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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

Honorable T, L. EKarquess
County Auditor
wharton County
¥harton, Texas

Dear 8ir:

Bo lian, 47th Locil-
'«iclo 1436~lé°:br-

4 upoRsotor vehicles, levied
Article VI, Houss Bill 8,

s, Regulay Bession, 47th
: lllturc ocmmonly known
the CmAhbus Tax Law.

ion

fee roquiréd by the Texas Righway Department
for the applioation for Certificate of Title
only for any motor vehiale,

"2. Is & County liable for the 1 per cent
motor vehiole sale, usge, or transfer tax as per
4#rt. V1., He.B. 8, regular Session 47th lLegisla-
ture on motor vehicles it purchases.™

The answer to your first question ig removed from
the field of statutory construction by the following express

‘g MO COMMUNICATION IS TO BE CONSTRUED AS A DEPARTMENTAL OPINION UNKLESS APPROVED BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ABRSISTANT
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Henorable P. L. Marquess, Page &

provisions of the above sited Certificate of Title Aot:

"Sec, 4. The term 'Owner' includes any per-
son, firm, asscoiation, or oorporation other than:
a msnufaoturer, importer, distridbutor, or dealer
claiming title to, or having a right to operate
pursuant to a lien on a motor vehicle arfter the
first sale s® herein defined, except the Federal
Governzent and sny of its agenclies, and the State
of Texas and any governmental subdivision or
agenoy thersof not required by law to register
or lioense motor vehicles ownhelt or used thersby
in this State.”

"Ses, 60, The provisions of this Aet shall
act apply to motor vehisles not required to be
registered or lisensed under the laws of this
State then effective, nor to modor vehicles own-
ed or operated by the Federal Uovernment or any
of its agencies, the State of Texas, or any munf-
cignl government unless sush motor vehicle i»
scld to a person required under this Ast to pro-
oure & ocertificate of title, ir which event the
provisicns hersof shall be fully operative as %o
sugh motor wvehiocle.”

A pegative answer to your first qan.tiongil re-
quired under the above-quoted statutory provisiens.

With reference to your second question, this &e-
partment held, in our Opinion No. 0-3797, that motor vehl.
eles purchased at retail sale and owned and opersted by
agenoies or instrumentalities of the Federal “overnment or
by counties, cities, school distriots and other politiecal
subdivisions of the State of Texas, would not be subjeot to
the tax levied by Article 6, House Bill No. 8, Aots, Reg~
ular Session, Forty-seventh Legislature, e enalose a
eopy of this opinion for your conveniencs and information.

Trusting the foregoing fully answers your inquiries,

Yours very truly
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