
Honorable G. A. Walters 
County Attorney 
San Saba County 
San Saba. Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-1450 
Re: To what fund should the 

county treasurer deposit 
the excess commissions 
received by him over and 
above his $2.000 maxi- 
mum compensation earned 
as commissions on the pro- 
ceeds of the sale of ‘Road 
Bonds voted by the county. 

By your letter of September 14, 1939, you submit for the 
opinion of this department three questions, which we quote as follows: 

-1. To what fund should the County Treasurer 
deposit the excess commissions received by him over 
and above his $2.000.00 maximum compensation earned 
as commissions of the proceeds of the sale of road bonds 
voted by the county? 

-Z. Is he required to deposit these excess com- 
missions in the general fund 7 

“3. Or, is the Commissioners’ Court authorized 
to use these excess commissions in the road districts 
for which the bonds were voted and sold? * 

The County Treasurer, under the provisions of Articles 
~1709 and 1710. is authorized and required to receive all moneys belong- 
ing to the County, irrespective of the source from which they are de- 
rived, and to disburse and account for all moneys which shall come into 
his hands by virtue of his office. For performing his official duties, he 
is allowed. under Article 3941. stipulated commissions on certain moneys 

.received and Raid out by him. Within the statutory limits. the Commis- 
sioners’ Court sets the percentage which shall be paid him as commis- 
sions~. 
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Subject to certain exceptions, which do not concern us 
here, Article 3943 provides that the maximum compensation to be al- 
Towed the county treasurer in a county such as San Saba shall not exceed 
$2.000.00 annually. 

Our Supreme Court in Harris County v. Charlton, 243 S.W. 
460, 112 Tex. 19, held: 

“The commissions accrued to the benefit of the 
county treasurer as he handled the various funds en- 
trusted to his care . . . When his limit of $2,000 was 
reached in collecting and disbursing these funds, in 
whatever month, then his right to collect and retain 
further commissions . . . ceased.” 

If, as your letter intimates, the commissions specified 
in Article 3941 were set aside or collected and retained by the County 
Treasurer even after the maximum allowable had been earned, such set- 
ting aside or retention was not authorized by law. 

It is provided in Article 7523 that moneys realized from 
the sale of road district bonds “shall be placed in the county treasury of 
such county to the credit of such political subdivision or road district of 
such county. . . . * This means that such moneys belonging to the road 
districts of the county constitute a special fund in the county treasury, 
separate and apart from the county funds. 

These road district funds can never become part of the 
county general fund. Certainly the fact that a portion of them have been 
retained by the County Treasurer under the mistaken impression that 
such portion constituted commissions to which he is entitled by law does 
not change their character as road district funds. Red River County v. 
Graves (Civ. App.. Texarkana, 1926) 288 S.W. 54. See also Watson v. 
El Paso County (Civ. App.. El Paso, 1918). 202 S.W. 125. 

~The Red River County case was a suit by the county to re- 
cover excess commissions collected and retained by the County Treas- 
urer. The court held that the county could not recover that portion of tbe 
excess commissions which came from the Road district fund since it did 
not allege that it sought recovery of that portion for the use and benefit 
of the road district. 

In answer to your first question, therefore, it is the opin- 
ion of this department that under the statutes above noted and under the 
decision in Harris County v. Charlton. supra, no occasion should arise 
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for the County Treasurer in San Saba County to receive any commissions 
whatsoever after he has earned his maximum compensation of $2.000.00 
for any fiscal year. 

However, if due to a misinterpretation of the law, the 
County Treasurer collected commissions in excess of that maximum, 
such excess must be returned to the fund, or funds, from which it 
came. 

U all of the excess commissions. that is. that portion of 
the total commissions which was received after the maximum had been 
earned, came from funds belonging to the road districts for which the 
bonds were voted and sold, all of such excess must be returned to the 
road districts. This answers your third question. 

In answer to your second question, if a11 of the excess 
came from the road district fund, such excess cannot lawfully be placed 
in the county general fund. 

we are 
Trusting that the above sufficiently answers your inquiry, 

Yours very truly 
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