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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GERrALD C. MANN
ATTORNEY GENIRAL

Honorable hLobert D, Uswalt
County Attorney

dilrarger County

Yernon, Texas

Dear Sir: Opinion No,. 0-3480
Re: Can o

we have your re an gpinion of this
department as to whether otor can dy virtue

of Article 7268, Vernon's 1 Statutes, levy
upon persocnal property adbou eroved from your

Your/re t all of the taxes
of the tex payer in queetion have been paid exocept the 1041

q\\duly endered. Your letter further

& prorerty
llbgfger County for the taxa-
taxes not being due; the

year Ys8d4l, sa
cll not¢{haviag been made; the rate having not
t apd Pgssed upon by the Commissionars!
of 3414 Lounty; nor the roll been sent
tthe Cofaptroller., Does the Tax Collector
apthority to levy upon property on
which thetaxes are not due? Do the conditions
prace t h=ve to be complied with before the

Tax Collector has the authority to collect
taxes which are not delinquent?”




ol
TNonorable Robert D. Uswalt, Fage 2

) Article 7268 of Vernon's Revised Civil Statutes,
reads &s follows;

*If it ocome to the knowledge of the tex
ocllector that any personal property sesessed
for taxee on the rolls is about to be removed
from the oocunty, and the owner of such property
has not other property in the county suffioilent
to saticfy all apsessmenta against him, the
collector shal)l immedietely levy upon a suffi-
odency of such projerty tc¢ sstiesfy such taxes
and ell ocsts, and the saxe sell in accordance
with the law regilating sales of personal pro-
perty for taxes unless the owner of sach pro-
perty shall give bond, with sufflicleat seourity
payable to and to be approved by the collector,
and oonditioned for the jaymeat of the taxesg due
on such property, on or befors the first day of
January next sucocesding.®

The adbove stztute revesls to us thet the vwerds
“agsesned for taxes™ in the second line of thie statute
are the key vords tc be concicdereld Ir arevwering your ques-
tion. Ycur attention i callsd to the provisicn that the
collectcr oay make & levy upon orcrerty sufficient to
satisfy the texes and costs provided trat personal property
asgescaed for taxes fg ebout tc be removed froa ths county
and that the owoer of that property dcea nct Lave other
property within the ccanty tc satlefy all atpesinente
against him. It avpears cleer to us that the werds "assess-
ed" and "apsgeasmont” are impertant in édetermining the 4n-
tention anéd the sccpre cf this stetute.

The constitution and the statutes of Texas do
not provide for e lien vpcen pereonal property for state and
oounty taxes prior tc s levy being made by the ccllector.

In the c¢ate of Fepublio Insurance Cospany versus
Figklard Ferk Independent €chool Tistrict ¢f Tollas County,
57 <. w. (24d) 627, the oourt said :

"An asgscement 2s provided by law, is8 an in-
diepensabls prerejuisite tco the valléity of a tax
against an {individual."
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The authorities of various states are not in
agreement upon the meaning of assessment, dut the law §n
Texas ssems L0 be well asttlesd dy the statement of Judge

Brown in the case of State vs, Farmer, 59 8. W, 541, BHis
statemeant was:

"It is the assescment made acnually by the
officers of the State, under and in sccordance
with the law, which holds a l1ien upon the land,
The word 'aspssement', as here used, evidently
means tho sum whioh has bsen ascertajned as the
apportioned part of the tax to be charged agaiast
the particular pilesce of propserty; but under our
Constitution, and the provisions of our statute,
the word embraces mors than simply the emount, and
inoludes ths proocedurs on the part of the officials
by whioch the property is listed, valued, and fin-
ally the pro rata declared."

Thus, the asgesament must be made before the
State's lien is fixed upon resl property, Under this author-
jty the ascessment constitutes more than the mere listing
of the property of the individual tax peyer.

Under the facts given us in your letter, the tax
roll has not been made; the rate has not bteen set and passed
upon by the Commissioners' Court and thare is no showing
that the property bas been listed and a valuation firxed
upon the property of this tax payer or other tax payers of
your county, This tax payer oves no tex, in faot, thers ia
Do tax to be oolleoted until the ascessment is nade.,

¥%e do not thipk that the facts disclose that taxes
have been asgessed upon the property adbout to be removed
from your oounty within the contemplation of Article 7288,
VYernon's Revised Civil sStatutes, 7Thersfore, we are of thas
opinion that the tax colleotor ig, under the oiroumstances
outlined in your letter, compelled to rely upon Article .
7270 for the colleotion of these taxes,

Yours very truly
(MVG ATTORNZY GENERAL OF TEXAS
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