THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS

ATTORNEY GENERAL

Honorable Mortimer Brown, _ Opinion No. 0-20u48

Executive Secretary Re: Effect of a will vhich devises
Teacher Retirement System all of deccased's property of
Austin, Tezas all kinds to a thimd party up-

on the peyment of the accumu-
lated contributions wndar the
Teacher Retirement System to
the person named in the System

Dear Sir: by the deceased to collect
such contributione.

We are in receipt of your letter of March 5, 1940, in which you
request an opiniom of this department es to the menner of payment of the
accumlated contributions in the case presented in youwr letter as follows:

"On Jemwary 26, 1940, Mra. Zylpha Kiolbasso Neale,
a meniber of the Teacher Retirement System, died. On a
form held in this office and dated April 19, 1938, she
had designated her daughter, Virginia Maney Kiolbasso,
a minor, to receive the retwmn of her eccumlated con-
tributions in case of her death before retirement. At-
tached hereto you will find an exact copy of this deslg-
nation of beneficlary form.

e are also enclosing a copy of a certified copy
of & will that was executed by Mrs. Zylpha Kiolbasso
Neale in Jamvary of 1940. You will note in this will
she states that *all property of whatsoever kinmd, real,
ypersoral or mixed of which I may die possessed' is dbe-
queerthed to her fmther end mother, and her brother is
appointed executor of the estate without bond. We have
in this office letteras testamentary of his appointment
as execubtor.

"In view of the facts in this particular case, what
steps should he taken by the Teacher Retirement System
to settle this case?

1. Shou]ﬂ the money de paid to the executor for
the mother and father?
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"2. Should the money be paid to the executor for
the minor daughter?

"3, Should the money be paid directly to the fether
and mother dbeczuse of the fect that the mooumiated comtribu~-
tions of a deceased manber camnot be considered liadbls for the
dabts of the estate (if we interpret the law correctly)?

"4, Should the money be paid directly to the daughter
if her disabi}ities have been removed or to the County Clerk
if there is no lepal guardian appointed and if her disabilitiea
have not been removed? (The amount to be refunded is less than

$250.00) .

*5. Should the Teecher Retirement System pay the
monay :.o the executor and leave the matter entirely in his
hands?

The bdig question in the case wvhich you present is whether or
not,the will which devises “all property of whatsoever kind, real, per-
sonal or mired of vwhich I may die possessed” revokes the Teacher Retire-
ment desigmation so that the eccumieted contributions-way not be paid
to the bensficieyy designated therein by the decessed, but must be pald
to the estate. This question was considered in an opinion dated May-
24, 1938, by Assistant Attormey General H. L. Williford and addressed to
you. The pertinent portion of this opinion is as follows:

“You then-ask if the deoeased mepiber laft a will
in which hs-wakes provisions to leave all of his prop-
erty to certain-individuals other tiem the beneficiary
in the Teachear Retirememt System;, but makes no speecific
mention $n his will of his accumisted contributions in
the Tencher Retirement System, would the Teacher Retire-
ment System be acting within the -lssr if-it peid-the ac-
cuplated contributions to the benef'iciayy named on the
Teacher Ratirement System's form for naming & beneficiary?

"In answer to this question, if the date of the
will is subsequent to the date of the deaignatiom of
the member's beneficiary, I think you should redquire
an adjudication of the rights of the devimee in the
will end the beneficiary nemed by the menber before
paying the accumlated contributioms to any person.”

This depertment does not agree with the conclusion reached by
Mr. Williford in answer to this question, and to this extent his opinion
is hereby expressly overruled.
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Our opinion No. 0-129 contained the following statement:

"As to such appointee the title to such residue
does not vest absolutely wtil the death of the mem-
ber. If such em swppointmemt is made, however, and it
is not subsequently revoked by the member, it would
entitle the eppointee to receive such residue of the
member's -bepefits for the reason that this Act specif-
ically so0 provides. In this respect the statute is
similar to the provisions usually conteined in ordinary
life insurence policies, vhich authorize the insured to
appoint, in writing, & substitute bemeficiary. Such an
appointment, as provided for in this Act, 1t is believed,
my be recaelled or revoked by the member."

In line with the eabove quoted opinion we feel that the same
rule of lew would epply here os would apply to san insurance policy which
named & third party as beneficiary thereunder, end in which case there
wag a will cmtqining the same provision as contained herein subsequently
executed. . . _

It is' i'kell'established ru]e of'lav-in'th:ls gState that the
proceeds of an insurence policy which nemes & third perty as bereficlary
is not a pert of the estate of which a persom dies possessed of. The
Cowrt of Civil Appeals of Texas, in the ¢ese of White, et a)l. v. White,
32 8.W. 48, stated es follows:

"Agide from this, it is well settled thet where an
insurence policy nmemes a beneficiary, who survives the in-
sured, and who has an insurable interest, the proceeds of
the policy form no pert of his estate, and neither his
executor nor his creditore= have any claim upon such pro-
ceeds. 13 Am. & Eng. Enc. Iaw, p. 652; Mullins v. Thomp-
son, 51 Tex. 7. As the momey collected by virtue of ithe
certificate constituted no part of the estate of 8., J.
White, 8r., it was not subject to sdministration, end it
was improper for the probtete court to order &n additional
mven'.t;ory to be made by Mre. White, and require her %to.give
bond.

The same rule of law was recognized by the Supreme Court of Texas
in the case of International Travelers®' Ass'n. v. Bettis, 35 s5.W. (24d)
1040. "he court stated as follows:

"In ouwr opiniom, there is e clear distinction in
the euthorities between policies of imsurence peyable
to a designated beneficiary and those made payable to
the 'administrator or executor’! of the insured as was
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done in this tnstence. The proceeds of the policies
of the latter class become mart of the estate of the
insured et his death. Fletcher v. Williems {Tex. Civ.
App.) 66 8 M. 860 (writ refused); volume 4, Cooley's
Priefs on the law of Insuremce, p. 3743."

In line with vimt bas been previously sbeted, it is the opiniomn
of this -deyertment that in the case where the sccumlated contridvubions
are desigmated in the Teeacher Retirement System to be peid to & third
party the same should be so peid reperdless of the fact that in a subse-
guent will the deceesed left wll of her property; both real and personal,
to someone else. The Question here would be much more difficult if the will
which hed been executed subsequent to the originel desigmation in the
Teacher Retirement System hsd provided specifioelly that the accumalated
contributions should be paid to someone other than the person designated
in the form filed with the Teacher Retirement System. However, this 1s not
the case. The devise here wes only of all of the property belonging to the
deceased, Therefore in this cese we feel that the correct procedure is to
pay the money to the person designated in the Teacher Retirement System and
not to the devisee in the will.

In your letter you were ulso concerned with the method -of pay-
ment of the accunmlated comtributions to the person to whom the same is
entitled., In our Opinion No. 0-200% we ruled that the sccummisted contri-
butions were not subject to wéministretion. In Opinion No. 0-1439 this de-
partment considered the question of payment of money to a minor under the
Teacher Retirement System snd stated as follows:

*Since Art. 4112e provides specifivelly that sny
trustee, or person who holds eny fond, wirich does not
exoeed $250.00, about which there is no controversy,
that bdelongs to & minor, emd since you state that the
amomnt belonging to the winor ‘in Question is less than
$250.00, you cen, wmder the provisions of said stetute,
vay seme to the County Clerk of the county where the mi-
nor lives, snd take his, the Comnty Clerk's receipt
therefor, and you and the Teacher Retirement System will
then be relieved from-eny eand all further liability or
responsibility in commectiom therewith.

"Bafore puaying weme you should obéein a statement
from the Cownty Clerk of the county of the minor's resi-

- dence thet no guardisn has been sppointed in said cownty
for the minor. You should also chbtein en effidevit from
someone that no guerdisn-hes heen appointed for the minor.
If a guardian has been appolnted, of course, the money
shonld be paid to the guardien.”
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Tou ere therefore udvised that in this cese the womey should
be paid to the deughter if her disabilities have been removed, or to the
County Clerk if her disabllities have not been removed, and if there has
been no legal guardisn appointed for her.

Yours very truly-
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

" By /[s/ Billy Goldberg
Billy Goldberg

Agsistant
BG:Jmipe
AFFROVED AFR 1, 1940
[s/ Gerela €. Mamn :
ATTORNEY CGENERAL OF TRXAS
APFROVED
OPTNION

COMMITTEE
BY /s/ B4B



