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YT opimion Wo. O-3416 0 T TN TR L T
"Re: Does the county surveyor
become .exé,gitl;d torem
ocompensation for comp _
f4eld notes for the commis~
sioners' eourt wnder the ™
facts stated? :

Your recent request for an opinion of this de-~
partment on the above stated gquestion hes been received.

We quote from your letter ms follows:

_ "Does the County Surveyor become entitled .
to fees or compensation for compiling field notes
for the commissioners court? In the linstant ocase
the County Surveyor compiled field notes on con-
golidating the boundaries of the Midway Gommon
Sohool District #21. and ihe Mars School Distriot
#100 into one combined Commton School District,
and now, he presents the comnissioners sourt with
a bill for said services. \

~imder Artiocle 5283 R, C, S. the county
furnished ths surveyor an office in the court
house and pays his nt;litiea for said orfice.

. *Under Art. 3944, R. C. S. the oounty survey-
or is entitled to certain fees for services ren-
dered, but is he entitled to such fees from the

county commiseioners court for the above mention-
ed type of work, or other work done for them.
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*It appears %0 me that he gives the county
nothing in return for office and benefits given
hin by the county, but wants to charge county a
fee ror all wori done for it.

“I cannot find any further law on this point
gnd the Lounty <udge vould like an opinion on
the above questions from your department.”

The statutes (Article 5283 to 5298) provide for
the =lection of a county surveyor in each county and speci-
£ the duties of the incumbent of this office, " It is stated.

+.7.-in'the'gase of Bates v. Thompioh, €1 Tex: 335; . that "from" -#{-- e

our esrliest history the dutics of these officers have been,
to a considersble extent, under the direction of the Com-
nissioner of the General l.and Offioe, and the work in the
Tield hag gonerally been done by the degutiu.." County sur-
veyors, under the above mentioned statutes, are required to
keep rocords of surveys, certified coples of which may be
introduced in evidence in legal proceedings., The surveyor
raust plot 211 surveys upon the map ©f his county and transmit
sketnhes and fleld notes thereof to the lgnd Commissioner.
The may is free to publie ingpection. A fallure .on the part
of the county surveyor to correct and retura field notes 13
vunishable as an offense. The feas that may be received by

a county surveyor have been fixed by statute. ({Artiscles 39iL
and 5280.) Texms Jurisprudence, Volume 3., pages L2-3,

After a oaresful search of the statutes we have
beent unable 10 £ind any statute making it the duty of the
county surveyor to compile the above mentioned rield notes.
Neither dojthe statutes providing fees for county surveyors
rrovide feeos for such services as above mentioned. It must

go kept in miné that atatutes presoribing fees for publioe
"officers are strictly construed; and hence a right to fees
may not rest in implication. XoCalla v. City of Rockdale,
24,6 S, “. 654. An officer may not olaim or recelys any money
without a law authorizing him to do so, and olearly fixing
the emount $o whioch he is entitled. (Pexas Jurisprudencs,
Volume 34, page 511, mnd authorities cited therein.)

'As there 1s no duty imposed upon the gounty sur-
veyor to compile the above mentioned field notes and ne fee
rrevidnd for such services, we r-spcetrfully mnswer the above
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stated question as follows: Articles 2741 and 27,2, Vernon's
Annotated Civil Statutes require the eommissionera'’ court

to give the metes and bounds of each comnon school distriot
and desirnate the same carefully by giving the whole surveys
and rerts of survers with acreage of whole surveys and ap-
vroximate acreage of parts of surveys in each districet, and
the county clier is reguired to carefully record the samse.
However, as above stated there is no duty imposed upon the
county survsyor %0 compile saild fleid notes and there i1s no
statutory fee provided for such services when performed by
the county surveyor in his officiel ecapacity. As it-is the

TR Aarticlez 27,1 and: 2742, supra; the court can “lepelly em- -

" ploy tiie couuty surveyor or any other qualified person to
cozmpile said field notes and pay the person so employed any
compensation that may be determined by the gourt {Crosby - - -
County Cattle Co. v. McDermmott, 281 S, V. 293}, With refer-
ence to aots an officer is under no obligation to perform
because of his official character, he stands as do any non-
official persons, and what they may lawfully 4o he may do,
and contracts they may make and enforcs he may make and .en-
force. (Morris v. ¥asling, 15 S. W, 227) Tf the Commissioners’
Court requested the county surveyor to pe-form the ahove men-
tioned services, and he performed them, he is entitled to =
ressonable compensation for the seame, and can recover for
such services performed on request of the commissioners' sourt.

Trusting that the foregoing fully answers your in-
quiry, we are ' ‘
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