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Honoratle Lon E. Alsup, Chairman
House Conference Committee for H. B. No. 284
Austin, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0=3541
Re: FPayment of all administrative
costs of the State Department
of Education out of the Avail-
able School Fund,

We received your letter dated May 15, 1941, which is self explan-
atory and reads, in part, as follows:

"
. » »

"Plense advise if the administrative cost of all divisions
of the State Department of Education mey be paid ffom the
Available School Fund. Please advise further if in your
opinion we should be prohibited from paying the administrative
cost out of the entire fund. Is it possible to pay such admine
istrative oost out of suech funds which go to the Available
School Fund which are not speoifically authorized by the
Constitution of this State?

" i1
. 9 &

Seetion 3 of Article VII of the Constitution of Texas reads, inm
part, as follows:

"One~fourth of the revenue derived from the 3tate occupastion
taxes and poll tax of one dollar on every inhabitant of the
State, between the ages of twenty-one and sixty years, shall
be set apart annually for the benefit of the public free
schools; and im addition therato, there shall be levied and
collected an annual ad valorem State tax of such an amount
not to exceed thirty-five cents on the one hundred ($100.00)
dollars valuation, as with the available school fund arising
from all other sources, will be sufficient to maintain and
support the public schools of this state for a period of not
less than six months in eaoch year, and it shall be the duty
of the State Board of Education to set aside a sufficient a-
mount out of the said tax to provide free text books for the
use of children attending the publie free schools of this
State; provided, however, that should the limit of taxation
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herein named be insufficient the deficit may be met by
appropriation from the general funds of the State, . "
(kmphasis ours).

Section 5 of Articecle VII of the Constitution of Texas reads as
follows:

"The principal of all bonds and other funds, and the
prineipal arising from the sale of the lands hereinbe-
fore set apart to said school fund, shall be the per-
manent school fund, and all the interest derivable
therefrom and the taxes herein authorized and levied
shall be the available school fund, to which the Leg-
islature may add not exceeding one percent annually of
the total wvalue of the permanent school fund, such
value to be ascertained by the Board of Education unmtil
otherwise provided by law, snd the available school
fund shall be applied annually to the support of the
publie free schools., &nd no law shall ever be enacted
appropriating any part of the permanent or available
school fumd to any other purposs whatever; nor shall
the seme, or any part thereof ever be appropriated to
or used for the support of any sectarian schoel; and
the available school fund herein provided shall be
distributed to the several counties according to their
scholastic population and applied in such manner as may
be provided by lawe. {(Sec. 5, Art. 7, adopted election
August 11, 1891; proclamation September 22, 1891,)"
(Underscoring ours).

The aveilable school fund consists of {1) +the imcome derived
from the permanent school fund; (2) omne-fourth of the revenue
derived from occupation taxes; {3) one dollar of the revenue derived
from the poll tax; (4) revenue derived from the State ad valorem
school tax and (6) other funds provided by the Legislature to make
up a deficiency in said svailable school fund. This fund, consisting
of the sources of revenue enumerated above, is specifieally provided
for in the above enumerated Sections of the Comstitution. See Webb
County v. Board of School Trustees of lLaredo (Supreme Court) , 65 S.W.
878 and Mumme v. Marrs (Supreme Tourt) 40 S, W, (2) 31,

Seetion 5 of Artiele VII of the Constitutiom requires that the
avaeilable school fund, as provided for in the Constitution, shall be
distributed to the several counties of the State according to their
scholastic population. Any disposition of the available school fund
contrary to the mandate of this Constitutional provision would be void.
Love v. City of Dallas (Supreme Court) 40 S. W. (2) 20. The Consti=-
tution having provided that the money in the available school fund
shall be distributed to the several counties, it follows that it can-
not be distributed or appropriated elsewhere. Since the Constitution
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provides that the money in said fund shall be distributed according
to scholastic population, it follows that the money in said fund can-
not be apportioned or distributed on any other basis.

It is our opinion that the administrative costs of all divisions
of the State Department of Education ocanmot be paid from the State
available school fund as heretofore desoribed.

Your second inguiry raises the question of whether or not such
administrative costs can be paid out of funds which go to the State
available school fund and which are not specifically required by the
Constitution to be placed therein. We assume that there are sueh funds
in the State available school fund which were derived from some source
other than as provided for and required by Sections & and 5 of Article
VII of the Constitution. Based upon the facts wa now have, we are um-
able to say whether or not any such funds can be appropriated from the
available school fund for the purposes mentioned in your letter. We
surmise that an audit and a study thereof would be necessary before a
definite opinion on this question could be rendered. We do say, how-
ever, that the Constitution does not require that any different or
additional revenue Ye allocated o the State availatle school fund
other than as provided in Sections 3 and & of Article VII thereof,
Hence, if there are any general statutes allocating money to the State

available school fund and not so reguired by the Constitution, the
Legislature can amend those statutes o as to allocate future revenues
therefrom f'or the purposes mentioned in your letter.

What we have said herein has no applicetion to the provision of
Section 3 of Artiocle VIT pertaining to free text books.

Yours very truly

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By s/Lee Shoptaw
Lee Shoptaw
Assistant
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APPROVED MAY 23, 1841
8/Grover Sellers
FIRST ASSISTART

ATTORNEY GENERAL
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