
Honorable W. Lee O'Daniel 
Governor of Texas 
Austin, Texas 

Dear Governor O'Daniel: Opinion No. O-3110 
lb: Whether or not a County SUrVeyOF 

holding office under the laws of the 
State of Texas may also serve 8s a member 
of the Board of Examiners of the Land 
Surveyors under the provisions of 
Article 5268 R. C. S., and under the 
provisions of the Texas Constitution. 

Wa acknowledge receipt of your letter of January 31, 1941, PropOunding 
for a Lagal opinion the questions stated above. 

Section 40 of Article XVI of the Constitution declares: 

"No person shall hold or exercise, at the same time, more 
than one civil office of emolument, * * *" 

There are several specific exceptions made in the Section, but none of 
them is material to the presant inquiry. 

Article 5283 of the statute provides for the election of a County 
Surveyor for a term of two years. Article 5284 requires an official 
bond for the faithful performance of the duties wof his office", and 
Article 3944 fjxes his official fees. 

Before the above Section of theconstitution could apply, however, it 
would further be necessary that a member of the Board of Examiner6 
for license as land surveyors would be likewise holders of a civil 
office of emolument. It is not enough that one of the offices be an 
office of emolument and the other a nonsalaried office, or one without 
emolument. (See Graves V. M. Griffin O'Neil& Sons, 189 S. W. 778). 

Undoubtedly, a member of the Board of Examiners of Land Surveyors holds 
an office under the State of honor and trust, but it does not appear 
to be one of emolument. Article 5281 of Ch. 2 of our civil statutes, 
dealing with surveyors and surveys, declares: 
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"The sum received by the Board or so much thereof as may be 
necessary shall be used to defray the actuai expenses incurred 
by the members of said Board in the execution of this law, 
and.the remainder shall be deposited annually in the State 
treasury. No appropritition shall ever be made to defray 
the expense of said Board or to carry into effect any provisions 
of this law." 

From this it follows that a County Surveyor in Texas is not thereby dis$ 
qualified from holding at the same time membership in the Board of 
Examiners of Land Surveyors. 

Very truly yours 

ATTORNEX GEXEZULOFTEXAS 

*I Ocie Speer 

os:mr/ ldw 

APPROVED FEB. 12, 1941. 
s/ GEZ7ALD C. MANN 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

APPROVED OPINION COMMITTEE 
BY B. W. B. 
CHAIRMAN 

BY 
Ocie Speer 
Aasis-tant 


