
Hon. R. L. Crazier 
county Attorney 
Johnson County 
cleburne, Texas 

De*r Sir: Opinion No. O-2148 
Rer The qualification of a trustee 
of a common school district as a 
sproperty taxpayer." 

We are in receipt of your letter of recent date in which you re- 
quest the opinion of this department touohing the question stated‘-by you 
88 follows, 

"Is a person nho~owns personal property within 
the o-on school distriot, which personal property 
has been assessed for taxes, but upon v&i&the said 
taxes are delinquem'c, a property taxpaying and quali-, 
fied to hold the office of trustee in the common 
school district?" 

Artiole 2745, Revised Statutes of Texas, 
follows* 

(I . . . providing no person shall be 
trustee unless he is a property taxpayer 
to which he is eleoted . , .s 

provides, in part, as 

qualified as 
in the district 

This departmenl held:in an opinion by Assistant Attorney Gen- 
eral Joe J. Alsup, under date of April 14, 1936, that a person who hss 
been assessed taxes on personal property is s. property taxpayer and a 
qualified trustee of a ccsmnon school district in Texas, in such particu- 
lar, although he has never paid the taxes on such personal property. 

It will bs noted that this statute does not require that the 
trustee shall be a taxpayer as to real property in the absence of which 
this requirmnent is satisfied upon the basis of personal property taxes. 
RUSEN VS. CWJTFAU COUNTY, 265 Pac. 676; 82 MONT. 115. 

The general rule also appears to be, absent any contrary in- 
dication in the particular statute, that the term "taxpayer" means a 
person chargeable with a tax; one who owns propertywithin the county 
subject to taxation. HILLSMAR VS. FAISON, 57 S.W. 920 (Tex. Civ. App.); 
RADGH VS. LITILS, 282 Pac. 459, 140 Okla. 206; CASTILLO vs. STATE HIGH- 
WAY KMMISSION of MO. 279 S. W. 6733 312 No. 244. We do not beliew 
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it is a necessary qualification, under Article 2745,~ supm, that the 
trustee.shall have mtually paid the taxes assessed against him. 

You are, therefore, respectfully advised that it is our 
opinion, as heretofore held by this department, that a person is a 
"property taxpayer" within the purview of Article 2745, supra, if 
he owns personal property within the district whioh has been assess- 
ed fortaxes, notwithstanding that suoh person is delinquent in the 
payment thereof. 

Yours very truly 

ATTORNEY GEEEBAL OFTEXAS 

By 
/s/ Eollie C. Steakley 

Zollie C. Steakley 
Assistmt 

Opinion Committee 
By BWB 
Ch*irman 


