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Hon. John C. Marburger 
County Attorney 
Fayette County 
La Grange, Texas 

Dear Sirs Opinion No. ,O-1656 
Ret (1) Is the county liable for all 

reasonable and nacessary expanses 
for the upkeep and maintenance of 
the county-owned automobile oper- 
ated by the sheriff on a salary 
,.basis in the official discharge of 
his duties, regardless ~of the a- 

.~ mount of such expenses? 
(2). Ia the oounty liable for 4p’ a 

‘. mile, regardless of the number of 
miles traveled in the official dis- 
oharge of duties on ~the part of de- 
puties? 

Your request for an opinion on the questions as areberein 
stated has been reoeived by this department. 

Your letter reads. in part as follows:. 

“Fayette County is ,operating on a. salary basis and is 
paying all of her county offioials accordingly.. Fayette 
County also furnishes her own oar to the sheriff for his 
use in the discharge,of his official duties and pays all 
necessary expenses in the.operation of said automobile, pro- 
vided, however, that such expanses do not exceed $50.00. 
In case the reasonable expenses~ in the operation of such 
automobile do exceed $50.00, then the sheriff has to bear such 
expenses himself? The deputies,own their own cars which are 
used in the discharge of their official dutiesand the county 
pays them at the~rate of four cents (411) a mile, provided how- 
ever, such~mileage does net exceed twelve hundred fifty miles, 
the deputies being required to pay theirown expenses over 
and above such 1250 miles. 

“in view of the above faat situation, is the county 
legally liable: 

“1. 
tie 

For all reasonable and necessary expenses for 
up-keep and maintenanoe of such county owned automobile 
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operated by the sheriff in the official disoharge of his 
duties regardless of the amount such expenses may be. 
For instance during last month the sheriff had a larger 
expense bill, due to the fact that he had to purchase 
several new tires, etc. which ran his expense bill above $50.00. 

"2. Is the oounty legally required to pay the 
deputies at the rate of four cents (4#) a mile, re- 
gardless of the number of miles that they may travel in 
the offioial discharge of their duties?" 

You have orally informed us that the first paragraph in your 
letter should read "not to exceed $50.00 per month, and in case the rea- 
sonable expenses in the operation of such automobile do exceed $50.00 per 
month." 

Section (b) of Article 3699, Vernon's Civil Statutes, reads 
in part a8 followsr 

'Each officer named in this Act. where he receives 
a salary as compensation for his services, shall be em- 
powered and permitted to purchase and have charged to his 
county all reasonable expenses necessary in the proper and 
legal conduct of his ~offioe. premimums on officials' bonds, 
premirrm on fire, burglary; theft, robbery insuranoe pro- 
tecting public funds and inaluding the cost of surety bonds 
for his Deputies, 8uoh expenses to be passed on, pre- 
determined and allowed in kind and amounts, as nearly as 
possible, by the Commissioners* Court once each month for 
the ensuing month, upon the application by each officer, 
stating the kind, probable amount of expenditure and the 
neoessity,for the expenses of his'offioe for such ensuing 
month, which application shall, before presentation to 
said court, first be endorsed by the County Auditor, if 
any, otherwise the County Treasurer, only as to whether 
funds ara available for paymen~tof such expenses. The 
Cosnaissioners' Court of~the county of the Sheriff's res- 
idence may, upon the written and sworn application of the 
Sheriff stating the necessity therefor purchase equipments 
for a bureau of criminal identification, such as cameras, 
finger print cards, inks, ohemicals, microscopes, radio 
and laboratory equipsent. filing cards, filing cabinets. 
tear gas and other equipsent in keeping with,the system 
in use by the Department of Public Safety of this State, 
or the United States Department of Justice and/or Suroau 
of Criminal Identification. 

"Suoh purchases shall be made by each officer, when 
allowed; only by requisition in manner provided by the 
County Auditor, if any, otherwise by the Commissioners' Court. 
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Each officer shall, at the olose of each month of his tenure 
of office, make an itemized and sworn report of all approved 
expenses incurred by him and charged to his oounty, aooom- 
panying suoh report with invoices covering suoh purchases 
and requisitions issued by him in support of such report. 
If suoh expenses be incurred in connection with any partioular 
case, suah report shall name such case. Such report, invoices 
and requisitions shall be subject to the audit of the County 
Auditor, if any, otherwise by the Commissioners' Court, and 
if it appears that any item was not incurred by such officer, 
or that suoh item was not a necessary or legal expense of 
such office. or purchased upon proper requisition, such item 
shall be by said CountyAuditor or court rejeoted, in nhioh 
ease the payment of such item may be adjudicated in any court 
of oompetent jurisdiction. All such approved claims and 
accounts shall bs paid from the Officers' Salary Fund unless 
otherwise provided herein. 

*The Coaaaissioners~ Court of the county of the 
Sheriff's residence may upon the written and sworn applioa- 
tion of such officer, stating the necessity therefor, allow 
one or more automobiles to be used by the Sheriff in the 
disoharge of official business, which, if purchased hy the 
oouni~ shall be bought in the manner prescribed by law for 
the purchase of supplies and paid for out of the General 
Fund of the oounty and they shall bs reported and paid in 
the same manner as herein provided for other expenses. 

*Ishere the automobile or automobiles are oaned by 
the Sheriff or his Deputies, they shall be allowed four 
(4$) cents for each mile traveled in the discharge of of- 
ficial business, rhioh sum shall aver all expenses of the 
maintenance, depreciation and operation of such automobile. 
Suoh mileage shall be reported and paid in the same manner 
prescribed for other allowable expenses under the provisions 
of this section. No automobile shall be allowed for any 
Deputy Sheriff except those regularly employed in outside 
work. It shall be the duty of the County Auditor, if any, 
otherwise the Commissioners' Court, to oheak the speedometer 
reading of each of said automobiles, owned by the county 
onoe each month and to keep a publio record thereof; no auto- 
mobile owned by the county shall be used for any private purpose. 
(As amended Acts 1933, 43rd Lag., p. 734, oh. 220, 6 4; Acts 
1935, 44th Leg., p. 718, ah; 311, 8 1; Acts 1935, 44th Lag., 
2nd C.S., p. 1762, oh. 465, 8 113 Aots 1937, 45th Leg., p. 
1340, oh. 498, % 1.)" 

Article 3699 was amended by the 43rd, 44th and 45th Legisla- 
tures, 'The amendment of the 43rd Legislature oarried with it a pro- 
vision to allow a sheriff #50.00 per month for the operation of the car, 
but the provision allowing a sheriff $50.00 per month for the operation 
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of the oar was .not inoluded in the,amendments by the 44th and the 45th 
Legislatures. 

Article 3899, as amended by the 44th Legislature, read in 
part as follower 

'The Commissioners' Court of the county of the Sheriff's 
residence may, upon the written and sworn application of the 
Sheriff, stating the necessity therefor,~allow one or more 
automobiles to be used by the Sheriff~in the diaoharge of his 
official duties, which, if purohased, shall be bought by the 
county in the manner prescribed by law for the purchase of 
supplies, and Raid for out of the General Fund, and they shall 
be and remain the property of the county. The expenses of 
the maintenanoe, depreciation and operation of such automobile 
or automobiles as may be allowed, whether purohased by the 
county or owned by the Sheriff or his deputies personally, 
shall be paid for by the Sheriff, and the amount thereof shall 
be reported by the Sheriff on the report above provided for, 
and shall be deducted by him from the amount, if any, due by 
him to the oounty in the same manner as the other expenses 
are deducted which are provided for in this~ Act." 

Seotion (b) of Article 3899, supra, as it now reads,does not 
speoifiaally provide any method or manner by which the reasonable and 
neoessary expenses for the upkeep and maintenance of,a county owned auto- 
mobile operated by the sheriff on a salary in the official discharge of 
his duties shall be paid. However, Section (b) of Article 3899, Vernon's 
Civil Statutes, does provide that each officer named in the Act, where 
he receives a salary as compensation for his services, shall be empowered 
and permitted to purchase and have charged to his county all reasonable 
expenses necessary in the proper and legal oonduot of his office. 

On August 13, 1938, in passing upon a question very similar to 
the question we now have under consideration, in an opinion written by 
Hon. R. E. Gray; Assistant Attorney General, this department held that if 
the oounty has purchased a oar for a sheriff, the sheriff shall keep a 
record of such expenses which he iaoura in the operation and maintenanoe 
of same and present said expenses in an itemized form to the commissioners* 
court for payment. 

In view of the foregoing authorities you are respectfully ad- 
vised that it is the opinion of this department that where a sheriff re- 
ceives a salary as compensation for his servioes and uses a county owned 
automobile, when the commissioners' court of the county of the sheriff's 
residence authorizes the sheriff to use such automobile in the discharge 
of his official business, such sheriff is not limited to the maximum of 
$50.00 per month per oar, but the county is liable for all reasonable 
and.neoessary expenses for the upkeep and maintenanoe of such autemobil~e 
operated by the sheriff in.the disoharge,~of his official duties, regard- 
less of the amount of suoh expenaes.~ 
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You are further advised that it is our opinion that the 
deputy sheriffs in your county who have been authorited by the ooau~~is- 
sioners' court to us8 their automobiles in the discharge of their of- 
ficial duties should bs paid the sum of four (4#) cents for eachnils 
reasonably and nsoessarily traveled in the discharge of their offiaial 
duties regardless of the amount of mileage suoh deputies travel. 

Trusting that the foregoing filly answers your inquiries, we 
remain 

Yours very truly 

ATTORNEY GENEZAL OF TEMS 

By s/Ardell Williams 
Ardell Williams 

Assistant 

AWrpbprnc 

APPROVED L-SC 4, 1939 
s/Gerald C. Mann 

ATTORNEY GENERAL OF TIZXA5 

Approved Opinion Committee Ey s/l3WB Chairman 


