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E L~ITORNE‘IS GENERAL 

F AS 

Honorable Joe Bailey Humphrey5 
County Attorney 
Houston county 
Crockett, Texas 

Dear Mr. Humphreys: Opinion No. O-2278 

Re: Is It necessary that a 
County Chairman resign 
before running for the 
State Legislature? 

Your letter requesting the opinion of this department is 
as follows" 

"The present County Chairman of Houston Is 
contemplating running for the State legislature. 
The question has arisen and will arise at the next 
Committee meeting whether he should resign as 
County Chairman before the election, shquld he make 
the race aforesaid. 

"The writer Is unable to find either case law or 
statute governing this situation. 

"It is the opinion of the writer that it Is not 
necessary for a County Chairman to resign before 
making another race for an entirely different office. 

"Please give me the Department's opinion on this 
question as we are anxious that we be entirely 
regular In the conduct of the Democratic primaries 
and elections." 

Any eligible person may become a candidate for the office of 
Representative In the State Legislature and have his name 
printed upon the ballot, unless some statute of the State 
forbids. 

Article 2940 of the Revised Civil Statutes declares that: 

"* * * nor shall anyone act as chairman or as member 
of any district, county or city executive committee 
of a political party who has not paid his poll tax, 
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or who is a candidate for office, or who holds any 
office of profit or trust under either the United 
States or this State, or in any city or town in 
this State." 

In our Oplnlon No. O-1835 we held that one cannot be a 
candidate for the county chairmanship of the Democratic party 
and a candidate for anothercounty elective office at the 
same time. This ruling was predicated upon Article 2940 and 
Article 2978 of the Revised Civil Statutes -- the latter 
Article pro.~idlng: 

"The name of no candidate shall appear more than once 
upon the official ballot, except as a candidate for two 
or more offices permitted+b; tt$e Constitution to be 
held by the same person. 

In the course of that opinion, referring to Article 2970, It 
is said: 

"The resultant possible disqualification and confusion 
are too obvious to mention. Suffice It to say that 
unless this statute is very closely followed, we could 
have a situation wherein a county chairman was super- 
vising a contest of his own candidacy in a primary 
election." 

The resultant possible confusion mentioned Is Indeed obvious, 
but no more so In the case stated than It would be If the 
county chairman were a candidate for re-election. In such 
a case, If there should be a contest, he would, indeed, be 
personally disqualified to act In the contest, but that 
personal disqualification pertains to his committee action 
and has nothing to do with his eligibility as a candidate 
for another office. 

Whether or not the more candidacy of the chairman for another 
office would Ipso.. facto as matter of law vacate his office 
of county chairman, we need not decide and do not decide. 

We find nothing in the statutes nor in the decisions that 
would make the present county chairman of your county 
ineligible for another office to be filled at the approaching 
primary election, or that would prevent his name being 
printed upon the ballots at the approaching election or elections 
as a candidate for the office he seeks. 

The opinion suggested by you in your letter, we think, is 
correct, and you are accordingly so advised. 
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Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

s/ Ocle Speer 

BY 
Ocie Speer 
Assistant 

OS-MR+ge 

APPROVED MAY 9, 1940 

s/ Gerald C. Mann 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

This opinion considered and approved In limited conference 


