
Hon. George H. Sheppard Opinion No. O-2304 
Comptroller of Public Re: An individual who owns tank 

Accounts cars in which,he transports his 
Austin, Texas own gasoline and who does not 

lease, rent or charge mileage for 
said cars is not required to make 
the reports or pay the occupation 

Dear Sir: tax under ,Art. 7062. 

This is an answer to your request for an opinion in 
which you say: 

"An individual, residing without this State, 
owns a certain number of railroad tank cars. He 
loads them with gasoline at Sweetwater, Texas, 
for delivery to a certain oil company in Fort Worth, 
Texas, and pays the freight himself, at Fort Worth. 
He receives the benefit of the mileage allowance 
under regularly published tariff authorized by or- 
ders of the Interstate Commerce Commission. 

"Is this individual required to make reports 
and pay the gross receipts tax under ,lirticle 7062, 
R.C.S.?" 

In a second letter on this question you gave us ad- 
ditional facts as follows: 

"The owner of a tank car loads said car at 
Sweetwater, Texas with gasoline and makes out a bill 
of lading on same for delivery to himself at Fort 
Worth, Texas, the Texas and pacific Railway Company 
moving said car as per bill of lading. The Texas 
and pacific Railway Company then presents freight 
bill at the destination under the rates and terms of 
regularly published tariffs of the Interstate Com- 
merce Commission. 

"iit regular intervals, the Texas and Pacific 
Railway Company under regularly published tariffs 
of the Intersta e Commerce Commission, pays to the c 
owner of said tank car the equivalent of l& a mile 
for each mile which said car traveled loaded on 
lines of said railway." 
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,As we interpret the facts, these tank cars are used 
to transport only the owner's property. The owner loads the 
car at Sweetwater and the railroad company moves the loaded 
car to Fort Worth, where the owner pays the freight on the 
load at the same rate as if the property had been transported 
in the railway company's own car. At regular intervals the 
railway company pays the owner of these cars l&? a mile for 
each mile it was used, that is, traveled, while loaded. 

The answer to your question must be determined by 
the construction to be placed on Article 7062 of the Revised 
Civil Statutes, which reads as follows: 

Viach individual, company, corporation or 
association, residing without this State, or 
incorporated under the laws of any other State 
or territory, or nation, and owning stock cars, 
refrigerator and fruit cars of any kind, Q& 
a s of any ku, coal cars of any kind, furni- 
isa;iars or common box cars and flat cars, & 

g. renting or charging mileane for the use 
of such cars within the State of Texas 
shall make quarterly, on the first day: of Jan- 
uary, April, July and October of each year, and 
report to the Comptroller under oath of the in- 
dividual or of the president, treasurer or su- 
perintendent of such company, corporation or as- 
socation, showing the amount of gross receipts 
from such rentals, or mileage, or from other 
sources of revenue received from business done 
within this State, during the quarter next pre- 
ceding. Said tndividuals, companies and corpor- 
ations, and associations, at the time of making 
said report, shall pay to the Treasurer of this 
State an occupation tax for the quarter beginning 
on said date equal to three per cent of said 
gross receipts as shown by said report." (Under- 
scoring ours) 

It will be noticed that the part of the statute with 
which we are concerned says that "each individual . . . owning 
.e. tank cars of any kind . . . and leasing, renting or charging 
mileage for the use of such cars within the State of Texas" 
shall make the required reports and pay the prescribed occupa- 
tion tax. Under the facts that you have given us the Individual 
owns tank cars. But, is he engaged in "leasing, renting or charg- 
ing mileage for the use of such cars"? 'We think the answer IS 
"No". 
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It is true that the owner of the cars is paid a sum 
of money by the railway company that transports the cars at a 
rate of so much per mile while loaded; but, we do not believe 
this is an arrangement by which it can be considered that the 
owner is leasing or renting the cars to the railway company. 
Nor do we consider that the owner is charging mileage for the 
use of the cars. @hat it amounts to is this: The individual 
in question furnishes his own cars to haul his own property, 
and, of course, he is entitled to pay a less transportation 
charge to the railway than he would be if the railway furnish- 
ed the cars; and instead of paying a smaller freight rate, the 
individual in this case pays the same rate that he would pay 
if the railway furnished the cars and the railway in turn 
hands him back l& per mile. 

If the railway was allowed to haul other people's 
merchandise in this car-owner's cars, and said car-owner was 
paid l&2 per mile by the railway for so using the cars that 
would constitute "leasing, renting or charging mileage for the 
use of such cars"; but, we understand that these cars are used 
only to haul the car-owner's property. 

This statute was apparently intended to apply to car 
owners who leased and rented their cars to others or turned 
their cars over to other persons and charged mileage therefor, 
for such other persons to haul their (said other person's) mer- 
chandise or haul merchandise for hire as a common carrier. We 
do not believe it was intended by the legislature that this 
statute apply to cars used exclusively for hauling the car- 
owner's olin property. 

Our answer to your question is that under the facts 
that you give, the individual you ask about is not required to 
make reports or pay the gross receipts tax under Article 7062. 

Enclosed with this opinion is the correspondence that 
was attached to your opinion request. 

APPROVED JUN 11, 1940 
/s/ Gerald C. Mann 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

APPROVED: OPINION COMMITTEE 
BY: BWB, Chairman 
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Yours very truly 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
By /s/ Cecil C. Rotsch 
Cecil C. Rotsch, Assistant 


