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Honorable W.P. Herms, Jr. 
County Auditor 
Waller County 
Hempstead, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-3127 
Re: Whether under circumstances 

set forth County Treasury 
should refund to the county 
amount deducted by the Treas- 
urer as part of the premium 
paid on surety bonds. Other 
related questions. 

Yours letter of February 4, requesting an opinion 
of this department, treats of two separate matters, expense 
authorized as a reduction by your County Treasurer and the 
matter of appointing an Assistant to the County Treasurer. 
We will discuss your request in the order in which your ques- 
tions are set forth. 

We Quote from your letter as follows: 

"I find that our County Treasurers' report 
for 1939 includes payment on Surety Bond as an 
expense. Total fees of office without this de- 
duction was $2068.98. After deduction of $90. 00 
premium paid of Surety Bond, fees retained showed 
$1978.98 

"Had this premium on Surety Bond not been 
shown as an authorized deduction, than and in that 
event, County Treasurer would have refunded $68.98 
to the County, since Treasurers' commissions col- 
lected in 1939 were $2068.98 and $2000.00 were 
maximum fees. 

"Despite this error, annual report of County 
Treasurer for 1939 was approved by Commissioners' 
Court. 
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"Under these circumstances, should or should 
not County Treasure refund to County $68.98 which 
amount would show as due the County if report 
were correct? 

"Also should correct report be filed in lieu 
of erroneous report of 1939, the individual being 
the same person who now occupies office?" 

Article 3897, Vernon's Annotated Civil Statutes, pro- 
vides: 

"Each district, county and precinct officer, 
at the close of each fiscal year (December 31st) 
shall make to the district court of the county 
in which he resides a sworn statement i tripli- 
cate (on forms designed and approved by the State 
Auditor) a copy of which statement shall be for- 
warded to the State Auditor by the clerk of the 
district court of said county within thirty (30) 
days after the same has been filed in his office, 
and one copy to be filed with the county auditor, 
if any: otherwise said copy shall be filed with 
the commissioners'court. Said report shall show 
the amount of all fees, commissions and compensa- 
tions whatever earned by said officer during the 
fiscal year: and secondly, shall show the amount 
of fees, commissions and compensations collected 
by him during the fiscal year; thirdly, said report 
shall contain an itemized statement of all fees, 
commissions and compensations earned during the 
fiscal year which were not collected, together 
with the name of the party owing said fees, com- 
missions and compensations. Said report shall be 
filed not later than February 1st following the 
close of the fiscal year and for each day after 
said date that said report remains not filed, said 
officer shall be liable to a penalty of Twenty 
Five ($25.00) Dollars, which may be recovered by 
the county in a suit brought for such purposes, 
and in addition said officer shall be subject to 
removal from office." 

In regard to your first question, we have repeatedly 
held that the County Treasurer is not authorized to deduct the 
premium paid on Surety Bonds from commissions of that office. 
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Our Opinion O-597, a copy of which is attached, specifically 
so rules. See also O-204, O-252, O-318, O-902, O-1193 
Annual Report of the Attorney General for 1939, pages 48, 
61,77,237 and 320 respectively. 

It is therefore the opinion of this department 
that a County Treasurer should refund to the county any un- 
authorized sums deducted from commissions of the office. As 
the statutes do not prescribe the forms or procedure whereby 
a refund is to be made, such procedure or methods prescribed 
by the Auditor, consistent with the provisions of Article 
3897, Vernon's Annotated Civil Statutes, as a corrected final 
report, should be followed in correcting an error made in the 
Annual Report. 

We find that Wailer County contain a population 
of 10,280 inhabitants according to the 1940 Federal Census 
and according to your letter, has a valuation of $5,991,000. 

Accompanying your request is a copy of an Order 
taken from the minutes of the commissioners' court of Waller 
County, setting forth the application of the County Treasurer 
for the employment of an office assistant with compensation 
to be fixed at an amount not to exceed $600.00 within any 
one year, nor the amount of $50.00 within any one month. 
Following the application described therein, the following 
order appears: 

"It is ordered by the Court that the fore- 
going application of L.E. Stinson Hill, County 
Treasurer, be and the same is hereby allowed for 
the year 1941. That such fees are payable out of 
her fees of office and deductible in her annual 
settlement with the County." 

In connection with the foregoing, you raise the 
following questions: 

"First, with valuation of approximately 
5,991,000, outstanding bonded indebtedness being 
approximately $65,000 and the probable commis- 
sions in treasurers office not being more than 
maximum allowed, does the Commissioners, Court 
have authority to allow such an assistant, the 
expenses of which are to be deducted from the fees 
of office? Such expense allowance is equivalent 
to allowing maximum fees of $2600.00. 
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%oond, the appointment 0r such assistant 
Is clsa~ly disproportionate vlth the vork neons- 
sary to oonduot our county Trersurers’ 0rri00. 
Said County Treasurer runs an Abstwat orrloe 8u& 
is housed In the sfuse buildlug as Treasurers~ 
Orfloe 8nd 8 greet deal or the treasurers' 8ud 
the 8ssist8ntts time 18 devoted to abstract busl- 
ness. Therefore, my ssoond question Is whether 
or not it Is neoessary ror County Auditor to 
approve the expense deduetlon allovsnce order 
of Gommissloners~ Oourt b&ore it oau be legally 
alloved?" 

Slnoe the county orrloers or Yeller aounty 8re ocm- 
pensated on a fee basis rather th8n ualery lmsis, Artloles 
3941, 3942, Vsrnon'S Annotated Civil Statutes,oontrol aud 
provide ror the manner and rate won vhloh the oommisslons 
alloved the County Treasurer ars based. Artiole 3943 of ssid 
statute, be$ng applloable, provides: 

"The ocsmisslons allowed 8ny oounty Tress- 
urer shell not exoeed $2,000.00 anmmlly; . .." 

Our Opinion O-318, round ln the AnmaX Report or the 
Attorney General r0r 1939, page r7, holds th8t suah oounty 
treasurer oan only be allowed and may not rstalu as his oosmts- 
81~ 012 snnua;l 8tmwy eny SUID in 0~0888 0r $2,000.00 anwslly. 

Artlole 3902, Vernon'@ Annotated Civil Ststutes, In 
part, provides : 

"Whenever say dlstrlot, oounty or pro&not 
orrlcer shall mqulre the aervloes of deputies, 
assistants or clerks In the performance oi hls 
duties he sh8ll 8pp1y to the County CGSUSI~~~~~~~~ 
Court 0r his oounty r0r authority to appoint rush 
deputies, 8ssist8nts, or olerke, stating by SVoPn 
applioatlon ths number needed, the posit&n to be 
filled aad the mount to be p8ld. Ssid applioa- 
Won shall be aocompanled by 8 ststement shoving 
the probable reoelpts rrom rt388, ooml8rlont3 8ad 
oompensation to be oolleoted by said off'lee during 
the flsoal year md the probable disbut?ssments 
whlsh sh8ll lnolude all salaries and expenses Of 
said QrrieS; and said court shall nmke it8 order 
authorizing the appointslent or swh deputies, 
8sslstants and olsrks and fix the aompensattoA 
to be paid them wlthln the Zimitatlons herein &+%?a- 
scribed and determine the number to be appo%i%~ed 
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8a in the disoretlon of said court may be proper; 
provided that in no 88se shell the Commlssloners~ 
Court or any member thereor attempt to lnflusnoe 
the a pointment 0r any person as dsptity, 8ssist8at 
or o&k in any offiae. Upon the entry of suoh 
order the orricers applying ror su0h 8ssist88t8, 
deputies or olerks sh8l.l be authorlsed to appoint 
themj provided that said sanpensatlon shall not 
exoeed the maximum 8mount herelndter set out. 
The ooispensatlon vhleh m8y be alloved to the 
deputies, asslst8uts OF olerks above'namsd for 
their servloes shall be a reasonable one, not to 
exceed the iollowlng smount.8~ 

"1. In oouutles h8vlng a po 
p" 

8iti0a 0r 
tventy-rive thousand (25,000) or ens lnhabltrrnts, 
first attsistant or ohlef deputy not to exoeed 
Eighteen Hundred ($1800.00) Dollscs per annum; 
other aaslstants, deputlss or oletiks not to ex- 
oeed FlfteenXundred ($1500.00) Dollars per annum 
eaoh. 

I * . . . . 

In treeing the history of titlole 3902, supra, we 
find that this Art1016 underwent 9 spparate amendments subse- 
quent to the Revised Civil Statutes of 192 
ensatment of' Senate Bill 5, A&s of 1935, 9 

and prior to the 
4th ~glslature, 

2nd Called Besslon, Chspter 465, oommonly knovn 811 the orriaers* 
salary Lor. Beginning with the $925 Revised Olvll Statutes, 
8nd ln esch of the suooeedlng 9 mendments, oertaln county and 
distrlot orrloers vere expressly n8med therein to vhcas the 
applloablllty or the subject was limited. All suoh ofricers 
mmed vere deslgn8ted in Artlole 3883, et seq., known 8s the 
llaxlmum Fee statutes, tith ths ofrloe or OouDty Treasurer 
oonsplcuously absent. 

With the eneotment of Senate Bill 5, aforesaid, the 
present vordlng of the llrst sentanoe In Artlole 3902, aupra, 
~8s ohsnged from designating 8ud mm&g the p8rtlcules orri- 
oers to its present Ungusge, to-wltr 

nUhenever any distrlot, 0ounty or preainst 
officers shall requlP6 the servioes of deputies, 
8SsiSt8UtS or clerks in the perr0rmanoe~0r hie dut- 
lee he shall 8pp1{ to the oomm%saionerst court 0r 
hla oounty. . . . 



Honorable W. P. Herma, Jr.,.Page 6 

Thus in the enactment of the Offlaeraf Sslarg Lav, 
the question is raised as to vhether the Legislature, ln 
adopting the broad language quoted and nov present in the 
statute, intended to lnalude all aountg olflcera, v&I.ah of 
Qouree include8 the County Treasurer. 

The partioular change in the atatute along with 
itr re-enacted provision8 muet be conetrued vlth other provi- 
alonr of Senate Bill 5, including oertain re-enaated and un- 
&anged provlrlona of the Nm Fee Lov with vh%oh it 
stands in pari materia, In determining this question. 

Primarily, ve are reeded that Senate Bill 5 V&E 
enaated pursuant to a constitutional emendment making it man- 
datory that oonstltutlonal aount 

T 
offioere In oountiecr havine, 

a population of tventy thousand 20,000) Inhabitanta or more, 
according to the last preaeding Federal Census be o.@npeneated 
oolely on a salar 
19%. (Se&ion 2 , l 

basis from and after the let day of January, 
Senate Bill 5, 44th l;e,lslature, 2nd 

~$l~l~eealon.) See Artlale 16, Seatlon f 1, Oonatltution 
The caption of Senate Bill 5, pursu+nt to this 

mandate,'ln part, provides: 

"AN ACT reletinn to the oolltDeneatlon of die- 
trlat, oertain desl&ated oountywand preainot of- 
fioera and providing the method and meana for 
wauoh offlcere shall be oompeneated for their 
aerviaee; providing for the appo-titment and pay- 
ment of deputiee, aaslstante, clerka and employees 
in dietriot, county end preolnct offloes; . . ." 

By Seatlon 22 of the Bill, it vaa provided that,the 
provleions of the Aat shall be ormniLatlve of all lava nojz In 
oonfllot therevith; further deolaring it to be the intention 
of the Leglelature that the 'oompensatlon, limitations and 
marlmums fixed in thla Act for the named officers. their depu- 
ties, assistants and employees aontrol over any other provi- 
sions oontalned In all law. neneral and speolal." (Under- 
aooring ouraJ 

Senate Bill 5 blaausred, very definitely, ae to the 
intent of the Legislature, dlatlngulehea betveen counties of 
population less than 20,000 Inhabitants and those with popula- 
tion of 20,000 inhabitante or more, but leee than 190,000 
lnhabitents. 
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In the general aoverege of the Act, relating to the 
%ppointment and payment of deputies, aarlrtants, clerks and 
employeer," Artlole 3902, aupra, ve are definitely of the 
viewthatthe ohange in thelsngus(5enovreadlng "anydir- 
trlot, aounty or preolnct offloer, vaa not intended to In- 
.elude the County Treasurer, but only thoae "eertein" or "named" 
aounty,offlaera or thoae generally Inoluded within the various 
proVlalona of the Haxlmum Fee atatutea previous to the time of 
their rs-enaatment in the Salary Lw, oxeeptlng where apeol- 
fioally "named' and/or exaepted from the aoope of Senate Bill 
5 ad a whole. Th.e faot that the County Tresaurer la expreaaly 
named in Seat&on 13 of the Bill atrongly l upporta the viev 
that the Leglnlature purposely oonaldered the Oounty Treaa- 
twer aa not lnoluded within its provlalone appllaable to the 
oountlea of population lesa than 20,000 Inhabitanta. The 
oourta of thla State have had m oooaaionr to oonrtros Arti- 
olea 3941-3, Yernonfa Civil Statutes, relating to the oompenaa- 
tlon of the County Treasurer and no deolaion has ever referred 
to auah offloer aa oampenaated "on a fee baala." In thla eon- 
neation Sootion 16 of Senate Bill 5 provider, and ve quotes 

"In oountlea hav 
-7 

a population af leas than 
twenty thouaand (20,000 inhabitanta awordIng to 
the lut preeedlng Federal Cenaua, all oounty offl- 
oera 8halJ oontlnue to-be ocnpeluated for their aer- 
rioea on a -!fee beair' until the oamnlralonerr~ oourt 
ahall have dete&eU othermise, in aaoordanae pith 
the provlaiona of Se&Ion 2 of this Aot.' 

We fall to find any authority* statutory OF othervIne, 
authorlting the oommlsalonera,~ court in oountlea vlth a papu- 
latlon of 108s than 20,000 inhabitant8 to appoint an aaaiatant, 
olerk, deputy or employee to the oounty treasurer to be paId 
from oounty funda. Because "oounty .+nd preoinot offIoera,a 
mentioned In the aeoond phrase of the oe.ptIon to Senate gill 
5 eforementloned la qualified by the preoedlng phrsrre "oertaln 
dealgnated oounty and preainot offloera," am) further that the 
county treaaurer la neither an offloer aompenaated on the 
baa18 of "feea earned” within the maximum fee atatute6, Ohap- 
Cer 1, Title 61, Vernon~s CIvll Statutes, nor a "dealgnated 
oounty offloer' within the provlirlona of Senate Bill 5 aa 
applicable to oountlea vlth a population of lea8 thur 20,000 
inhsbltante, for thin department to hold Artlol;e 3902, aupra, 
applicable to such offiaers, w-d be over-riding the provi- 
aiona of Seotion 35, Article Xff of the aonatitution of Texas 
vhiah holds void 80 RiUGh of the aubjeort of en act not expreared 
In the title. See Opinion O-351, Annual Report of the Attorney 
@eneral for 1939, page 85. 
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Aneverlng the eeoond part of your request, it la 
the oplnlon of thlr department that the oommieslonera~ court 
3f a oounty‘tith a popu$atlon of lees than 20,000 lnhabl- 
tanta &%a no authority to appoint an asalatent to the county 
bream-r to be paid vlth oounty funds end Artlole 3902, 
fern&r Apnotated GlvIl Statutes, Is not applloable to euoh 
~fSla~q*;~ 

"'The iwdec.of -the eommIstilon&~l co&t eubmltted 
ti~'vdld'~@$er ;&.foregoln& authorities, a dleauarlon 
>f the quertl6n'i!alaed ln the last paragraph quoted from 
your letter Is rendered unneoeaearg. 

Yours very truly 


