
Honorable E. H. Griffin 
County Attorney 
young county 
Graham, Texas 

Dear sir: 

Opinion No. O-3155 
Re: Whether or not the Justice 

of the Peace in the given 
factual situation is en- 
titled to an inquest fee. 

This department has received your request for an opinion. 

From your letter we insert that which follows: 

"The Justice of the Peace, Precinct No. 1, Young 
County, Texas, recently held an inquest on the death 
of a man who committed suicide under the following 
fact situation; and said justice billed Young County 
for the customary $5.00 inquest fee, after filing .a 
record of the proceeding with the District Clerk, as 
required by Article 987, C. C. P., and after entering 
the proceeding on his inquest record, 88 required by 
Article 978, C. C. P., which the auditor refuses to 
Pay. I would like to submit to your department for 
an opinion the question of whether or not the Justice 
of the Peace is entitled to a fee for holding an in- 
quest in the following fact situation: 

"A man is sitting in a bedroom talking to his 
wife and one other woman. He leaves their presence 
and walks about 12 feet into another bedroom, gets 
a gun, and returns to a bathroom between the two bed- 
rooms, and kills himself." 

Title 13, Section 1, Code of Criminal Procedure, contains 
the law of inquests. Article 968 of that title stipulates certain 
factual situations when inquestual proceedings shall be conducted. 
That article is: 

"Any justice of the peace shall be authorized, 
and it shall be his duty, to hold inquests without 
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a jury within his county, in the following cases: 

"1. When a person dies in prison. 

"2. When any person is killed, or from any 
cause dies an unnatural death, except under sen- 
tence of the law, or in the absence of one or more 
good witnesses. 

"3. When the body of a human being is found, 
and the circumstances of his death are unknown. 

"4. When the circumstances of the death of 
any person are such as to lead to suspicion that 
he came to his death by unlawful means." 

The office of an inquest can not be disputed. Its na- 
ture and object is that of a preliminary investigation conducted 
to ferret out information relative to those who have met violent, 
unnatural, or prison deaths, and, if death by criminal agency is 
established, to secure legal evidence as a foundation for a crimi- 
nal prosecution of the guilty. 

See Boehme V. Woodmen of World, 98 Tex. 
376, 84 S. W. 422 

Gray V. State, 55 Cr. R. 90, 114 S. W. 642, 
22 L. R. A. (N.S.) 513 

Aetna Ins. Co. V. Love, 132 Tex. 280, 121 
s. w. (2d) 986 

Pierson v. Galveston Co. (Civ. App.) 131 
S. W. (2d) 27 

6. R. C. L. 1168 
32 C. J. p. 578 

In passing on the question before us we shall primarily 
bear in mind the object and purpose of an inquest. 

The express provision of Article 968, C. C. P., not only 
empowers a justice of the peace to hold inquests in the situations 
stipulated but goes further and makes it a duty of his office. 
This being as it is should not the justice of the peace be allowed 
the exercise of his sound official discretion? On the basis of 
both public policy and legal precedent, we think So. In the case 
of Pierson V. Galveston County, supra, the court adopts the fol- 
lowing language from 13 Am. Jur. p. 108: 

"It is necessary for a coroner to determine 
whether a statute contemplates the holding of an 
inquest in a particular case. * * * Generally 
speaking, the determination of the question 
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whether an inquest shall be held rests, within cer- 
tain limitations, in the sound discretion of the 
coroner." 

Consequently, when a justice of the peace acting in his 
sound discretion, holds an inquest and duly certifies the proceed- 
ings and makes return to the proper court he is entitled to the 
statutory fee; provided, of course, all the attending facts of 
the motivating situation bring the proceedings within and under 
some one or more of the four announced categories set out in Arti- 
cle 968, C. C. P. 

It is our opinion that the justice of the peace must 
acquaint himself with all the attending facts and circumstances 
of a death and either hold an inquest or not according to the 
dictates of his sound discretion. 

Whether the two women present were "good witnesses" to 
the death within the meaning of Article 968, C. C. P., supra, is 
a factual issue which this department must decline to pass upon. 

We trust this answers your inquiry. 

Yours very truly 
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