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> OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
B AUSTIN
GERALD C. MANN
ATTORNEY GERERAL
Honorable P. L. Marquess
County Auditor
vharton County
¥harton, Texas
Dear 3ir: Opinton Kg
Re: Induf b Army of
the just peace does

t crcate'n vaQ
ofilce -- such Jjustide where
a salary

/ in_compensated ‘v
is is entitled to 4rav his
long &8 he remains
h tice of the peace.
Your request oy been received and cere-

fully considered by t

quote from your request

a8 follovs:
of the Péeace vho is draw-
ing a salary - fs Salary Lav has been
drafted, and wvith our armed forces.

There /Biu atead.

County continue to pay
iration of his term?

%I shal) appreciate your ansver at your earlii-
oat\ conyenience, cause the pay checks are made
this month for the month of April.”

: We \quote from Cpinion No. 0-8A57 of this department as
follovs:

"In opinion No. 0-3448, addressed to the Honor-

able Fred Morris, County Auditor, Polk County, Iiv-
ingston, Texas, this Department, following Artiole
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5, Section 24, of the Constitution of Texas, and
folloving also the copinion of the court in the case
of Hamilton v. Xing (Texas Civil Appeals, 1918),
204 5. W. 953, held that the induction of a county
attorney into the army did not oreste a vacancy in
such office., Since Article 5, Section 24, of the
Conatitution of the 3tate of Texas, also includes
justices of the pesce in its terms, ve believe that
the opinion above referred to sufficiently answers
- youwr question regarding the vacancy, and that follow-
" ing this opinicn and in accordance with the holding
of the court, your first question should bs ansvered
in the negative, that is, that the induction into
the army of the justice of the peace, referred to
in your letter, does not create a vacansy in such
offlice. A copy of thia opinion is attached heraeto
for your information,"

Opinion No, 0-#465 of this department holds that the
county sttorney of Liberty County who joined the United 3tates
Army vas entitled to hls salary from the officer's salary fund as
long as bhe remained such ¢ounty attoraney. This opinion points out
howsver that if the ocounty officisl accepted and exercised an of-
fice in the U. 3, Army he would vacate his county office, under
section 12 of Article XVI of our Commtitution, as held in opinion
No. 0-43435 of this dspartment.

¥We enclose herewith supies of opinions Hos. 0-2533,
0-3448, 0-4343, 0-4457, and O-¥465, of this department for your
information.

' We assume from your letter that the Jjustice of the
peace holds and exercises no office in the U, 5. Army.

Under the facts stated and assumed, it is our opinion
that the justice of the pesce now serving in the army is legally
entitled to drav his salary from ths officer’s salary fund of
YoOur county as long ss he holds such office, provided of course
that the precinet officers of your county eontinue to be coumpen-
sated on a salsary basis.

Of course, if the justice becomes an army officer he
will then vacate his office of justloe of the peace and his
salary as Jjustice would then stop.
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Trusting that we have satisfactorily answered your
inquiry, ve are

Very truly yours

. O BB adhn
/% ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
. TEf Femis

DTG Vm. J. FPanning

WJF:1db

/RPERIVED

i OF NN
{ COMMITTEE
\
LB, ~
“n SHATHMAR

b

el



