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floyee ~“0 choose either source 
the departmental appropriation 
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fee) from which to be reimbursed? 

Dear Sir: And~related questions. 

Your recent request for an opinion of this Department 
on the questions as are herein stated has been received. 

We quote from your letter as follows: 

“The current Departmental Appropriation Bill de- : 
clares in Section2 (under the-head, *Traveling Ex- 
penses$ 1 I 

l’;k~y State official or employee entitled to trav- 
eling.expenses out of State appropriations herein made, 
who is legally or officially required to be present at 
the trial of any State case, shall not claim traveling 
expenses from the State and also from the Court wherein 
said case is pending. If by oversignt, duplicate claims 
are filed for said traveling expenses and collected, 
then said officers or employees shall reimburse and re- 
fund to the State Treasurer an amount equal to the re- 
spective amount collected under such witness fee and 
mileage claim. t 

“For the proper construction of this clause your 
opinion is respectfully requested as follows: 

“1. Is it optional with the employee to choose el- 
ther source (the departmental appropriation for travel- 
ing expense,.or the statutory mileage and witness fee) 
from which to be reimbursed? 

“2, If the mileage and expense allowance as com- 
puted-under the terms of the appropriation bili should 
be greater than as computed under the statutes relating 
to aourt costs, would the former measure be appropriate 
for the claim of a state employee? 
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“3. In the case of a duplication, is the refund 
to be.made.dlrect to the State Treasurer, so as to be 
credited to the traveling-expense account of the de- 
partment with which the employee is connected; or, 
through the court in which the trial was had, thus op- 
erating as a credit to the costs of the case, or as a 
revenue ltem?l’ 

Article 1036, Code of Criminal Procedure, reads in 
part, as follows: 

“Any witness who may have been recognized, sub- 
poenaed or attached, and given bond for his appearance 
before any court, or before any grand jury, out of the 
county of his residence to testify in a felony case, 
and who appears in compliance with the obligations of 
such recognizance or bond, shall be allowed his actual 
traveling expenses, not exceeding four cents per mile 
going to and returning from the court or grand jury, 
by the nearest practical conveyance, and two dollars 
per day for each day he may necessarily be absent from 
home as a witness in such case. 

llWitnesses shall receive from the State, for attend- 
ance upon district courts and grand juries in counties 
other than that of their residence, in obedience to sub- 
poenas issued under the provisions of law their actual 
traveling expenses, not exceeding four cents per mile, 
going to and returning from the court or grand jury, by 
the nearest practical conveyance, and two dollars per 
day for each day they may necessarily be absent from 
home as a witness, to be paid as now provided by law; . ..I’ 

Section 3 of the above mentioned article provides that: 

“Before the close of each term of District Court, 
the witness shall make an affidavit stating the number 
of miles he will have traveled going to and returning 
from the court, by the nearest practical conveyance, and 
the number of days he will have been necessarily absent 
in going to and returning from the place of trial; which 
affidavit shall be filed with the papers of the case. 
No witness shall receive pay for his services as a wit- 
ness in more than one case at any one term of the court. 
Fees shall not be allowed to more than two witnesses to 
the same fact unless the judge before whom the cause 
is tried shall, after such case has been tried, contln- 
ued, or otherwise disposed of, certify that such wit- 
nesses were necessary in the cause. . .‘I 
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A witness to be entitled to the compensation :IJ pi’~~b- 
vided by .A?$icle 1036 must be legally subpoenaed hy th? ~‘.~.::r’; 
before he,-Is entitled to such compensation. 

It is well settled that no public official is entitl,;l 
to rece’ive.and retain any fees or compensation unless there is 
a provislon~. made by the legislature giving the same to him. See 
the case of ‘McCalla vs. City of Rockdale, 246 S.W. 654; Duclos v. 
Harris County, .298 S.W. ,417 and authorities cited therein. Along 
the same line, the courts have held,that the legislature may 
provide for the allowance of expenses incurred~ by an officer in 
addition to the compensation fixed by law. 
14 S.W. (2d) 786. 

Terre11 vs. King, 
Also see the Article 3897' Vernon’s Annotated 

Civil Statutes, and.,the authorities cited thereunder pertaining 
to the ,filing of expense accounts of various officials. 

In the case of Lay vs. State, 202 S.W. 729, the ques- 
tion as whether a salaried pol.iceman was entitled to his per 
diem under the old bticle~ 1137b, Code of Criminal Procedure, 
(now repealed). The court, in this case, after holding this 

’ article applicable only to ‘felony cases and not to the case vn- 
der consideration, which was a misdemeanor, used the following 
language : 

‘1 . . There being no difference with reference 
to misdemeanor c’ases as to the character of witnesses 
whether officers or not, the officer would come withi; 
the general category, as we understand the law, as wit- 
ness. His official character, so far as that proposi- 
tion is. concerned, would make no difference. . .‘I 

Under the case of Lay vs. State, supra, it seems that 
the official character of the witness’ makes no difference as to 
the perdiem, where the statutes do not specifically draw a line 
between the officers as witnesses and ordinary ‘witnesses. Arti- 
cle 1036, Code of Criminal Procedure, -supra, the present statute 
providing fees and mileage for out-of-county witnesses in felony 
cases, does not’make this distinction. It has long been the 
Departmental construction of the Comptroller I s off ice that State 
Highway Patrolmen are entitled to mileage and the Two Dollars per 
diem as out-of-county witnesses in a felony case in the court and 
before the grand jury investigating the felony. However, such 
Highway Patrolmen receiving mileage fees and Two Dollars per diem 
from the~~court are not entitled to collect the mileage fee and 
the Two Dollars per diem and also the traveling expenses allowed 
by the general appropriation bill. 

In this connection we want to point out that if an of- 
~ficer or employee is duly subpoenaed in a felony case in which 
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he is not officially connected or has rendered no official serv- 
ice, he would not be entitled to claim the traveling expenses as 
allowed by the general appropriation bill, but would be entitled 
to claim the compensation as provided by Brtlcle 1036, supra. 

On the other hand where an officer or state employee 
is subpoenaed as a witness before the court In a felony case or 
a grand jury investigating a felony in a county other than that 
of his residence where such officer or employee is or has been 
officially connected with the case or has rendered any official 
service and has performed some official duty in connection there- 
with such officer or employee may claim mileage fees and the 
per Aiem as allowed by Article 1036, supra, or he may claim the 
traveling expenses as allowed by the general appropriation bill; 
however, he cannot claim both the statutory mileage and witness 
fee and the traveling expense allowed, but may claim either at 
his option. 

We think that the answer to your first question ‘neces- 
sarily answers your second question as it is optional with the 
employee to choose either the departmental appropriation for 
traveling expenses or the statutory mileage and witness fees from 
which to be reimbursed under the conditions above stated, and 
that it would be appropriate for the employee to choose either. 
However, as above stated, it is to be noted that if the officer 
or employee is subpoenaed only as a witness and has no official 
connection with the case, he could claim only the compensation 
as allowed by Article 1036. 

In answer to your third question, you are respectfully 
advised that if the per diem and mileage under Article 1036, su- 
pra, and the traveling expenses as allowed by the general appro- 
priation bill are collected, then such State employees would be 
required to reimburse and refund to the State Treasurer an amount 
equal to the respective amount collected as such witness fee and 
mileage under Brticle 1036, supra. We believe that under Section 
2 of the Departmental Appropriation Bill, above quoted, that this 
refund would be made direct to the State Treasurer and that the 
same would be credited to the fund appropriated for the purpose 
of compensating out-of-county witnesses subpoenaed in felony cases 
before the court or before a grand jury investigating a felony 
case. 

are 
Trusting that the foregoing answers your inquiry, we 

APPROVED JUL 8, 1940 Yours very truly 
Js/ G1enn.R. Lewis ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
(Acting) ATTORNEY GENEZU OF TEXAS B~d$~ ,",,":~~m~~'~~~~~~;nt 
APPROVED: OPINION COMMITTEE. 
BY: ‘BWB, CHAIRMAI~ 
AW,ew:wb 


