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State superintonﬂent of Publio Instruotion
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g" lttontions zu-. ¥. P, Walker

‘Dear- 8irs : " " Opinion No. 0-3690
' : - Re: Whether superintendent of in-
L dependent school district may

.at the same time perve &3 secre-
tary of the board of trustees.

+

= Ve hare recelved your letter of October 9, 1941, which
.j-we quote in part. as follows:

‘*"We have a written’ reqneat from-the school
board of the Cameron Independent B8chool District,
~ asking that we pass this question to you for an
- opinion a&s. to: whether or not-the ‘superintendent
. of the school system of an independent school dles- -
triot may slso be the 103;1 aeeretary of the sehool
board of the district.-

Article 2779,.. Reviued Civil Statutes, provide: for. the
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Wappointmant of a secretpry for the board of 'trustees of an 1ndopene

fdent school district.. jaid article reads as follows:

*Said trustees’ shall meet within twenty days
after the electlion, or as soon thereafter as possi-
ble, for the purpose of organizing. A majority of

- sald board shall constitute a gquorum to do business.
" They shall choose from.their number a president,
" and they shall choose A-agoretary, a8 treasurer, as-
sessor and collector of taxes, and other necessary
officers- and committees.”

. The emplojment of a superintendent 1s governed by Arti-
‘cle- 2781, Reviged Civil Statutes, which ve quote as follows:.
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"The Board of trustees of any city or town
- op 8ny independent school district may employ a
3 superintendent, principal, teacher, or other execu-
1 tive officers in the schools therein for & term not

el to exceed three years, provided ihat the Board of
“T.ﬁ; Trustess of an independent school distriot which

k] o had a scholastic population of 5,000 or more in the
i last preceding scholastio year may employ a super-
intendent, principal, teacher, or other executive

- officers in the schools therein for & term not to .
excoed five years. All twelve-month contracts made
by trusteez of independent school districts with
employees herein mentioned shall begin on July

- first and end on Juna 30th or.tho yoar terminat-
ing the contraet. L

- You vant to knov vhpther the anperintendent of schools
,may also serve as secretary of the board of trustees. We are of
the opinion that he cannot. :

** It is settled lav irn Texss that the same person camnot
‘hold two incompatible offices. 34 Tex., Jur. 351; Kugle v. Glen
Rose Independent School District, 50 S.W. (24) 375. -0ffices are
incompatible 1f the duties attachod to one are inconsistent or in
confliot with the duties attached to the other. Thomas v. Abernathy
Bounxy Line InﬁOpondant School Diatrict, 290 8.W. 152.

We believe that the dutioa attached to the office of
-auperintendant of an independent school district are inconsistent
with thoss of gecoretary to the board of trustees of such dlstrioct.
We quote the following from the opinion in the Abernathy case,
oited abovo:

*In our opinion the offices of achool trustee
and alderman are incompatible; for under our sys-
tem there are in the city council or board of alder-
men various directory and supervisory povers exert-
gt able in respeoct to school property located within
e ' the city or town and in respect to the dutles of
BENF - school trustee performable within its limits...."

(Bmphasis supplied)

The secretary genoraily signs contracte made by the board
~ of trustees and warrants of the district to its teachers and em-
Ployeses. I1If the secreiary vere also superintendent, he would then,
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~ as secretary, sign his ovn contract and the warrant to him in his

capacity as superintendent. The secretary is responsible for the
minutes of the various meestings of the board, and he must be pre-.
sent at the meetinge to record what transpired therein. He would
be present when matters relating to him as superintendent would

be disoussed., He would be in & position to influence members of
the board, and they could not act as freely vere the superintendent
totally disconnected with thelr meetings. While ve must presume
that he would carry out the duties of both offices properly and ac-
cording to law, this presumption does not eéliminate the above men-
tioned inoconsistenciles.

It is thé opinion of this dapa&tmpnt, therefors, that

the offices are incompatible., Accordingly, your question is ans-
wered 1ln the negative. i ,

- Yery truly yours

FIRST ASSTSTANT ) ' George :;'2p:r :
TTORNEY GENERAL | | stan
audiap ot ©H
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