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Honorable George H. Sheppard 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. o-3486 
,Re: Use tax levied by Article 6, 

House Bill 8, Forty-seventh 
Lsgislature. ~ 

In your letter of August 12, 1941, you request the opinion 
of this department in response to three questions, viz: 

"1. If owners of commercial vehicle whose resident and home 
office Is in N. M. brings truck to Texas for purpose of 
commercial hauling for an unspecified length of time and 
applies for Texas License for that purpose, is he due to 
pay the 1% use tax, if so on what basas do we compute same, 
as the truok may be six years old or three months old. 

*2. If a resident of N. M. and has been a resident for 
either thirty daysor three years and moves to Texas and 
applies for Texas lioense and the fact may be that he bought 
his car either, before May lst, 1941, or sinae that date, is 
he due to pay a use tax If so on what bases to be figured, 

“3. If individual, firm or corporation doing business in 
another State such as Major Oil Companies, brings a car into 
Texas either permanently or for a period of time and applies 
for Texas License, is he due to pay the 1% use tax, If so 
what bases are tax to be computed on." 

Section 1 of Article 6, H. B. 8, &Tth'Leg., levies a tax 
upon all sales of motor vehicles sold in this state, the tax 
being 1% of the sales price. Then Section 2 thereof provides: 

"Sec. 2. There is hereby levied a use tax upon every motor 
vehicle purchased at retail sale outside of this state and 
brought into this State for use upon the public highways 
thereof by a resident of this State or byfirms or 
corporations domiciled or doing business in this State. such 
tax shall be equal to one (1) per cent of the total con- 
sideration paid or to be paid for said vehicle at said retail 
sale. The tax shall be the obli,sation of and be paid by the 
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person, fimn, or corporation operating said motor vehicle 
upon thepublic highways of this State." 

While the use tax is levied by Section-2 against (1) 
residents of this State, (2) firms 
in this State, 

and corporationsdomiciled 

in this State, 
and (3) firms and corporations doing business 
it makes no levy of the tax against an indivi- 

dual person who is a non-resident of Texas, although doing 
business in this atate. 
a corporation nor a firm. 

For, an individual person is neither 
10 Tex. 

Warren Hdw. Co., 
Jur. 5’86; Bodson vs. 

162 S, W. 952; our opinion No. o-3545. SO 
far asyour first question relates to an individual person, 
our answer is that no use tax is due. 

As respects firms and corporations our answer to such question 
is a partially different one. As already noted the tax is 
levied against a firm or corporation doing business in this 
State, which has purchased a motor vehicle outside the State 
and brings the same into this State for use upon the public 
highways. This would apply to a foreign corporation or a 
firm domiciled outside this State. 
since May 1, 

As to vehicles purchased 
19419 the effedtive date of H. B. 8, our answer 

to your first question, 
is that the tax is due. 

as it relates to firms and corporations, 
The 

of the tax, 
statute provides only one measure 

which is one per cent of the purchase price of the 
car. 'The tax must be computed on that basis. 

We have reached the conclusion, however, that when the vehicle 
was purchased prior to May 1, 1941p the use tax is not due. 
We have heretofore held that Section 1, levying the tax on 
sales made within the State, does not apply a,a to sales made 
prior to the effective date of H. B. 89 although not registered 
until after that time. Opfnion No. O-3495. 

The use tax levied in Section 2 is compensatory to the sales tax 
levied by Section 1. One of Its effects must be that retail 
ssll,ers,. in Texas will be helped to compete upon terms of 
equality with retail dealers in other states who are exempt 
from a sales tax or any corresponding burden. Another effect, 
or at least another tendency, must be to avoid the drain upon 
the revenues of the State, buyers not being tempted to place 
their orders in other states in the effort to escape payment 
of the tax on local sales. Similar compensating tax statutes 
have been sustained by thecourts, but in all suchcases that we 
have found where the statute was sustained the court was able to 
point out and did po!lnt out and emphasize the fact that the 
complementary tax was fair and non-discriminatory. Henneford 
vs. sil-it* Mason Co., 
195 23. 346, La.; 

81 L, Ed. 814> 300 U.S. 577; State vs. 
Williamsburg Power Plant Corp. vs. City of 

Pope, 
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New York, 7. N. Y. 5. (2) 326, aff. 20 N. E. (2d) 12. See 
also, Vancouver Oil Co. vs. nenneford, 49 Pac. (2) 14, Wash.; 
Nat'1 Linen Ser. Corp. vs. state Tax Corn., 186 So. 
Sonneborn vs. Keeling, 67 L. Ed. 1095, 262 U. S. k 

78, Ala.; 
50 ; Douglas 

Aircraft Co. vs. Johnson,, 90 Pac. (2) 572, Cal.; Continental 
Supply Co. vs. People, 88 Pac. (2) 488, Wyo. 

The principle of equality would demand that the tax levied 
in Section 2 should not operate as to vehicles purchased 
prior to the effective date of the Act, since Section 1, the 
portion of the Act to which Section 2 is complementary, does 
not apply to vehicles purchased prior to that date. we believe 
that Section 2 is susceptible of that construction and we do 
so construe it. 

We gather that your second question relates only to a private 
individual. For reasons sufficiently appearing above we answer 
that question in this way: if this person's Change of domicile 
precedes his application for the car license he will be 
required to pay the use tax, if he has purchased the vehicle 
on or since May 1, 1941. If he is a non-resident at the time 
of application he may register without paying the tax. In 
any event he may register his car without paying the use tax, 
if he purchased it prior to May 1, 1941. The measure of the 
tax is one per cent of the price he paid for the car. 

We presume that your third question has reference to persons 
resident in this State and to firms and corporations domiciled 
or doing business in this State. If so, the answer is: the 
tax will be due as to vehicles purchased on or after May 1, 
1941, but not as to those acquired before that date. In those 
cases where the tax is due it will be based on the price paid 
for the vehicle by the applicant. 

Our answer to your fifth question in our opinion No. O-3519 
had reference to individual persons only, not to firms or 
corporations domiciled or doing business in this State. 

Yours very truly 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

APPROVED AUG. 22,1941 s/ Glenn R. Lewis 
s/ Gerald C. Mann 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 3~ 

Glenn R. Lewis 
Assistant 

GRL:ej/cg Approved Opinion Committee 
BY JHS, Chairman 


