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Honorable Xrnest Oulnn 
County Attorney 
Zl Paso County 
El Ps&o,,Texaa 

Dear air: Opinion No. O-3510 
R0: Hill it be possible for 

the qualifying oaths cU 
newly appointed notaries 
publlo to be taken prior 
to June lst? 

Your recent reoeipt for an opinion of this Department 
on the above stated question has been mceived. 

We quote from your letter as iollowst 

"Ceratin agents of insurance oompnies here 
interested in writing bonds for the newly appointed 
Notary Publlos have asked me whether or not it will 
be possible for them as notaries to take the qunl- 
itying oaths of said newly appointed Notaries prior 
to June 1, whioh is the date their appointments 
expire, in order to have all of the papers ready for 
Siling the first thing June 1. It is the desire 
of thear agents to do this sinoa some OP them have 
100 or more bonds to exeoute and everyone of course 
la anxious to be qualified as soon es possible after 
the expifltion of their other appointment. 

"I oan see no objeatlon to this procedure since 
under the lew, Artiole 5951, it only requires an 
appesranoe berore the County Clerk within ten days 
after his appointment and it would seem to me that 
the oath aoiald be taken at any time after the appointment 
has been made and irrospeotlve of whether or not 
the previous appointment has expired.: 
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'1 am addressing this communloation to you 
oinoe It is very imwrtant that the notaries Qualify 
properly in order that their acts may not be invalid. 
I would apprcoiate a reply from you just as soon a8 
possible and before May 31 if at all posaible.a 

Article 5949, Vernon's AMotated Clvll Statutes, provides: 

"The Secretary ot State of the State of Texas 
shall appoint a convenient number of ootarier 
publia ,rar each oounty, Notaries pub110 may be 
appointed at any time, but the terms of all notaries 
public shall end on June let of each odd numbered 
year. To be eli?ible for appointment aa notary 
publio, a person shall be at least twenty-one (21) 
years of age and a resident of the county for which 
he is appolntcd." 

Under the provisions -f Article 5951, Vernon's Annotated 
Civil Statutes, when a person has been appointed notary the 
Secretary of State is required to forward the oo.znnisaion to the 
clerk of the oounty where the notary resides, end in the absence 
of evldenoe to the contrary, it will be presumed t&t this duty 
has been performed. As a rule, the notary muit qualify within 
ten daya after he has been notified to appear before the county 
clerk; and if he fails in this the appointment becomes a 
nullity, (Faubion v, State, 2E2 3. WY. 597), in whlah oase the 
clerk must c~rtifp on back of the commission that the appointee 
has failed to q:ialliy, :ind return it to the Secretary of State - 
(Article 5Q52, Vernon's Annotated Civil Statutes). Notaries 
are required to take and subscribe the official oath, and to 
execute bond payable to the Covernor, conditioned for the 
faithful performance of the duties of the office, The bond 
(for $1,000) must be approved by, and reoorded and deposited 
in the oftice of the ci;unty clerk - (Article 5953, Vernon's 
Annotated Civil Statutes). 

In view of the foregoing statutes, it is the opinion of 
this Department that after the Secretary of 3t;ite has forwarded 
the commission to the oounty clerk of the oounty where the party 
resides, it is the duty OS said clerk to immediately notify the 
party to appear before him within ten dapr, pay for his oommis- 
alon and qualify according to law. It is our further opinion 
that the person appointed notary public can qualify as a notary 
public after the Secretary of Stcte has lorwarded the commission 
to the co::nty clerk before June 1st by taking the oath and 
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giving bond as required by the above mentioned atatute. It 
will be noted that under Artiole 5949, supra, that notaries 
pub110 may be appointed at any time. However, Article 6951, 
supra, sets forth the manner in which suoh notaries shall 
qualify. 

Notaries who are now serving as such and xho have been 
reappointed may qualify before June 1st as above stated. How- 
ever, suoh notaries do not assume their duties under the new 
appointment as such until June lst, althcugh they have ,-uallfied 
as above stated. 

Tru&dng that the foregoing full:: answers your inquiry, 
we era 

Yours very truly 

ATTOR?uu GEhL3RA.L OF TRXAS 

‘BY 
S/ Ardell 7?111iams 

Assistant 

AEROVED L;zY 28, 1941 
S/ Grover Sellers 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GRNERAL 

APPROVED-Opinion Committee 

ByBWB - Chairman 


