
Hon. Alex F. 60x 
District Attorney 
36th Judicial District 
Seevllle, Texas 

Dear Sir: Opinion No. 04515 
Re: (1) Is a commissioners court 

‘emRotiered't0 appoint as shrelff 
a non-resident of the county to 
serve out.the unexpired term of 
the duly elected sheriff who has 
resigned?, 
(2) If suoh appointment is made, 
can.the appointee legally hold the 
office of sheriff during the term 
of the appolntinent? 
(3) Would the fact that the api 
polntee Is a State Ranger who 
formerly maintained his reeldenae 
in the county, but who for the 
past 10 months has resided else- 
where 'with his family, make any 
difference with regard to the 
legality of the appointment? 

your request for an opinion on the above-stated 
questions has been received by this department. 

Article 2227, yernon's Civil Statutes, reads as 
follows: .~. 

"mo person shaL1 be eligible to any State;aounty, 
precinct ormunlolpal office in this State unless he 
shall be eligible to hold office under the Constitution 
of this State, and unless h8 shall have resided in this 
State for the period of twelve (12) months, and six (6) 
months In the county, precinct or munlclpalltg,~ in which 
he offers himself as a candidate, next preceding any 
general or speoial election, and shall have been an 
actual bona fide citizen of said oounty, prealnct or 
munloipality for more than six (6) months. No person 
Ineligible to hold office shall 8V8r have his name 
placed upon the ballot at any general or special elec- 
tion, or at any primary election where candidates are 
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selected under primary election laws of this State; 
and no such in8ligibl8 candidate shall ever be voted. 
upon, nor have votes counted for hlm,at any such general, 
special or primary election." 

Article 2928, Vernon's kvll Statutes, provides: 

%Ueither the Secretary of State, nor any county 
judge-of this State, nor any other authority authorized 
to Issue certificates, shall Issue any certificate of 
election or appointment to any person elected or 
appointed to any office Inthis State, who is not eligible 
to hold such office Under the Constitution of this State 
and Under the above ArtiCl8S; and,the name of no ineligible 
person, under the Constitution and laws of this State, 
shall be Certified by any party, oommlttee, or any 
authority authorized to have the names of candidates 
placed upon the primary ballots at any primary election 
In this State; and the name of no ineligible candidate 
under the Constitution and laws of this State shall be 
placed upon the ballot of any general or special election 
by any authority whose duty It Is to place names of 
candidates upon official ballots." 

Our courts have uniformly heid that a party who Is 
duly appointed or elected as an officer Is a de facto officer, 
although he may be In law dlsquallfldd from acting. See the 
cases of Germany vs. State, 3 S.W. (2d) 798; Broach vs. Garth, 
50 S.W. 594; and Shlrber vs. Culberson et al, 31 S.W. (2d) 
661, and authorities cited therein. 

In view of the foregoing aUthOriti8s, questions 
numbered 1 and 2, above quoted, are answered In the negative. 

Section 9 of Article 16 of the State Constitution 
reads as follows: 

"Absence on business of the State or of the 
United States, shall not forfeit a residence once 
obtained, so as to deprive anyone of the right of 
suffrage, or of being elected or appointed to any office 
under the exceptions contained in this COnStitUtlOn." 

m opinion No. O-1263, thFs department held that 
"a party cannot hold the office of deputy sheriff and Special 
ranger at the same time." We enclose a copy of this opinion 
for your convenience. 

In view of the above-mentioned~opinion, it is 
apparent that a party cannot hold the offlae of sheriff so 
long as he remains a Stat8 Ranger. 
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In view of the foregoing authorities, you are 
r8Sp8CtfUlly advised that it Is the opinion of this depart- 
ment that If the appointee to the office of sheriff maintained 
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his legal residence In the OOUnty where euoh appointment Is 
to be made during the past eighteen months he was absent from 
the county on business of the State as a State hng8r, and 
still maintains his legal residence In such county, he can 
bellegally appointed sheriff of such county. However, If 
such appointee did not maintain his legal residence In th8 
county Wh8r8 such appointment is.to be made dUrlng the past 
eighteen months he has been absent from the county, he can- 
not be legally appointed sheriff of the county. 

Trusting that the foregoing fully answers your 
lnqulry, we remain 

Yours Very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TnEXAS 

s/ hrdell Wllllams 

BY Ardell'~llllams 
&%vistant 

RPPROm OCTOBER 20, 1939 
s/ Gerald C. Mann 
ATT$?lWY GENERAL‘ OF TEXAS 

&prOV8~~Opinion Committee By BWB, Chairman 
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