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Honoreble E. L. Shelton
County Auditor
Cleburne, Texas

Dear Sir: | opinion No. 0-2178
Re: Whether lien instrument dated
December 1, 1935, has to be
- stamped under Article TOWTe,
‘Yernon's Civil Statutes.

In your letter of April 4, 19k0, you request our opinion &s to
whether a deed dated December 1, 1935, stipulating an assumed consideration
of $7,000.00 and which has never been filed for record but is offered for
£iling at this date is subject to the state stamp tax. ~

Article 70hTe, Vernon's Civil Statutes, reads in part as follows;

"(a) Except as herein otherwise provided there is hereby

levied and assessed a tax of Ten (10¢) Cents on each One Hundred
E 100.00; Dollars or fraction thereof, over the first Two Hundred

£00.00) Dollars, on ell notes and obligations secured by chattel
mortgage, deed of ftrust, mechanie's lien contract, vendor's ilen,
conditional sales contract and all instruments of a similar nature
which are filed or recorded in the office of the County Clerk under
the Registration lLaws of this State; provided that no tax ghall be
levied on instruments securing an amount of Two Hundred ($200.00)
Dollars, or less. After the effective date of this Act, except as
hereinafter provided, no such instrument shall be filed or recorded
by any County Clerk in this State until there has been affixed to
such instrument stamps in accordance with the provisions of thie
section; % % &%

From & resding of the above statute it is seen that the tax is not
due until and unless the instrument of security is presented for record. It
is further provided that except as provided in the Act no such instrument
ghall be filed for record until it has been stamped in accordance with the
provisiong of the Act. No exception is-made as to instruments dated prior
to the effectiva date of the act. In cur conference opinion No. 3061; dated
June 17, 1930, we expressed the view that the tex in questio» is lald upon
the privilege of using the records of the office of the county clerk, rathez;
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than being a tax upon the note or other obligation secured by the mortgage
or other lien. In our opinion No. 0-1328 we held that a deed would be
required to bear the stamps where the purchaser wastherein required to
aBsune s pre-existing indebtedness where the deed in which the vendor's lien
had been originally created had heen recorded without payment of the tax.
Our opinion follows that the instrument with which you are concerned must
be stamped before it is recorded. In this connection it 18 assumed that
the vendor's lien has not heen paid and released of record.
Yours very truly,
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By /s/ Glenn R. lLewls
Asslstant
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Approved April 15, 19k

/8/ GERALD ¢. MARN

ATTORREY GENERAL OF TEXAS
_APFROVED: Opinion Committee, by B.W.B., Chairman



