
Hon. Geo. H. Sheppard 
Comptroller of Public 
accounts 

State of Texas 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. o-230~A 
Re: Reconsideration of opinion No. 
O-2304. An individual who owns tank 
cars in which he transports his own 
gasoline and who does not lease, 
rent or charge mileage for said cars 
is not required to make the reports 
or pay the occupation tax under Art. 
7062. 

This is in answer- to your request for a reconsidera- 
tion by us of our opinion No. O-2304 concerning the payment of 
the occupation tax by private owners of tank cars who receive 
mileage payments from railroads for the use of such cars0 

Me have carefully studied your request for a reeon- 
sideration of our opinion No. O-2304 in the light of the author- 
ities quoted by you in your said request. 

Article 7062 of the Revised Civil Statutes of Texas 
reads as follows: 

“Lath individual, company, corporation or associa- 
tion, residing without this State, or incorporated under 
the laws of any other state or territory, or nation, and 
owning stock cars, refrigerator and fruit cars of any 
kind, t,ank cars of anv kind coal cars of any kind, furni- 
ture cars or common box car: and flat cars, and leasin=, 
renting or charm mileape for the use of such cars within 
the State of Texag, shall make quarterly, on the first days 
of January, April, July and October of each year, and re- 
port to the Comptroller under oath of the individual or of 
the president, treasurer or superintendent of such company, 
corporation or association, showing the amount of gross 
receipts from such rentals, or mileage, or from such other 
sources of revenue received from,business done within this 
State, during the quarter next preceding. Said individuals, 
companies and corporations, and associations, at the time 
of making said report, shall pay to the Treasurer of this 
State an occupation tax for the quarter beginning on said 
date equal to three per cent of said gross receipts as shown 
by said report.” (Underscoring ours) 
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It is our opinion that private owners of tank cars 
who ship their own commodities in said tank cars and receive 
mileage payments from railroads for the use of the cars are 
not "charging mileage" and therefore are not subdect to~the 
tax described under Article 7062. 

In discussing this article of our law in our opinion 
No. O-2304, we stated as follows: 

"In a second letter on this question you gave us 
additional facts as followst 

"'The owner of a tank car loads said car at 
Sweetwater, Texas, with gasoline and makes out a bill 
of lading on same for delivery to himself at Fort 
Worth, Texas, the Texas and Pacific Railway Company 
moving said car as per bill of lading. The Texas and 
Pacific Railway Company then presents freight bill at 
the destination under the rates and terms of regularly 
published tariffs of the Interstate Commerce Commission. 

"'lit regular intervals, the Texas and Pacific Rail- 
way Company, under regularly published tariffs of the 
Interstate Commerce Commission, pays to the owner of 
said tank car the equivalent of l&? a mile for each mile 
which said car traveled loaded on lines of said railway.' 

"As we interpret the facts, these tank cars are 
used to transport only the owner's property. The owner 
loads the car at Sweetwater and the railroad company 
moves the loaded car to Fort Worth, where the owner pays 
the freight on the load at the same rate as if the prop- 
erty had been transported in the railway company's own 
car. At regular intervals the railway company pays the 
owner of these cars l&? a mile for each mile it was used, 
that is, traveled, while loaded. 

II . . . 

"It will be noticed that the part of the statute 
with which we are concerned says that 'each individual 
. . + owning . . . tank cars of any kind . . . and leas- 
ing, renting or charging mileage for the use of such 
cars within the State of Texas' shall make the required 
reports and pay the prescribed occupation tax. Under the 
facts that you have given us the individual owns tank 
cars. But, is he engaged in 'leasing, renting or charg- 
ing mileage for the use of such cars'? We think the an- 
swer is 'No'. 
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"It is true that the owner of the cars is paid a 
sum of money by the railway company that transports the 
cars at a rate of so much per mile while loaded; but, 
we do not believe this is an arrangement by which it can 
be considered that the owner is leasing or renting the 
cars to the railway company. Nor do we consider that 
the owner is charging mileage for the use of the cars. 
What it amounts to is this: The individual in question 
furnishes his own cars to haul his own property, and of 
course he is entitled to pay a less transportation charge 
to the railway than he would be if the railway furnished 
the cars; and instead of paying a smaller freight rate, 
the individual in this case pays the same rate that he 
would pay if the railway furnished the cars and the rail- 
way in turn hands him back l&z+ per mile. 

"If the railway was allowed to haul other people's 
merchandise in this car-owner's cars, and said car-owner 
was paid l&? per mile by the railway for so using the cars 
that would constitute 'leasing, renting or charging mileage 
for the use of such cars'; but, we understand that these 
cars are used only to haul the car-owner's property. 

"This statute was apparently intended to apply to car 
owners who leased and rented their cars to others or turned 
their cars over to other persons and charged mileage there- 
for! for such other persons to haul their (said other per- 
son s) merchandise or haul merchandise for hire as a common 
carrier. We do not believe it was intended by the legisla- 
ture that this statute apply to cars used exclusively for 
hauling the car owner's own property." 

It is our judgment that our opinion No. O-2304 correctly 
stated the law applicable to the fact situation stated by you, 
and we therefore readopt and affirm said opinion. 

~APPROVED JUN 3, 1943 
/s/ Grover Sellers 
FIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL 

GPB:HMMzwb 

Yours very truly 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
By /s/ Geo. Pi Blackburn 
Geo. P. Blackburn, 

,Kssistant 


