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Honorable George W. Cox
State Health Offiecer
Austin, Texas

Dear Sir: Opinior No. 0-2471

Re: GShould an individual employed
by the State who was called
for a period of 28 days 'train-
ing as & reserve officer inm
the United States Army be al-
lowed pay from the State for
more than the amount of 12
working days which would be
termed as his vacation?

Your recent request for an opiniom of this department om the
above stated questiom has been received.

Te quote from your letter as follows:

"Should an individual employed by the State, who
was called for a period of twenty eight days training
as & Reserve Officer in the U. 8. Army, be allowed pay
from the State for more than the amount of twelve work-
ing days which would be termed as his vacation?

"Captain Chester Cohen is employed by this depart-
ment as engineer on stream pollution and is now in
training in Sen Antonio. He has been sassisting our
Engineering Bureau during the time he is off duty
while in training.

"A letter is enclosed which has been prepared and
signed by Mr. V. M. Ehlers, Director of the Bureau of
Sanitary Engineering in whose division Captain Cohen
is employed. This attached letter offers to a degree
an explanation of the services which were rendered the
department by Captain Cohen during the above mentioned
training period.”

We also guote from the letter of Mr. V. M. Ehlers, Director
Bureau of Sanitary kEngineering, addressed %o Mr. P. A. Kerby, admin-
istrative Assistant, as follows:
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"In responsge to¢ your inquiry about Mr. Chester
Cohen's aotivities during the month of Jure, please
be advised that Mr. Cohen informed wus upon his call
to military duty that he would be only too happy to
keep the stream pollution work going while on duty
putting in extra time and continuing to direct the
stream pollution studies.

"At the beginning of the month he assembled the
equipment for the mobile stream pollution laboratory
loosted at & convenient place in San Antonio and
also instructed Mr. Berreda im his duties on collection
of samples, records, and the like. He spent one day
in Houston with Mr., W. C. Gauntt discussing with him
the work that we have underwey on meabt packing wastes
in that city (see copy of his report.)

"On the 15th of this month he accompanied Mr. ¥,
J« M. Berg, Superintendent of the City Sewage Treat-
ment Plant of San Antonio, to Austin for a conference.
¥arlier in the month he conferred with Mr. J. W,
Bsretta on the program of sclving the sewage problem
of the two Laredos (see copy of letter).

"He checked the arrival of all laboratory equip-
ment . He transmitted a pictorial survey of the mobile
stream pollution laboratory. On June 4th we referred
to him a communiecation from Capt. E. T. Norman station-
od at Kelly Field requesting assistance in the rehabil-
jtation of several of the Army sewage plants in San
Antonio. On June 6th we requested that he confer with
Mr. Terrsll Bartlett, consulting engineer of San
Antonio, with reference to the Nixon water supply and
on whieh he gave us a report. On June 5th he trans-
mitted photographs and flow diagrams to accompany an
article on textile mill wastes."

Section 12 of Article XVI of the Constitution of Texeas provides:

"No member of Congress, nor person holding or
exercising any office of profit or trust, under the
United States, or either of them, or under any foreign
power, shall be eligible as a member of the Legislaw
ture, or hold or exercise any office of profit or
trust under this State.”

This provision of the Constitution is qualified by recent
amendments to Seotions 33 and 40 of Article XVI, adopted November 8,
1932. These sections read:
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"Sec., 33, The Acocounting Officers of this State
shall neither draw nor pay a warrant upon the Treasury
in favor of any person, for salary or compensation as
agent, officer or appointee, who holds at the same
time any other office or position of honor, trust or
profit, under this State or the United States, sxcept
as presoribed in this Constitution. Provided, that
this restriction as to the drewing and paying of
warrants upon the Treasury sghall not apply to Officers
of the National Guard of Texas, the National Guard
Reserve, the O0fficers Reserve Corps of the United States,
nor to enlisted men of the National Guard, the Xational
Guard Reserve, and the Organized Reserves of the nited
States, nor to retired offiecers of the United States
Army, Navy, and Marine Corps, and retired warrant officers
and retired enlisted men of the United States Army, Navy,
and Marine Corps.

"Sec. 40, No person shall hold or exercise, at
the same time, more than one Civil 0ffice of emolument,
except that of Justice of Peace, County Commissiomer,
Notary Public and Postmaster, Officer of the Hational
Guard, the National Guard Reserve, and the pfficers
Resarve Corps of the United States and enlisted mea of
the National Guard, the Fational Guard Reserve, and the
Organized Reserves of the United States, and retired
officers of the United States Army, Navy, and Marine
Corps, and retired warrant officers, and retired
enlisted men of the United States Army, Navy, and Marine
Corps, unless otherwise specially provided herein.
Provided, that nothing in this Constitution shall be
construed to prohibit an officer or enlisted man of the
National Guard, and the National Guard Reserve, or an
officer in the (Officers Reserve Corps of the United
States, or an enlisted man in the Organized Reserves
of the United States; or retired officers of the United
States Army, Navy, and Marine Corps, and retired warrant
officers, and retired enlisted men of the United States
Army, ¥avy, and Marine Corps, from holding in conjunetion
with such offiece any other office or position of honor,
‘trust or profit, under this State or the United States, or
from voting at any Election;. Genersl, Special or Primary,
in this State when otherwisse qualified."

We quote from our Opinion No. 0-2426, as follows:

"It is clear that under Sections 33 and 40 of Article
XVI of the Constitution of Texas, and the departmental
payroll affidavit interpreted in the light of these
constitutional provisions, an officer in the Offjicers
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Reserve Corps of the United States may hold in conjune-
tion with that off'ice any other position of homor, trust
or profit in the State of Texas, and may receive salary
or compensation for the same,

"You are accordingly advised that employses of the
Board of Insurance Commissioners who are Reserve Officers
in the United States Army may continue receiving their
salary from the State of Texas while or aective duty during
their vecation, and under the ciroumsiances described you
may make the payroll affidavit required by the Comptroller.”
n

"You ere advised that this Section of the Departmental
Appropriation Bill must be strictly complied with and
State employees are limited to Twelve days’ wvacation,
exclusive of Sundays and legal holidays, without deduction
in salary,"

In this connection we eall your attention to that portion of
Section 2 of the Departmental Appropriation Bill, Senate Bill 427, Acts
1939, 46th Legislature, dealing with vacation allowance for State
employeses, which provides as follows:

"Vacation Allowence. Department employeez shall,
without deduction in salary, receive not exceeding twelve
days?! vaoation, exclusive of Sundays and legal holidays,
on whieh State offieces are closed, for each State fiscal
year, such vacation period to be mutually agreed upon by
the head of each department with his employees, provided,
that employees belonging to the Texas Mational Guard may
have their vacation at the time of the meeting of the an-
nual encampment., Provided, that no employee for whom a
salary is hereby appropriated, shall receive compensation
while on vecation unless he or she has been an smployee of
the department for not less than six calendar months
preceding the vacation period.”

We are enclosing herewith a copy of our Opinion No. 0-2426 for
your convenience.

We call your attention to that portion of the Departmental Pay =
roll Affidavit required by the Comptroller of Public Accounts to be made
by the head of each State Department, which reads as follows:

"« * * and that none of the employees on this payroll
are receiving salary or compensation, as agent, officer,
or appointee who holds at the same time any other office
or position of homor, trust or profit, under this State or
the United States except as prescribed in the State Constitution,"
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Section B of the rider to the Departmental Appropriation Bill,
under the head of salary and other provisions, p. 147, Senate Bill No.
427, Acts 48th Leg., 1939, reads in part as follows:

"No salary for whiech an appropriation is made herein
shall be paid to any person unless such person acthually
discharges assigned duties., bvery month the head of each
department shall attaoh to the payroll for his depariment
an affidavit, under oath, stating that the persons listed
in said payroll actually performed the duties for which
they were being paid. The Comptroller shall not issue
warrants for the payment of salaries listed on said pay-
roll unless this affidavit is filed with him. Each de-
partment head shall number consecutively the salaried
positions in his department for whiech an appropriation is
made herein (either out of the General Revenue Fund, fees,
receipts, special funds or out of other furnds avajlable
for use by said depertment) and opposite the number of
the position, he shall set out the title of the position
and the name of the person smployed to fill the ssme,
ihis statement shall be filed with the Comptroller, who
shall, when issuing his warrant to any employee in pay-
ment of salary due said employee, number the warrant with
the seme number that is assigned to the position filled
by said employee. Every department head shall notify
the Comptroller in writing of any changes in personnel
in his department. This provision shall not apply %o
seasonal help, and shall not prevent persons drawing
their salary warrants during authorized vacation periods,"

Employees are required to perform the duties and render the
services as required by the heads of the various depariments and when
the head of such department makes the affidavit as above mentioned,
stating that the employee has performed the duties assigned to him then
such employee would be entitled to his compensation ms such., It is true
that employees are limited to twelve days vacation exciusive of Sundays
and legal holidays without deduction in salary; however, this is where
the employee performs no duty or renders no services and is entitled to
his compensation notwithstanding that he has performed ne duty or
rendered no serviee.

Trusting that the foregoing fully answers your inguiry, we are

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AW: Liiswe By s{Ardell Williams
APPROVED JULY 11, 1940 s/Grover Sellers Ardell ¥illiams
FIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL Assistant

This Opinion Considered and Approved In Limited lonferencs



