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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

Honorable Walker Carson
County Attornsy
Hudspeth County
Sierra Blance, Texns

Dear Sir: Opinion ¥No. 0-3U40
Re: County.Surveyorsg - qualifice-
ticns - licenss not required.

Your request for opinion upon the following steted
questioni ,

"Car Commissioners! Court legally eppoint
to the office of County .Surveyor & perscn who

is not licensed surveyor but has had twenty
years experience and holds assoclate construce
tion engineer rating with ecivil service Article.
5299 Eevliased Civil Stetutes?™

has been received and carefully considered by this department.

Section 44, of Artiocls 16 of our Btate Coastitution
provides:

"Seac. 44. The Lezislature shall prescribe
the dutles and ;rovide for the eleetion by the
qualified voters of each county in this State,
of a county treasurer and a county surveyor,
vho shall have an office at the county seat,
end hold their office for two years, and until
their successors ars gualified; and shall have
such compensstion as may be provided by law.”

It will be noted that the above quoted section of
the Constitution does not require a license or sny other par-
ticular quzlificetions for 2 County Surveyor.

Sepete E11l 351 of the 47th Lagislature of Texas
is a comprehensive amendment to Articles SE68 - 5282, ineclu-
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Honorable Welker Carson, Pege 2

sive, dealing with "licensed land Surveyors™, We quote from
orinion No. 0-3719 of this department which construes said
Senate Eill, =zs Yollows:

"Senate Bill 351 does not operate to
mekxe urlawful the ;ractice of Surveying by
tinse who have nct obtained a license, 1It,
and the statute it amends, siuply deny to
those not having a license the particular
privileces zranted by the sct to licensed
land surveyors."

%e enclose herewith a copy of said opinion for
your information,

Articles 5283 - 5298, inclusive, Section 2 of Chap-
ter 2, Title 88, Vernon's Annotated Texas Civil Statutes, deal
with Bounty Burveyors. These statutes provide for the sleo-
tion, duties, etec. of the County Surveyor but do not prescribe
any particular gualifications for County Surveyors. Nor do
the statutes preseridse that the Colunty Surveyom must be li-
ceszsed or must be licensed lend surveyors,

Arvicle 5299, Vernon's Annotated Texzs Civil Btat~
utes, provides:

*All surveys of public land shall be
made by esuthority of law and by a surveyor
duly appointed, elected or licensed, and
qualified."

Ye assume rrom your letter that there is & vacancy
in the office of County Survereyr &nd the Commissioners' Court
desires to fill that vacancy by eppointment.

It is our oplnion that a County Surveycr is not
reguired tec ve licensed nor is he reguired to be a licensed
land surveyor.

Very truly yours
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