ATYORNEY GENERAL

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

Hon., J. €, Hemilton
County Auditor
Ector County
Odessa, Texas

Dear Siy:

Opinion ¥o, 0-1

Your request for our op hioii on the stions
as are herein stated has coliyed by this depart-

population of three thousand nine
y-eight inhaditents according to the last
BT1 & tax valuation of twenty-three million
lupdred and fifty-two thousand and four hundred
($23,852,400) dollars for the year 1939 and that the county
ofrieiala of Eetor County are compensated on a fee basis,

Your first question is answered dy our opinion
No. 0-1051, holding that three thousand ($3,000.00) dollers
is the maximum fee allowed by statute to the sheriff who
performs the duty of assessor and collector of taxes in
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counties having the population of less than ten thousand
inhabitants.

¥e enclose a copy of the above mentioned opin-
ion for your convenience.

Opinion No, 0-91, written by Hon, Cecil C.
Rotsch, Assistamt Attorney General, addressed to territt
F. Hines, County Attorney, ¥idland, Texes, holds in effect
that in counties having a population of less ten thousand
inhebitants the sheriff and assessor-collector of taxas
is entitled, under Artiecle 35902, to only one chief deputy
at a salary not exceeding eighteen hundred ($1,800.00
dollers per annum.

Article 3902, Revised Civil Statutes, reads in
part as follows: ,

"Whenever any distrioct, county or precinet
officer shall require the services of deputies,
assistants or clerks in the performance of his
duties, he shall. apply to the county ocommission=~
ars' court of his county for authority to ap-
point sush deputies, asasistants or c¢lerks, stat~
ing by sworn application the number needed, the
position to be £illed 2nd the amount to be paid,
Saia application shall be accompanied by a state-
ment showing the prebadle receipts from fees,
commisgions and campensation to be collested by
said office during the fiscel year and the pro-
bable disgbursgements whish shall include all salar-
ies and expenses of sald office; and said ecourt
shall maeke its order authorizing the appointment
of such deputies, assistants and clerks and fix
the compensation to de paid them within the limita~
tion herein preseribed and determine the numbser
to be appolinted as in the discretion of said
ocourt may be proper; provided that in no case
shall the commissioners' court or eny member
thereof attempt to influence the appoint of any
person as deputy, assistant or clerk in any office,
Upon the entry of such order the officers apply~
ing for such assistants, deputies or clerks shall
be authorized to appoint them; provided that said
compensation shall not exveed the maximum amouhi
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hereinafter set out. The compensation which
may be allowed to the deputies, assistants
or clerks sbove named for their services
ghall be & reascnable one, not to exceed the
following emounts:

*l. In counties having a population of
twenty~five thousand {25,000) or less inhadi-
tants, first essistant or chief deputy not
to exceed eighteen hundred ($1800.00) dollars
per annum; other assistamts, deputies or clerks
not to exceed fifteen hundred ($1500.00)
dollars per ennum éach.,..."

In answer to your second question, you are re-
spectfully edvised that it 1s the opinion of this depert-
ment that the commissioners' court shall determine the
number of deputies to be appointed as in the discretion
of the court may be propey &md fix the sompensation to be
paid such deputies within the limitations provided by
statute. Under the statute the commissioners?! court may
appoint one chief deputy to the sheriff - tax assessor«
s0llector and f4x his salary at e sum not to exceed
eighteen hundred dollars per annum and the salaries of
the other derutles of the sheriff - tax assessor-collector
shall not exceed fiftesn hundred dollars per annum each.

We are unable to find any statute authorizing
the county to pey any amount for mileage to the sherirf -
assessor-collector of taxes whe is compensated on a fee
basis, Therefore, you are advised that the sheriff -
assessor-collector of taxes is not entitled to be paid
by the county any amount for mileage.

Trusting that the foregoing fully answers your
inquiry, we remain :

Yours very truly
AETORﬁE! GENERAL OF TEXAS
By [ 2relell (e

Ardell Willimms
Asslstent
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