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Dear 8ir Opinion Ko. @-32 .

' 968, Every person vho is exempted
by lay om the payment of a poll tax, and who
{8 in wthe respoets & qualified voter, vhn
resides th & ¢ity of ten thousand ?10 000)
inhabitanta or more, shall before the lat da I
of February of the year vhen such voter shal
hiave become entitled to such exemption obtein
from the Tax Collector of the county of hils
or her residence, a certificate showing his
or her exemption from the payment of a pell
tax.

NO COMMUNICATION I8 TO BE CONSTRUED AS A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS APPROVED BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ABSISTANT

924



a5

Honorable Psul T. Holt, Page 2

"o # &,

"A coertificate of exsmption from the
payment of poll tax shall be issued from
a vell bound book, containing therein
original end duplicate, and upon issue
the certifieate issued tc the exempt
voter shall be detached from said book,
leaving therein a dupliecate carbon or other
copy thereof, vhich shell contain the same
description and the original certificate.
bearing 1its proper number, shall be delivered
to the eitisan in person to identify him in
voting. Certificates of exemption for each
precinet shall be numbered consecutively,
beginning at Xumber One.

"s & &,

"If said voter is aexempt from the peyment
of poll tax for any of the reasons stated in
Article 2960, Revised Civil 8tatutes of Texas
of 1925, the ¥ax Colleotor shall mark such
exemption to be a farnanent exexption, and
thereafter 1t mhall) not bhe necessery orcre-
quired of the voter, wvhils he has his residence
in the county and voting precinat vhere such
sertificats was lsasued to him, for such voter
to obtalin a yearly certificate of exemption
from the payment of poll tex. In the event
the exempt voter, holding certificate under
this Artiscle, shall remove from one voting
precinct to another within the county, vhere
certificate of exemption is required, he shall
only bs required to present his sartificate of
exemption to the Tax Collector for endorssment,
vhich endorsensnt shall show the date of removal,
and the date of endorsement. the new &address and
precinet to which such voter has removed, and be
gnﬂor the sezl and signed by the County Tax Col-

ector.

“a o »

"Art. 2975. Before the first day of April
every year, the County Tax Collector shall
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deliver to the Board that is charged with
the duty of furnishing slection supplies
separate certified lists of citizens in
each precincet vho have paid their poll

tax or received their certificates of
exemption, the names being arranged in
alphabetical order and to each name its
appropriate number e&s zhown by the duplicate
retained in his office with a description
of the voter as to his residence, his voting
precinet, length of his residence in the
State and County, his race, coccupation and
post-office address, if not in & city of

more than ten thousand (10,000) inhabitants.
* & B

While there is no express statutory provision for
the removal or cancellation of the duplieato carbon copies or
permanent exemption certificates kept in "a well bound book”
as provided by Article 2968, we belisve it to be proper for
the Tax As-essor-ﬂol&octor to mark acoross the copy of the
certificate, "DECRASED" where he is advised by oredidble infor-
mation that the person to vhom such permanent certificate was
1ssued has died.

Articls 2975, quoted above requires the Tax Assessor-
Collector to prepsare sath year, before the first of April, lists
of qualified voters for each precinet. There can be no question
but that such lists should not contain the names of persons
known to be deceased. The resason and propriety of such procedure
is 80 self-evident as %o require no citation of suthority there-
for.

Yours very truly

»,.

G TERATL walter R. Koch
Assistant
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