(1) He must be engaged in the business of carrying goods for 
others as a public employment, and must hold himself out as ready 
to engage in the transportation of goods for persons generally as 
a business, and not as a casual occupation." As pointed out at 
page 31 of the same work the only difference between the common 
carrier and the private carrier is that the latter does not hold 
himself out to transport property for the public in general but 
simply undertakes to carry goods in particular cases on special 
agreements. 

Our answer to your question is a negative one. 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENERAL OF TEEAS 

'By Glen Ii. Lewis 
Assistant 

GRL;PL/cge 

APPROVED AUG. 10, 1939 
s/ Gerald C. Mann 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

APPROPBU OPINION COMMITTEE 
ey: RWF, Chairman 


