
Hon. E.R. Wright, Superintendent 
State Sohool for the Deaf 
Travis County 
Austin, Texas 

oear Ear: Opinion No. O-25@ 
Rer Whether a person who received a oouree 

of nursing training at the State Hoe- 
pita1 %t Sai?ltorlm Is a graduate nurse 
zri;in the xneanlng of the ap~oprfdt%on 

. 

We have your letter of July 22, 1940, which reado as 
followet 

"Xn the appropr?Btion bill for sleemoqynary 
In&ltut%ons, the bill pra.@dee ior two graduate 
nursee. The law iurther n&m fea?th provlslon ior a 
state Boaru of mursee Hlralmw There is a group of 
hospitnls wh%oh me aStilistci%th thla Boata fey the 
purpare of tmln3.n g numm .'Eha State Eloapital at 
Senltorlm 115 net affllktcrb with this arganlxatlon 
but plwpoeea to train nuraezi. 

~"Couldap%rtgwhohae qualffledbygr?kduat- 
ing front IAL6 hoapital at Sanltorlum, Texosl be consld- 
szud a~ gra8uate nurse as the tern is applied In the 
appropriation bill?" 

We believe that the phrase "graduate nurse as used In ths 
appropriation b%ll for Eleemoeynasy Inatitutlone" was used in the a8me 
sense as In Article 4518 and 4518a of the Revlaed'Civil Statutea of 
Texas which read ae follonsz 

"Art. 4518. QWLlZ'ICATIONS OF tRiRSE3' TRAIEES@ 
SCHOOLS AND ARPLfcAmTs 

All special htmpltals approved by~the BfMrd of 
Nurse Nxant~ers, andgeneral ho pitale, 
with not lesa than twenty-five 9 Q$i) 

whfch are equipped 
beds, amI whioh have 

a Ually annual average of not less thtLO fLfteen (15) patlentr, 
and which tetiah the oouree of study presarlbed by the Board 
of Nuree ExBrainerii of the State of Texas, aYe hereby~ cqn- 
stituted duly qualified and acmedlted nursing schools. A 
general hospital, aa the term Is hers uaed, Is a public or 
private 1nstltutLon where men, women and children are 
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treated for all klnds of diseases, bodily in,jurjr, or 
physloal deramlty by means OS both medloal and su.rg$caf 
treatment, and which maintains an organized staff of 
phyalaiuns and surgeons llaenaed to praotice medlofne fn 
the etate oi Texas. 

4Art. 45laEi. CEFtTIWGATION OF QRADUATgS; EXIW- 
It?ATIONl3XSTATEBOARVOFt4UFtSE6X.AMINHRS 

No person shall be eertii'led as a graduate of 
an such nursing sc,hool unless such person &as had t&ee 
(331 full years of w-k and study in such school under a 
ra&istereU nurse, two (2) year8 of whfah murrt be eontln- 
uous In the s&o01 of' nursing from which bhe has graduated, 
or two (2) conMnuous~years in a spcclal hospital and one 
(1) oontlnuaus til.Z year in a general hospital. And maoh 
graduate upon praurnting such cei?ttifiuate to the State 
mardo?NurBC~ shall upon the papkent or re- 
quired f'ees be entitlwl to take the examlnatlons presurlbed 
by the State Boardi 8nd u$on making the passing grades 
prescribed by the Board, shall be entitled to reoaive 
from aald Phard a certtiloate certifying that auah person 
le a graduate nurse end entitled to practlae as a regls- 
tersad ~m.rse in the State or Texs8." 

These Statutes ti conatrud in our oplnMn8 No. O-882 and 
Supplemental opinibn Boo, o-88211, copies 0r which are anelosed herew%th, 
requlra that a perron must have at least one year*8 training ln a gemal 
hospltal in ordee to be entitled Co be aertiried as a rtkglatered graduate 
nuraea 

Xou state that the Wite Hospital at ganltoritmr is not 
affiliated with tha &ate Board of Rarse l?xamlners. A person receiving 
his entire t&Wnl.ng at th%s hospital la therefore not ellglble to be 
Crertirled as a registered graduate nurse under Artlclete 4528 and 451aa, 
Revlsetl Civil hitatutes, 192fi. 

It is OUT opinion, tiherefore, that a party who has graduated 
from a course in tiurslng given at the State Hospital at Sanltorlum Texas, 
may not be conaidored GB a graduate nurse as that term is used in the 
eppropriatfon bill. 

Youre very truly 

ATTORlUiX QSNHRitL OF !lXXAS 

APPROV6U AU(f 9, 1940 
s/ Erover Seller6 
FgzSlPASSIS?%Nl! 
ATTOHNXY WNICRAL 


