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Honorable Paul T. Holt 
County Attorney 
Travis County 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-3174 
Re: Must a non-resident whose motor vehicle 

is registered in California obtain a 
Texas Certificate to Title before he 
may register his motor vehicle in Texas? 

We are in receipt of your letter of February 15, 1941, in which you 
raquest the opinion of this department in answer to the following 
question: 

"A resident of California moved to Texas and while living in 
California he was the owner of a motor vehicle and a certain 
bank in the State of California had a lien against said motor 
vehicle . This individual has a California Certificate of 
Title on his motor vehicle which certificate shows the 
existing California lien, and under the California Certifcate 
of Title Law the lien holder holds the original California 
certificate. This individual now desires to register his 
motor vehicle in the State of Texas. 

"The quastionprcsented j; whether or not it is necessary 
that said individual obtain a Texas Certificate of Title 
before he may register said. motor vehicle in Texas." 

Article 6675a-2 of Vernon's Annotated Civil Statutes reads in part 
85 follows: 

"Every owner of a motor vehicle, trailer, or semitrailer used 
or to be used upon the public highways of this State, and each 
chauffeur shall apply each year to the State Highway Department 
through the County Tax Collector of the County in which he 
resides for the registration of each such vehicle owned or 
controlled by him. . ." 

In your fact situation you state that this individual desires to register 
his motor vehicle in Texas. You are advised that Le should be allowed 
to so register his motor vehicle despite the fact that he ha.9 a 
California Certificate of Title on his motor vehicle and does not have a 
Texas Cerifiicate of Title. In Opinion No. O-3154 this department ruled 
as follows: 
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"The Texas Certificate of Title Act is contained in Vernon's 
Annotated Penal Code of Texas and designated Article 1436-1, 
Section 63 (b) reads ss follows: 

"'The department or any sgent thereof, shall not after 
the first of January, 1942, register or renew the registration 
of any motor vehicle, unless end until the owner thereof 
shall make application for and be granted an official 
certificate of title for such vehicle or present satisfactory 
evidence that a cerificate of title for such .vahicle has 
been previously issued to such owner by the Department. 
Provided, however,this shall not apply to automobiles which 
were purchased new prior to January 1, 1936,' 

"Since the above section, by its own terms, does not become 
operative until January 1, 1942, the clear inference is 
that neither the Department of Public Safety nor any 
of its agents, shall require, prior to January 1, 1942, 
that application for and granting of an official certificate. 
of title be made before the vehicle is registered. ~ . "w 

You are advised, therefore, that it is not necessary for the individual in 
question to obtaina Texas Certificate of Title on his motor vehicle before 
registering the same in this State. 

Yours very truly 

ATTOPNEK GU4EPALOF TKKAS 

s/ Billy Goldberg 

BY 
Billy Goldberg 

Assistant 
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,APPROVED MAR. 7, 1941 
s/ GERALD c. MANN 
ATJ!ORNgYGENERALOFTKXAS 

APPROVED OPINION COMMITl!EE 
BY B. W. B. CHAIRMAN 
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