
Hon. Artie Stephens Opinion No, O-2420 
County Attorney Re: Voting for precinct officers 
Hopkins County in July, following the changing of 
%lphur Springs, Texas commissioners precincts in Febru- 

WY. 
Dear Sir: 

Your recent letter, requesting a legal opinion of 
this Department states that the commissioners court of your 
county on the 5th day of February l%O changed the commis- 
sioners precincts of the county with td result that some 
citizens are now within a different commissioners precinct, 
and will have resided therein less than six months prior to 
the July primaries, You ask may these citizens vote for pre- 
cinct officers in such commissioners precinct. 

We assume that these individuals are otherwise qual- 
ified voters and further that no change was made in the elea- 
tion precincts which codd be done only in conformity with 
Article 2933, Revised Civil Statutes, 

It has been consistently held by this Department 
that the Constitution and statutes of Texas do not require 
that a voter shall have resided six months within a precinct 
of a county; to be eligible to vote, but that the six months 
requirement is complied with if the voter has resided such 
time within the county. Letter opinions of the Attorney Gen- 
eral., vol. 382, p. 617 and p. 623; vole 362, pe 613. 

In conference Opinion No. 2116, by Assistant Attorney 
,Genersl John Maxwell approved by Attorney General Co M. Cure- 
ton July 16 1919 tOpinions of Attorney General, Vol. 53, page 
271j it was declar&d: "If a voter has in fact moved into a new 
precinct within the same county in good faith to reside in such 
precinct and to acquire a residence therein, such voter is en- 
titled to vote at any general election held subsequent to his 
acquiring his new residence as aforesaid." 

These opinions are entirely sound in their holdings 
that a voter who has resided within the county for six months, 
may vote in E he precinct'within the county to which he removes, 
notwithstanding such removal may be at a time less than Six 
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months prior to the election* In such case' there is no doubt 
that such voter could vote for precinct officers of~the pre- 
cinct to which he has removed. Indeed, Article 2967, Revised 
Civil Statutes of Texas, makes specific provision for the situa- 
tion where a citizen,,who has received his poll tax receipt 
or certificate of exemption, removes to another precinct in the 
same county. 

The question submitted by you, however, relates to 
the fact situation where the voter himself does not remove to 
another precinct, but where he is, so to speak Uremoved'4 to the 
different precinct by the action of the commissioners' court in 
altering the precincts in the county. There is no statutory 
regulation of this situation analogous to Article 2967, supra, 
relating to the removal of the citizen himself to another pre- 
cinct. 

We are constrained to the opinion, however, that the 
citizen so removed by the action of the commissioners8 court 
is not precluded from voting, in a primary election to be held 
less than six months thereafter, on the precinct officers of 
the new precinct in which he finds himself after the action of 
the commissioners' court. As before pointed out, neither the 
Constitution nor the Statutes of Texas require, as a prerequi- 
site for voting for precinct officers, that the citizen shall 
have resided within the precinct for at least six months prior 
theretoo In the absence of such requirement, it is our opinion 
that a citizen, otherwise qualified, may vote for the precinct 
officers of the precinct in which he resides, 

Accordingly, you are respectfully advised that it is 
the opinion of this Department that the citizens residing with- 
in the commissioners precincts, as changed by the commissioners 
court of your county on the 5th day of February, 1940, if other- 
wise qualified, may vote for the precinct officers thereof in 
the July primaries of 1940, 

APPROVED JOL 12, 1940 
/s/ Grover Sellers 
FIRST ASSISTART 
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Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By /s/ Zollie Co Steakley 
Zollie C, Steakley, Assist- 
ant 
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