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Honoreble George H., Sheppard
O¥mptroller of Public Accounts
Austin, Texas

Dear 8ir: Opinicn No. 0-37042

, Re: Automobile Sales Tax levied
by’ Article VI of House B1ll .
No. 8, Forty-seventh Legis-
lature.

In your letter of June 23, 1941, you request our
opinion in response to the follcwing three questlons:

"Should the one per cent tax be paid on a
new motor vehicle registered by the desler in
the company's name, such as Johnscn Motor Com-
pany where sald motor vehicle is to be used for
demonstratlion purposes?

"Would the tax be payable on a second hand

motor.vehicle registered in the dealer's name

fcr demonstration purpcses where saild motor ve-

hicle had been purchased by the desaler in a

trade; that is, where he traded ancther motor

vehicle to John Doe for the total consldersaticon

of $1,000,$500 of the amount being in cash and

the exchange of John Doe's motor vehicle having

a value of $500, John Doe's traded-in car be-

ing the one registered by the dealer for demon-

stratlon purposes.”

f In connection with your first two questions it
is noted that ycu do not gilve us any Information concerning
what consideration, if any, passes in connection with the
transactions inquired about. The tax levied by Article VI
of House Bill No. 8, Forty-seventh Legislature, is a tax
equal to one per cent of the tctal consideraticn peid or to
be peid to the seller by the buyer. In Sectlonm 3({b) it is
provided that "the term retail sale or retall sales as herein
used shall include all sales of motor vehicles except those
whereby the purchaser acquires a motcer vehicle for the ex-
clusive purpose of resale and not for use." We answer your
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-8t question by saying thet 1f Johnson Motor Company pur-
chases the automoblile 1n question the tex will have to be
paild. The vehicle has not been acquired for the exclusive
purpcse of resale but ls to be used for a time for demon-
stration purposes, that 1s 1n the business of the Johnson
Motor Company, before it 1s sold by the latter. However,
1f the company which the Johnscn Mctor Company represents
furnishes this demonstration car without requlring the latter
to pay for the same there will be no tax due. Your second
question is snswered in the seme way. Clearly the vehilclse
1s not ecquired for the sxclusive purpcse cof resale gnd the
tax will be due if a considerstion passes in connsction with
the trarsfer,

In connection with your third questicn we direct
attenticn to Section 1 (b) providing thet "in all cases of
retall sales involving the exchange of motor vehicles the
party transferring the title tc the motor vehicle having the
greater value shall be considered the seller and nc tax is
imposed upocn the transfer of & motor vehilicle traded-in upon
the purchase price of some other motor vehiclie." The traded-
in vehicle mentioned in your third questicn i1s thus expressly
taken out of the operation of the taxing stetute. The use
to whitch 1t mey be put is Immateriael. That guestion 1s answer-
ed in the negative.

Yours very truly
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