OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GERALD C. MANN
ATTORNEY GENERAL

Honorable Paul T. Holt

County Attorney, Travis County ,/\
Austin, Texas $

Dear Sirs Opinion Ko 9

¢f a less number of
being statéd than
acdtually in the tract.
This is in ans tter in which you
desirs our opinion on the q at n the validity of cer-
tain tax assesspents your letter nds as follows:

“From I01 : lagive, Mrs. Wade
. Szith A t er of th.
D Aore < . *tuatt on the waters

: Dounty. They bave
asgessed oo-tin.‘lly, )11 these Yyears, this
- Y re-survey cof sald
a, tccro 1- ound be 599,89 acres, or
- : oess /whioch they 444 not know
5y h-d. nedtly thought they were pay~
g the taxew on all ths land they owned, Now,
grant of land which is an old
nown &8 tha Santiage Del Velle
v has 44,280 aores, aoccording to
dodds of the General Lln& ofrrice. There
2000 sfres or more of the grant of land
" besn carried on the tax rolls of Travis
County for many years prior to 1919, as 'Unknown
Owner,' and during the years 1019 to 195¢ fronm
$40 to $83 per acre for 1630, Nearly &ll the
aoresge of this large grant wes acsessed at
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approximestely $40 per acre, by the owners who
aotually made their rendition, dut fromx time to
time, land has become less valuable on these
surveys and have all been reduced to from $10

to $30 per acre, and so aocepted by the County
Board of Equalization, Now, the owners and hold-
ers of these said 3I90.3¢ ecres want to clear the
taxes on the extra 54.39 acres. Oan the County
Commissioners Court order the Tax Collector to
collect on a smaller value for each year whioh,
in their Jjudgment, they would think to be fair
and just both to the State and County and to the
Taxpayery « « o

"e « « In the event that the Court cean not
grant a reasonable yelief, which in their judg-
ment, they believe to be fair tc all concerned,
then in event that the estate has more owners
than one, &s the ocese might dbe, like this one,
would the Tax Colleotor be permitted to collect
in equal proportion to each heir or owner of the
part or interest which he might own in the original
s{::t and let the cthers pay theirs at a later
time?

vThe fact that this land was rendered as
'Tnknown Owner' for thase years and not rendered
by the owner, would that give the Assessor and
Collector or Commissioners Court any right to ree
duce the value, if they found the value was too
high for saléd years? Could the lourt teke under
consideration the fact that for several years the
*Unknowa roll' was higher than the original assess-
ment, would they have the right to &irect the Tax
Asgeasor and Collector to colleot on the sanme
average per acre on the funknown Roll' as was ac-
cepted By the Board of Xqualization on the regular
assessed roll, if the land was the same gualitys»

Ve have made & further investigation of the facts
in this case, and we find that the owner of this land ren-
dered it each ysar in question by glving only the “abstract
number®, tkhe name of the "originsl grenteen, the "acres
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rendered™ and the "value® of the land, The "abstraet num-
ber® was number 24, and that number applies to the entirs
Santiago Del Valle Survey of 44,280 acres. During the
rirst few yoars of the period involved this owner rendered
the tract ag 345 acres, bhut during the later years of this
period she rendered it as 331 acres, the decrease being due
to the fact that about 14 acres had teen s0ld to other
parties,

We alsc ascertained that the Tax Aasessor-Col-
lector of Travis County kept an abstraot book in eaccordance
with Articles 7165 and 7186 of the Revised Civi]l Statutes,
&nd that 1t contained & record of the Santiego Del Valle
Survey and eshowad that it contained ten leagues, that is,
44,280 acres, Ve found that each year he calculated the to-
tal number of aores rendered by various owners in this sure
vey, end subtracted this total from the number of eores in
the survey, to-wit, 44,280 acres, and thereby determined the
number of acres ¢f the survey that was not on the tax rolls
in the name of the known owners. This anumber of aores was
placed on the roll as ons item of unrendered and unknown
croperty, the owner being designated as "unknown owner®, the
property not being desoribed or designated in any manner ex-
cept that it was in the Santiago Del valle Survey. The Tex

- Assessor-Colleotor advises ua that this excess consimted of
approximately 2000 acres, and that the 84.39 acres in ques-
tion is & part of this unrendered excees,

At the outset we are confronted with the question
of whether or not the owner c¢an be considered as rendering
the whole tract of 399.59 aores or only & fraoction of said
tract, to-wit, 345/399.3¢ of said tract,

We balieve that only a fragtion of said traet was
rendered. No description was given whereby the specific
tract goulé be goneidered as having been rendered. The only
thing rendered was 345 acores, and that partiocular 345 acres
is not identified. The taxpayer in the case ¢annot complain
of & faulty or fnsufficient desoeription because she furnished
it and ocannot be misled by it, Denman v. Jtate, (Tex. Civ.
App.) 85 S. w. (B4} 262; Cooper Survey Company v. City of waco,
(Tex, Civ. App.) 71 8, W, 61%; and Mckiokle v, Rochelle, (Tex.
Civ, App.) 125 3, W. 74,

We believe that articls 7198 of ths Revised Civil
Statutes was intended to apply in & cese of this kind, That
article reads ag feollowsy

7O
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“Aach assessor, when he shall have made the
agsessnent of his county for each year, shall, on
the first day of June of each year, or as soon
thereafter ag practicable, carry from sach person's
aszsesscent the number of acres and its value on
each survey of lasnds, lots or dlocks to that par-
ticular survey, lot or bloek found on the mbstract
hooks provided in Articles 7186, 7197, and 72086
and all the parts of each gsurvey or block place
on sald abatract books shall be a oredit to the
essessor on that particular survey. Saild assessor
shall deduct the total number of acres rendered
on each survey or bloock from the total number of
acres of the whole survey or block as is shown by
said abstrzet; and, 1f any part is left unrendered,
then he shall assess the same to the owner or
owners thereof, if known, anéd, if unknown, then
to *"unknown owpers,™ and the value thereof shall
be affixed by him, sanctioned by the board of equali-
zation; provided, that the owner or ownsrs of any
survey and grant of land may show that the survey
and grent in which they are interested does not
contain the full complement of acres, showing how
many acres are in fact embraced wit the calle
of the particular survey and grant."

We have not found any reperted case construing
thia statute with reforence to the question at hand, In try-
ing to arrive at ite meaning we should bear 1n mind that Ar-
ticle 7205 takes care of ths ordinary situation where the
ownership of a pilece Of land fs unknown. Direction thers is
for the assesaor to list the ownershiyp of the property as ™un-
known® in assessing it for taxes. When it is borne in mind
that Article 7198 was not intended as a repstition of Article
7205, but was meant to cover a different situation, its mean-
ing becomes c¢lear. The abstraot book in the office of the
agsegssor showing a survey to contain a given number of acres,
the burden is upon him t¢ see that such survey is filled in
with renditiones coverin- that number of acres in the survey.
If such renditions de not cover the full number of acres thus
shown in the abstract book t¢ be injthe survey, there remains
a balance tc be assessed by the assessor. And, owners of
yisces of & survey would be bound to take notice of all this,
The fact that the renditions do not inolude & sufficlent num-
ber of acres to rill out the gurvey according to the adatraot
book would put any such owner on notice that he may have all
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or a part of the excess, and that if he does have it is
subject toc the additional assessxent which the assessor is
required to make, The above Article 7198 negatives the

idea that the rendition of the tract in question, giving

the quantity as 345 acres, must be taken to cover the whole
interest in the tract, which it is now shown contains 399.39
acYres,

We now pass to the question as to whether the
assessment of the balance of the survey each year to the
wunknown ownar" was valid, or whether the undivided 54,39
acres in question stands in the position of never having
been assessed,

We cited cases above holding that when the tax-
payer furnishes the description in the rendition and assess-
ment that he cannot complain on the ground that the descrip-
tion is faulty or insufficient; but as far as this excess
of 54.39 aores in this tract is concerned we believe that
the rule atated in the case of House v, Stone, (Tex. Sup.
Ct.) 64 Tex, 677, applies. In that case the land in ques-
tion had been assessed by the State against an "unknown
owner," and the court held the assessment invalid because
the list and assessment failed to identify the land in ques-
tion, &nd the court said:

wY, . . The lots of land must be definite-
1y and distinetly deserided, and parcl proof can-
not supply the deficiency in the desoription or
boundaries. These must be ascertained fromx what
is written. The question 18 not cne of intentlon,
but one of faot-~-What 444 the assessors 4c? wWhiech
48 the specific lot on which the tax 1s laid?
These questions must de answered from the record.t"

The assessment in this casa would be against 54.39
acres in said tract of 399.30. Said 54.39 acres cannot be
identified except as being an undivided part of said 396.39
acre tract; but we believe that Article 7198 authorizes such
an assessment in & case like this.

The procedure for such rsassesspent would be under
Articles 7346 and 7347 of the Revised Civil Statutes. Article
7346 reads as rfollows:
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" henever any cozmissioners court shall
discover through nctice from the tax c¢cllector
or otherwise that any real property has been
opitted from the tax rolls for any year or
years since 1854, or shall find that any previocus
ecgesaments on any real property for the years
menticned are invalid, or have been declared
invalid for any reason by any district court
in a suit to enforce the c¢ollection of taxes
on said propertles, they may, at any meeting of
the eourt, order a list of such properties to
be mede in triplicate and fix a compensation
therefor; the aaid list to show a complete
description of such properties and for what
yeurs such properties were omitted from the tax
rolis, or for what years the asssssxzents are
found to be invalid and should be cancelled and
re-aaseszed, or to have been declared invaliad
and thereby cancelled by any district court in
& suit to enforce the colleotion of taxes. No
reassesarent of any property shall be held
against any innocent purchaser of the same if
the tax records of apy county fail to show any
assessxent (for any year 8o re-assessed} by which
said property can be identified and that the
taxes are unpaid, The above vxception, with the
sane limitation, shall alse apply as to all past
judgments of distriot courts canceling invalid
assesscents.”

Article 7347 resds in part a&s follows:

*Yhen saild list bas been sc mede up the com-~
misaioners court mey, . . . refer sich list of
properties to be assessed or rezssesged to the tax
asgassor who shall procesd at once to make an
assessment of all s:14 properties, . . . and when
completed shall submit the seme to the commissioners
court, who shall pass upon the valuations fixed by
him; and, when approved as to the values, shall
ceuse the taxes to be computed and extended at
the tax rate in effect for each separate year men-
tioned in said list; and, in addition thereto,
shall csuse to be added a penalty equal in amount
to what would be six per cent interest to the date
of peking sald list frox the date such properties
would have been delinquent had same been properly
rendared by the owner thereof at the time and for
the years stated in sald 1ist; . . .*
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In view of the foregoing discussion, we believe
that it 1s unnecessary to apnswer tha other questions in
your inquiry.

our answer can be summarized as follows: Only
345 acres of the land in question was rendered by the gwnar.
Under Article 7198 the Assessor-collector hsg authority to
azsess in the name of an "unknown owner™ any exoess im a
survey; and upon &iscovery that this particular landowner
owned part of this excess such exoces: owned by her can be
asgseszed against her under the procedure prescridbved in Ar-
ticles 7346 end 7347. Such assessuent should be of an un-
divided 54.39 acres in said 599.39 acre tract,

Yours very truly

ATTORNEY GENERAL OF TEXA
APPROW 7 . m
BY
Caoil C. notach

Assistant

FIRST ASSISTANT
ATTORNEY GENERAL
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