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Texas State Board of Pharmacy 
Insurance Building 
Dallas, Texas 

Dear Sirs: Opinion No. O-3818 
Re: Whether a manufacturer having 

in his employ a physician Is 
entitled to a license although 
a registered pharmacist fs not 
employed. 

We are pleased to comply with your letter of July 25, 
1941, which reads as follows: 

"The Texas Board of Pharmacy has in the 
past received many applications and requests 
for permits from persons and firms desiring 
to manufacture different kinds of drugs and 
medicines but who do not have In their employ 
a reglstered. pharmacist, and instead have em- 
ployed physicians, dentists, veterinarians, 
and. chfropodists. 

"This letter is to ask your opinion on 
whether or not; under the Texas Pharmacy Law, 
a manufacturer, who does not have a registered 
pharmacist in his employ, Is entitled to a 
license permitting-him to mix OP manufacture 
drugs or medicines, although he may have in 
his employ a physiclan, dentist, veterinarian, 
or a chlropodlst. 

"Since we have refused to issue several 
permits, awaiting your oplnlonfi an early reply 
will certainly be appreciated. 

Section 8 of Article 4542a~, Vernon-'s Annotated Civil 
Statutes, after declaring certain acts unlawful pertaining to 
the requirements for the registration of pharmacists, contains 
the following language: 

'I* * l and provided further that nothing 
contained In this Act shall be construed'to pre- 
vent the administration or compoundlng of drugs 
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and medicines carried OP kept by licensed physi- 
clans, dentists, veterinarians and chiropodistd 
in order to supply the needs of thefr patients; 
* * * not to prevent licensed physicians, dentists, 
veterinarians and chiropodists from compounding, 
manufacturln# and selling any medicines of their 
own formula. 

Section 17 of this Act then provides, as pertinent, as 
follows: 

"***+ and every manufacturer of drugs and 
meiiiclnes as defined herein, after the passage of 
th:ls Act shall procure from the Board a permit for 
each store or factory to be operated, by maklng with- 
in six (6) months appllcatlon to the Board upon a 
form to be furnished by said Board, setting forth 
under oath ownership and location, and the name, 
with the certificate number, of the pharmacist reg- 
istered in this State, or uhysician, dentist. vet- 
erlnarian or chlropodlst who is to be continuously 
emrllosed bs the pharmacy or drw store OP factory. 
* T+ *-* Thk permit provided for-herein shall be I&- 
sued annually by the Board upon a receipt of proper 
ap)llcatlon accompanied by a fee of Two Dollars 

t $4 ; this permit to be displayed conspicuously at 
all times in the store OP factory of original Issue. 
* 4k * . " (Emphasis ours) 

Under these provisions of the Pharmacy Law, the Board 
is requLred to issue a license to any person manufacturing 
drugs and medicines if a physician, dentist, veterinarian or 
chiropodist Is shown to be continuously employed by the manu- 
facturer. 

It is not required that a registered pharmacist be employed, 
the disdunctive "OP physician, dentist, veterinarian OP chlro- 
podlst,, demonstrating the legislative intent in this respect. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
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APPROVX.0 AUG 7, 1941 
s/Grover Sellers 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNE'Y GENERAL 

By s/Zollle C. Steakley 
Zollie C. Steakley 

Assistant 
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