
OFFICR OF THE ATTORNEYGENERAL OF TEXAS 
AUSTIN 

Honorable Paul T. Holt 
County Attorney 
Travis County 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. O-1840 
Re: (1) Payment of poll taxes by 

an agent where the taxpayer 
resides in a city of ten thou- 
sand (10,000) inhabitants or 
more. 

(2) When, and under what cir- 
cumstances, a tax collector 
may issue a voting poll tax 
receipt to a taxpayer who has 
undertaken to pay his poll 
tax by mail. 

Vie have carefully considered your letter of re- 
cent date in which you request the opinion of this depart- 
ment on two questions propounded by you, the first of which 
reads: 

"1. Does the exemption as provided in Art. 
2962, R. C. S., referred to in your opinion No. 
1522, for the payment of a poll tax by an agent 
where the taxpayer is out of the precinct of 
his residence during the entire taxpaying period, 
require that the agent must be appointed before 
October lst, or may such agent be appointed be- 
tween October lst and February lst?" 

provides; 
Article 2962, Revised Civil Statutes of Texas, 

"In all cases where the taxpayer resides 
in a city of ten thousand inhabitants or more, 
the tax must be paid in person by the taxpayer 
entitled to the receipt, except as provided by 
this article. If a person residing in a city 
of ten thousand inhabitants who is subject to 
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pay a poll tax, intends to leave the precinct 
of his residence before the first day of Octo- 
ber with the intention not to return until after 
the first day of the following February, and does 
not return before that time, he shall be entitled 
to vote, if possessing all other legal qualifica- 
tions, by paying his poll tax or obtaining his 
certificate of exemption through an agent author- 
ized by him in writing, which shall state truly 
his intention to depart from the precinct, the 
expected period of his absence, and every fact 
necessary to enable the tax collector to fill the 
blanks in his receipt. Such authority in fact, 
must be sworn to by the citizen, and certified to 
by some officer authorized to administer oaths. 
It shall be deposited with the tax collector and 
kept in his office." 

The method employed by the Legislature in enact- 
ing this statute is described in the following observation 
by the court in the case of STATE V. COUNTRY CLUB, 173 S.W. 
570, 580: 

"It is the usual and the only safe method, 
where en act is intended to embrace all but a 
few, to first enact a sweeping clause, which in- 
cludes everybody, and then, by proviso or subse- 
quent articles, to name those who are intended 
to be exempted. , . .I' 

The effect of such a proviso or exception is des- 
cribed by the Supreme Court of Texas in the case of POTTER 
V. ROBISON, 102 Tex. 448, 119 S. W. 90, as follows: 

"The ,proviso above copied is to be restrict- 
ed and applied to the preceding enacting clause 
of the statute and its effect is to limit the 
scope ,of that clause and to except out of its 
general terms the case stated in the proviso which 
otherwise would be embraced in the language used. 

1, . . . 

"A proviso is substantially an exception. hits 
natural and appropriate office is to restrain or qualify 
some preceding matter." 39 TMhS JURISPRUDENCE, p. 192, 
par. 102. SPENCE V. FENZUER, 107 Tex. 443, 180 S. Vi. 597. 
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To operate as a proviso, it is not essential that the 
clause be proceeded by the words "provided". Thus it was 
held in the case of GALVESTON AND W. RY. CO. V. CITY OF 
GALVESTON, 155 S. W. 273, 281: 

"Although this language is not preceeded 
by the word 'provided' it is nevertheless, in 
substance a proviso, and must be so construed. 
;;;;k,,on Interpretation of Law, p, 270; 36 Cyc. 

"Exceptions and provisos are, as a rule, strict- 
ly construed and applied , , . an exception or $;o;~i;o 
will.not be extended beyond its plain terms.1' . 
Juris., p. 278, par. 148. 

Accordingly, it was held in the case of MISSOURI- 
UNSAS-TFXAS R. CO. V. THOMSON, 280 S. W. 325, 327: 

1, 
specific' . 

The proviso is in the nature of a 
and express exception to that general 

rule. It has long been the rule of the courts 
to construe such provisos strictly. In Roberts 
v. Yarbro & Wimberly, 41 Tex. 449, Judge Gould 
quotes with approval the rule laid down by Judge 
Story in United States v. Dickson, 15 Pet, 165 
(10 L. Ed. 689), as follows: 

"'When the enacting clause is general in 
its language and objects, and a proviso is 
afterward introduced, that proviso is construed 
strictly, and takes no case out of the enacting 
clause which does not fall fully within its 
terms. I 

"See, also Collins v. Warren, 63 Tex. 411; 
and McCuistion v. Fenet (Tex. Civ. App.) 144 S. 
w. 1155." 

To the same effect is the case of BRIGHT V. HRIS- 
COE, 193 S. W. 156, the opinion, in part, reading as follows: 

"The statute which engrafts an exception 
on the general statute must be strictly con- 
stured and will not be extended by judicial 
construction. Simon v, Middleton, 51 Tex. Civ. 
App. 531, 112 S. W. 441." 
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A reading of Article . _ 2962, in the light of the . . __. foregoing principles of construction, compels the holding 
that, in all cases where the taxpayer resides in a city of 
ten thousand (10,000) inhabitants or more, and payment of 
his poll tax is made by an agent, the sworn agency author- 
ization must have been executed prior to October 1st; other- 
wise, the tax collector is without authority to accept the 
poll tax payment by such agent and issue to the taxpayer a 
poll tax receipt, entitling the taxpayer to vote. 

is 
The "pa-yent by agent" provision of this statute 

clearly a proviso or exception to the general law enact- 
ed in the first part of the statute, to-wit, "in all cases 
where the taxpayer resides in a city of ten thousand (10,000) 
inhabitants or more, the tax must be paid in person bv the 
taxpayer entitled to the receipt, except as provided by this 
article." (Underscoring ours). As such, it must be strictly 
construed, the language read according to its plain meaning 
and not extended by implication or construction. The lan- 
guage sim ly says that if a taxparer intends to leave (pres- 
ent tense P the precinct of his residence before the first 
day of October with the intention not to return before the 
following first day of Februarv, he may secure his poll tax 
through an, agent, rather than in person, by executing a sworn 
agency authorization stating truly his intention to depart 
from the precinct of his residence, the expected period of 
his absence and the facts necessary to enable the tax col- 
lector to fill in the blan'-s in the tax receipts. 

The statute nowhere provides, either expressly or 
by necessary implication, that an agency authorization may 
be executed after October 1st or after he has departed, 
which departure necessarily must be before October lst, else 
the proviso will have no apq=tion for the simple reason 
that if the taxpa,ver leaves after October lst, he may secure 
his poll tax in person before leaving because the taxpaying 
period is fro:! October 1st through January 31st. 

YOU are, therefore, respectfully advised that it 
is the opinion of this department that the agency author- 
ization provided for in Article 2962, supra, ap lying to a 
taxpayer who resides in a city of ten thousand ? 
habitants or more, 

lO,COO), in- 
must have been executed prior to October 

1st; if it is executed, and the agent thereby appointed, sub- 
sequent to October lst, the tax collector is without author- 
ity to accept payment of the taxpayers poll tax from such 
agent and issue to the taxpayer a valid voting poll tax re- 
ceipt. 
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In so holding, we are in accord with the ruling 
of this department, under date of February.1, 1913, in a 
conference opinion signed by Honorable B. F. Looney, Attor- 
ney General, and written bv Honorable C. A. sweeton, Assist- 
ant Attorney General, addressed to Honorable George R. Gillette, 
San Antonio, Texas, wherein it was held on the identical ques- 
tion you have submitted: 

"In our opinion the tax collector would not 
be authorized to accept payment of poll tax by 
an agent if the authority of the apent was sworn 
to after October 1st." 
ions, Vol. 27, p. 304) 

(Attorney General's Opin- 

The second question propounded by you reads: 

"2,. Where the taxpayer nays his poll tax; 
either with or without paying his property tax, 
by mail, accompanied by an affidavit containing 
all information necessary for making out his 
poll tax receipt, prior to February lst! may 
the Tax Collector make out the tax receipt and 
deliver it to the taxpayer either before or 
after February lst?" 

In opinion No. O-1522, by Assistant Attorney Gen- 
eral Walter R. Koch, addressed to Honorable John R. Shook, 
Criminal District Attorney of Bexar County, San Antonio, 
Texas, construing Article 2963, Revised civil Statutes of 
Texas, as last amended by the Forty-first Legislature ir 
1929, this department held: 

"We have concluded that it was not the pur- 
pose of Article 2963 to create such third excep- 
tion so as to permit the payment of poll taxes 
by mail, although accompanied by payment of prop- 
erty taxes . . .'I 

Accordingly, before a taxpayer may secure a voting 
poll tax receipt, he must have paid his poll tax in person, 
or in the agency method provided for in Articles 2961 or 2962, 
Revised Civil Statutes of Texas. Iie may not secure a voting 
poll tax by mail. 

We have in response to the question submitted by 
YOU, reconsidered our opinion No. O-1522, with reference to 
the payment of poll taxes by mail, under Article 2963, supra. 
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We reaffirm the correctness of this opinion to the effect 
that a voting poll tax receipt may not be validly issued by 
a tax collector when pa.vment therefor, and the necessary in- 
formation incident thereto, is sent to the tax collector by 
mail, and where there is co personal application therefor by 
the taxpayer, or by his legally appointed agent. In addition 
to the considerations set out in our opinion Vo. O-1522, we 
further point out that an examination of the caption to the 
bill enacted by the Forty-first Legislature, at its First 
Called Session in 1929, as an amendment to Articles 2963, 2965 
and 2968 (Acts 1929, 41st Legislature, 1st C.S., p. 111, ch. 
51, par. 1) likewise demonstrates that it was not the inten- 
tion of the Legislature to authorize a new method of paying 
poll taxes; whereby a voting poll tax receipt might be issued 
upon the taxpayer's -mailing to the tax collector the pa.yment 
therefor, either with or without his property tax payment.. 
Should it be held that the 1929 amendment, supra, was intend- 
ed to authorize such a method of pay.nent, a serious question 
of its constitutionality would arise because of the insuffi- 
ciency of the caption. 

It is therefore our considered opinion that the 
construction of Article 2963, supra, as amended, set out in 
our opinion No. O-1522, is correct, as comporting with the 
language therein and its validity in all respects. 

Turning now specifically to the second question 
submitted by you, the last paragraph of Article 2963, supra, 
becomes pertinent. It reads: 

"'All tax receipts issued for any year after 
January 31st shall be stamped on the face thereof: 
'Holder not entitled to vote', and the name of 
the holder of such poll tax receipt shall not be 
included in the list of qualified voters." 

since our opinion No. O-1522 holds that a tax col- 
lector is without authority to issue a voting poll tax receipt 
to a taxpayer who sends the payments therefor through the mail, 
it follows that the onl;! wav such taxpayer may secure a voting 
poll tax receipt is by personal application as required by 
Articles 2961 or 2962, Xevised Civil Statutes of Texas. There- 
fore, if the taxpayer, who has undertaken to pay his poll tax 
by mail, either with or without a property tax payment; per- 
sonally applies for such receipt before February lst, the tax 
collector may thereupon issue him a voting tax receipt; whereas, 
if the taxpayer fails to personally apqly therefor before Feb- 
ruary lst, the tax collector is compelled, under the above- 
quoted provision of Article 2963, to issue the poll tax ret 
ceipt with the words stamped thereon "not entitled to vote". 
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In answer to your second questicn, therefore, you 
are respectfully advised (1) that where the taxpayer under- 
takes to pay his poll tax by mail, either with or without a 
property payment, with all the necessary information there- 
with, the tax ccllector may ?ot, upon these facts alcne, is- 
sue a voting poll tax receipt to such taxpayer; (2) if, be- 
fore February lst, the taxpayer personally aor>lies therefor, 
the tax collector may issue and deliver to him a voting 
poll tax receipt; and (3) if there is no personal applica- 
tion therefor prior to February lst, the tax collector may 
only issue and deliver the poll tax receipt with the words 
thereon "not entitled to vote". 
tax collector may issue, 

In any case, of course, the 
and the taxpayer is entitled to re- 

ceive, either by personal delivery or b!v mail, his tax re- 
ceipt for taxes paid of any nature, including the poll tax; 
the foregoing determining only the right of the taxpayer to 
a voting poll tax receipt. 

We point out that it would be entirely proper for 
the tax collector to inform the taxpayers, who undertake to 
pay their poll taxes by mail,, that it is necessary, under 
the statutes of Texas, that they personally apply for their 
pcll tax, prior to February lst, before they may be issued 
a poll tax receipt giving them the right to vote, 

We fully recognize, and regret exceedingly, the 
inconvenience and hardship which may be caused many of the 
citizens of Texas when this department seeks to .give force 
to the laws of our State, as we are doing in this opinion. 
Vie may not, in the discharge of our responsibilities, be 
guided by expediency, convenience or personal desires. Ye 
conceive it to be our dusty to give effect to the will of 
the Legislature of Texas as expressed in its statutory en- 
actments, and as construed by our courts. In so doing, we 
point out to the Legislature the effect and status of our 
present statutory law, whereby it may, as deemed by it nec- 
essary and proper, modify those laws whioh it believes to 
be oppressive, burdensome, or too stringent. 

Very truly yours 

ATTORREY %EE.'RAL OF TEXAS 

ZCS:LM 

APPROVED: JAN. 1S 1940 
(Signed) Gerald 6. Mann 
ATTORNEY GENCERAL OF TEXAS 

(Signed) Zollie C.Steakley 
BY 

Zollie C. Steakley 


