
Honorable Allen C. Wilson 
County Attorney 
Kendall county 
Boerne, Texas 

Dear Sir: 

Overruled by O-6344 
in so for as it conflicts 

Opinion No. O-1821 
Re: Tax Assessor-Collector's fees for 

assessing the taxes of an independent 
school district. 

Your request for an opinion of this department upon the above stated 
question has been received and considered by this department. 

To be assured that ve understand your question correctly, we quote as 
follows from your letter: 

"Art. 2792, R. C. 5. provides that tha County Tax Assessor- 
Collector may charge independent school districts 1% for 
assessing and l$ for collecting the taxes of the district. 

"The question arises, in regard to the assessor's fees only, 
whether this 1% is intended to be l$ of the taxes due the 
district or l$ of the assessed value for the district." 

The applicable portion of Article 2'792, R. C. S. 1925, as amended by the 
Acts 1937, 45th Legislature, p. 637, ch. 312, section 1, provides as 
follows: 

when a majority of the Board of Trustees of an Independent 
District prefer to have the taxes of their District assessed 
and collected by the County Assessor and Collector, or collected 
only by the County Tax Collector, same shall be assessed and 
collected by said County Officers and turned over to the 
Treasurer of the Independent School District for which such 
taxes have been collected. . . . When the County Assessor and 
Collector is required to assess and collect the taxes of 
Independent School Districts he shall respectively receive 
one per cent (1%) for assessing, and one per cent (1%) for 
collecting same." 

This department held in an opinion written by Hon. Scott Gaiws, Assistant 
Attorney General, dated October 29, 1931, addressed to A. E. Nabors, found 
at p. 720, Volume 327, Letter Opinions of the Attorney General of Texas, 
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that under the provisions of Article 2792, Revised Civil Statutes of 
Texas the Tax Assessor-Collector was entitled to receive an amount equal 
to the statutory per cent of the taxes so assessed and not a per cent of 
the taxable valuesof the property in the independent school district. 

You are respectfully advised that it is the opinion of this department that 
when the Comty Tax Assessor-Collector is required to assess and collect 
the taxes of independent school distric+sunder Article 279, Revised 
Civil Statutes of Texas, he shall be entitled to receive as his fees one 
per cant (1%) of the amount of the taxes assessed for the district and 
one per cent (1%) of the amount of the taxes collected. 

Trusting that this satisfactorily answers your inquiry, we are 

Yours very truly 

A‘JTORNE3 GENERALOFTEXAS 

s/Wm. J. Fanning 

BY 
Wm. J. Fanning 

Assistant 

s/ Grundy Williams 
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s/ GERAID c.MAHH 
ATTORNEY GERERALOFTEXAS 

APPROVE3 OPIRYOIV COMMITPE 
BP B. W. B. 

m 
Grundy Williams 

Assistant 


