
Honorable J. 0. Loftin, President 
Texas College of Arty and Industries 
KingtillS, Texas 

Dear Mr. Loftior Opinion l?o. O-1422 
Be: lryr.a person simultanek5usly 

serve on the board of trustee8 
Of &II Independent School district and 
(1) on the board of direotors of the 
Texas Colleg0 of Art8 & Industries, or 
(2) as Wltod Stitar POSkWStOr? 

ale are pleased to answer the following questions which you sub- 
mitted to us by your letter of September 8, 1939: 

"1. Can an Individual legally 88rVO on the board of dlreotors ofthe 
Texas Collsgs of Arts and Induetrioa and at the 881118 time serve as a 
member of I board of trustees of an indSponde& school district? 

"2. Can an individual serv8 as a member of the board of trustees of 
trustees of an independent school dlstrlot e.nd also a8 United Stafes 
Postmastorl" 

Both questions lnvolvo the application of Article 16, Se&Ion 40, 
oftho Constitution of Texas, which reads in put as follows: 

"No person shall hold or SXSroiOe, at:the 8wr.S time, more than ono oivil 
offiae of SBlo1unl0nt. . . ." 

34 Texas Jurisprudenoo at page 549, r8fSrrirrg to the abow consti- 
tutional protirlon,, saymt 

"ThO COnStltLItiOn RppliSS Only t0 OfflkO Of ~lmnenf. 'J$ro~~SZ,t' ,i,kIS 
a paounirary profit, gain or advantage; hence, the same parson may hold 
two civil offices whuo no pay, oomponsation or peknlary gain attaohS8 
to ono of Iham, protided theyaro not lncompatiblo.w 

For further discussion of this qusstion, 800 opinions ofthis 
department numbered O-490, O-982, and C-1263. 

Since you dld not speoify in your letter under what Aot the indc 
pendent school district wa8 omated, wo shall assme that it-as oroated 
under authority of Chapter 13, Title 49 of the Revised Civil Statutss 
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of Texas, 1925. Article 2775 thereof provldos in part a8 follows: 

"In each independent district that Shall hereafter be organized, the 
county judge of the oounty in which sald independent district is sit- 
uated shall order an olsctfon ,for'seven trustees. who shall c&stitute 
the sohool board of such diStru&, and all of v&m shall serve without 
oampensation." (&dorsoorlng ours.) 

It is, theroforo, apparent.that a member of the board of trustees 
of an independent sohool district, oreated under the general 1~8, does 
not hold an offioo of 8molum8nt nithin the meaning of Artiole 16, Section 
40, of the Texas Constitution. 

We know of no reason why the duties of a member of the boald of 
trusts88 of 8.n independent 8ohoo1 district should b8 in any manner con- 
flicting or incompatlol withthe duties either of (1) a member of the 
Board of Directors of tho Texas College of Arts and Industries, or (2) 
a United States Postznaster. 

Article XVI, So&Ion S3, of the Constitution of Texas, provldos 
In part, 

'%a aooounting offiaoro of We Strto ahall nelthor dreu nor pay a warrant 
upon the Treasury in favor of my person, for salary or oompensation a8 
agent, oftioor, or appoilrtoe, who holds at the same time any othor office 
or position of honor, trust or profit, under this State or the United 
States, exoopt a8 prosorikad in this Constitution." 

There oau be no doubt but that sll three of the offloes hero under 
ooneldsration am positions of honor, trust or profitdthin the meaning 
of the abow quotid oOnstikItlon~~ provision. See opinion bf this 
Department No. O-1101, datod ,July $1, 1939, addrossod to HonoraWe Goo. 
HI Sheppard. 

In accordance with the foregoing disouseion it Is our opinion that: 

1. A perlrnn may legally servo on so Board of Diroc%ors of the Tiixrs 
College of Arta and Indwtrie8 and at tho 8ama tizW 8or‘w a8 a mmnber of 
the board of trustosaof an indopendont sohool district; but in 80 doing 
he forfoita all right to any oompeneatlon to whioh he might havd ken 
sntitlod a6 a dire&or of the collage, by reason of &tide XVI, Sootion 
33 of the Toxad Con8titutlon~ 

2. So far as the Constitution and lawa of Texas are concerned, an indE- 
vldual a*y simultaneously forve as a Iwmber of the board oftrustaos of' 
an independent school distriot, and as UniUod Stab8 Postistor, sin00 
the formor offloo oarrios no oarmpenaatlon, but we ar8 unable to advise 
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you whether the United States postal regulations may or may not fop.. 
bid the samee 

Yours very truly 

ATTCRREYGENEBALOFTEXAS 

By /s/Walter R. Koch 

Walter R. Koch 
Assistant 

APPRCWED SEP 23, 1939 
/s/ Gorald C. km 
ATTORNEYGENERAL OFTEXAS 

Approved 
Opinion Committee 

ByBWB 
chairman 


