
Honorable George H. Sheppard 
'Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-3519 
Re: Interpretation of Article 6 

of House Bill 8, 47th Legis- 
lature. 

In your letter of May 9, 1941, you request our opinion 
in response to these questions arlsing under Article 6 of House 
Bill 8, 47th Legislature, to-wit: 

9, . . . 

"1. If a person assembles and registers a re- 
built car, is there a tax to be paid; if 80, on what 
value is the tax to be computed? 

"2. The following question was submitted to 
this department by the Chevrolet Motor Company: 
'Chevrolet Motor Division secure8 licenses for new 
car8 which are issued to Chevrolet officials to we 
in handling our business throughout the State of 
Texas. These cars are maintained in this service 
for approximately five thousand miles and are then 
sold and transferred to Chevrolet Dealers as new car 
demonstrators and are sold by the dealers at retail. 
Will we be required to pay the one per cent tax on 
theae.cars at the time we iesue them to our officials 
and take out licenses for their operation?' 

“3. A dealer sells a,motor vehicle equipped 
with radio, heater, and like attachments, adding to 
the list price of the vehicle the list price of the 
radio, heater, etc. Is the tax to be computed on 
the list price of the car or the total amount paid 
for the car, the radio, the heater, etc.? 

"(a) House Bill No. 8 also provides for a 
gross receipts tax to be paid by the dealer in 'new 
radios.' If you answer the foregoing question that 
the purchaser of the car is required to pay the tax 
on the total price of the car, the radio, the heater, 
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etc., then would the same dealer be required to pay a 
gross receipts tax for the sale of this radio? 

“4. In cases of repoeserrion of motor vehicles 
where the ownership revert0 to the seller or to the lien 
holder, or where the original aale wan made under e con- 
ditional sale contract, aa the cane might be, would there 
be a tax due on the paeeing of the title to the seller or 
the lien holder? 

“5. Is a car purchased in another et&e and operated 
in euch other state for a period of time before being brought 
to Texan for regular une subject to the tax aa outlined in 
the eecond paragraph of Section 5 of Article VI.? 

“(a) Such cer wae purchased by prerent owner prior to 
May 1, 1941. 

“(b) Such car wae purcheaed in euch other rtate rubre- 
quent to May 1, 1941, but operated in much other rtate for 
some time before being brought to Taxam. 

“(c) If ouch car were purcbared la 1941 but not brought 
to Texae until 1945, on what value would the tax be computed? 

“6. (a) A purcherer buys from the dealer a truck-chal- 
eie and factory made trailer at the name time. II the total 
price of both truck and trailer to be considered when comput- 
ing the tax? 

“(b) In another caee the purchaeer buys the cheerill 
from the dealer and the trailer from another party on the 
same date; is the total price of both chaallr and trailer 
to be considered when computing the tax? 

“(c) Would it make ani difference if the chaeeie and 
the trailer were bought at different d&da, an far am the 
tax levy is concerned? 

“In this connection we are referring to trailer am the 
truck bed or the tandem which lr alwayl an actual part of 
the truck itself when in uee.” 

You have eubmquently advhed UI that in your question 
No. 5 you have reference to non-reridentr only, and our anewere 
to it will apply to them only. 

We anewer your firrt question In the negative. The tax 
is not levied except in the cane of a male. In our opinion, Sec- 
tion 5 of Article 6 was not meant to exclude regirtration or tranef&ti+“, 

‘.‘,. 
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except in those cases falling within the tax levy and where the 
tax has not been paid. The transaction mentioned in this question 
is not a sale of a motor vehicle and is not taxed by the statute. 
Hence, Section 5 does not forbid the registration. 

If we understand your second question correctly there 
is no sale of these cars to the officials, but they remain the 
property of the Chevrolet Motor,Company and are merely used by 
such officials in the,business of the Company. If this be true, 
then we answer this question in the negative. If such are not 
the facts we would appreciate information in more detail concern- 
ing the nature of the transaction. 

The tax is levied on the total consideration, "which 
consideration shall include the amount paid or to be paid for said 
motor vehicle and all accessories attached thereto at the time 
of the sale". ,Section 1 (a). If the radio, heater, and like at- 
tachments are attached to the vehicle at the time of the sale we ., 
are of the opinion~tbat the tax will be computed on the total amount 
paid for the car and such accessories. This is In anewer to the 
first part of your third question. Replying to the second part 
of this question, it Is our view that upon being attached to the 
car the radio becomes a part thereof, losing its identity a8 a 
radio and taking it out of the tax 1evied:on new radios by Article 
10 of said House Bill 8. We therefore answer question 3(a) in 
the negative. 

We now concern ourselves with your fourth question. 
As we understand you the repossession which you speak of is in 
the nature of~a foreclosure, that la, the vehicle is repossessed 
under the power given in the mortgage or conditional sales contract, 
in a case where the note given for all or a part of the purchase 
price is in default. It is our opinion that such a transaction 
is not subject to the tax. Technically speaking, it may be that 
the title passes but as a practical matter the transaction, rather 
than being a sale within itself, represents the failure of the origi- 
nal sale. 

No tax is due under any of the fact situations outlined 
in your fifth question. The "use" tax levied by Section 2 is con- 
fined to residents of this Statei'while as already indicated your 
question relates only to non-residents. 

We pass to a consideration of your sixth question. In 
our registration statutes, trailers and semi-trailers are consid- 
ered as different vehicles from the truck to which they my be at- 
tached. Motor vehicles, trailers and semi-trailers are each defined 
in Article 6675a-1, Vernon's Annotated Civil Statutes. The license 
fees payable on trailers and semi-trailers are fixed in Article 
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6675a-8. Article 6 of House Bill 8 speaks only of motor vehicles. 
In Section 5 thereof it is provided: 

“Sec. 5. The taxes levied in this Article shall 
be collected by the Aseeesor and Collector of Taxes of 
the county in which any such motor vehicle is first 
registered or first transferred after euch a eale; the 
Tax Collector shall refure to accept for regirtration 
or for transfer any motor vehicle until the tax thereon 
18 paid. 

It is our opinion that trailere and remi-trailer@ required 
by Article 66758 to be reparately registered may not be conrldered 
a part of the truck to which the lame may be attachad, nor a# an 
accelnory thereto. And Hours Bill 8 levier no tax upon the rrb 
of much trailerr and iemi-trailrrr. Hence, we l mmr your ilxth 
quaition in the negative throughout,, if the %nilerN which you 
mention Ii a trailer or remi-trailer ai deliaad in Article 6675a, 
If a vehicle different from that ii involved plrrrr obtain and iub- 
mit cloier detaili. 

APPROVED MAY 23, @41 

/8/ Orover Selleri 

FIRST ASSISTANT 
ATl?ORNEY'ZNERAL 

Your1 very truly 

ATI'ORN'BY OEWERAL OF TZXAB 

By /I/ Ollnn R* Iawir 
Ollnn R. Lexir 

Airiitant 

QLR:mp:llu 
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OPINION 

COMITNE 


