
Hon. T. M. Trlmble, First Assistant 
State Superintendent of Public Instruction 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-3618 
Re: Whether .a boy over 19 and under 21 

years of age with dlsabillties re- 
moved may lawfully operate a junior 
college bus, and related questions. 

We received your letter dated July 10, 1941, where- 
in you enclosed a letter from Mr. R.P. Ward, Superintendent 
of the Edinburg Schools. Said letter read% In part, as fol- 
lows: 

'We--you,, the Attorney-General, and I--know 
that the intent and purpose of the law Is to add 
another element of safety to school bus transporta- 
tion. Some of the young men who attend J3dlnburg~ 
Junior College live out in the far reaches of this 
school distrfct on farms, ranches, and orchards. 
They have handled cars, trucks, and tractors for 
several years, and they are strong, vigorous, and 
alert. We have been using several high grade 
young menofthis type for public school and college 
bus drivers. We have had their legal disablllties 
as minors removed by court action. Insurance com- 
panies have wIthout question written their bonds. 

"In physical ability to handle their busses 
in rain and mud, or under other adverse conditions, 
in morale and 1n bringfng their busses in on time, 
and Fn makIng their records and reports, these 
young college men (who are strong and old enough 
to play on university football teams or to handle 
the tanks of your army and the big gun.3 of your 
navy) are far superior in safety and general satis- 
factlon to men who are flftg-five to sevent five. 
(Incldentally, 1s there an upper age llmLt? 7 

1'+ * * ** 
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"1 . Is a junior college bus of a dls- 
trict junior college whose district 
Is coterminous with the independent 
school district, a public school 
bus? If not, would the fact that 
one ,or more high school students 
ride the bus for convenience make 
it a public bus? 

"2 . Is a junior college bus that is own- 
ed and operated by the junior col- 
lege through territory not in the 
school district a public school bus? 

"3 . Considering the commonsense require- 
ment of safety and efficiency, is 
there no sort of legal reasoning that 
can make a capable young man who is 
over 19 and under 21, who can pass 
any reasonable but rlgla test glven 
by the licensing division of the 
Highway Patrol, eligible to drive a 
public school bus?" 

On September 18, 1939 this department ruled in 
opinion No. O-1369 that a boy over 19 and under 21 years of 
age with disabilities removed could not lawfully operate a 
school bus. A copy of that opinion is enclosed. Said opinion 
was based upon the provisions of Section 14, Senate Bill No. 
15, Acts Forty fourth Legislature , Second Called Session, at 
page 1785, which provldes that "it shall be unlawful for any 
person who is under the age of twenty-one (21) years to drive 
a motor vehicle while in use as a school bus for khe trans- 
portation of puplls to and from school * * * * *. 

Section 5 of the recently enacted DrLver's LUcense 
Law, same being House Bill No. 20, Acts Forty seventh Legis- 
lature, Regular Session, p rovldes as follows: 

?ec. 5. * * * *. 

"Ro person who is under the age of twenty- 
one (21) years shall drive any motor vehicle while 
in use as a school bus for the transportation of 
pupils to or from school, nor any motor vehicle 
while In use as a public or common carrier of per- 
sons nor in either event until he has been licensed 
as a chauffeur." 

It is well settled that where a statute has been 
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construed by executive departments of this state and 1s there- 
after re-enacted without any substantial change of verbiage, 
it ~111 receive the same construction. See 39 Texas Juris- 
prudence, pp. 266 and 267 for numerous authorltles. For this 
additional reason, we are of the opinion that our Opinion No. 
o-1369 correctly states the law on the question contained 
thereln. 

Section 1, Subsection (d) of House Bill No. 20 
supra, re-enacts the definition of a "school bus"' contai;ed 
in House Bill No. 16, Chapter 369, Acts Forty-fifth Leglsla- 
ture, Regular Session (1937), page 752, and reads as follows: 

"Sec. 1. 

'The following words and phrases when used 
in this Act shall, for the purpose of this Act, 
have the meaning respectively ascribed to them in 
this title. 

"(d) 'School Bus.' Every motor vehicle own- 
ed by a public or governmental agency and operated 
for the transportation of children to or from school 
or privately owned and operated for compensation for 
the transportation of children to or from school." 

If the answers to your questions depended only upon 
the provisions of the recently enacted Driver's License Law, 
same being House Bill No. 20, supra, there might be room for 
argument as to whether a person might be 21 years of age in 
order to be licensed to drive a bus for the junior college 
when used to transport only the college students toand from 
the said college. This would be so because House Bill No. 20, 
supra, in defining the term "school bus"h refers to the trans- 
portation of "children to or from school . There is some au- 
thority for the proposithon that college students are tot in- 
cluded within the terms children" or school children . 
There is also some authority for the proposition that the 
term "college ' is not included within the meaning of the 
word "school". 

In arriving at the answer to your questions, we 
must consider the provisions of Article 2687a, Vernon's An- 
notated Civil Statutes, which reads, in part, as follows: 

"The trustees of any schooldistrict, com- 
mon or independent, making provision for the trans- 
portation of pupils to and from school, shall for 
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such purpose employ or contract with a responsible 
person or firm. No oerson shall be emoloved Q -- 
transport ouoils, who is not at least twenty-one 
years of e and a competent driver of motor vehicles 
and sound in body and mind. (Unclerscorlng ours). 
All motor vehicles operated by school districts, 
directly or by contract, in the transportation of 
pupils shall be covered and so glassed or curtained 
at the sides and rear as to protect the pupils from 
the inclemencies of the weather, and shall at all 
times be equipped with efficient lights and brakes. 
* i * *'I 

Section 4 of Article 2815h, Vernon's Annotated 
Civil Statutes, reads as follows: 

"Sec. 4. A junior college establishment 
and maintained by an Independent School District 
or city that has assumed control of its schools, 
or where the same has been organized as a Junior 
College District under the provisions of this 
Act prior to October 15, 1935, as an independent 
entity, or may hereafter be so created, and/or 
wherein the boundaries of the Junior College Dis- 
trict are the same, or substantially the same, as 
the Independent School District, shall be governed, 
administered, and controlled by and under the dlrec- 
tion of the Board of Education of such District or 
city. 

"The said Board of Education of such Junior 
College District, under the provisions of this Act, 
shall in addition to all of the powers and duties 
vested In them by the terms of this Act, be fur- 
thermore vested with all the rights, powers, pri- 
vileges, and duties conferred and imposed upon 
Trustees of Independent School Districts by the 
General Laws of this State, so far as the same may be 
applicable thereto and not inconsistent with this 
Act." 

Article 2687a, supra, clearly provides that the 
board of trustees of an independent school cannot employ any 
person to transport pupils who is not at least 21 years of 
age. It is to be noticed that this statute contains no such 
term as "school bus", nor does It define such term. Further- 
more, the word 'pupils" is broad enough to apply to junior 
college students. See Webster's New International Dictionary 
and Northrop v. Cltg of Richmond, 53 S.E. 962. We note 
futher that Section 4 of Article 2815h, imposes the same 
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duties on the board of education of a junior college that 
are imposed upon the board of trustees of an independent 
school district insofar as such are applicable and consls- 
tent. The provisions of Article 2687a, supra, that no per- 
son under 21 years of age shall transport pupils, is just as 
applicable to a junior college as it is to an independent 
school dlstrlct. 

We answer your first and second questlons by say- 
ing that no person can transport junior college students to 
or from the Edinburg Junior College in any motor vehicle used 
for transporting such persons who is under 21 years of age. 
The same rule is equally applicable to the transportation of 
grade school and high school pupils to or frnm a grade school 
or a high school. 

We answer your third question by saying that we 
know of no legal reasoning which might be used to evade the 
express command of the Legislature. 

We trust that we have satisfactorily answered your 
questians. 

Yours very truly 

Al'l'ORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/Lee Shoptaw 
Lea-Shoptaw 
Assistant 

LS:ob:wc 
Encl. 

APPROVED JULY 22, 1941 
s/Grover Sellers 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

Approved Opinion Committee By s/BWB Chairman 


