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GERALD C. MANN
AYTORNKY GENERAL

Honorable Albert J. Hutson
County Attorney
Trinity County
Groveton, Texas

Dear Sir:

Opinion No. 0-2909

Reg: Can the Commissioners' Gourt
of Trinity County purchase
U. S. Dafense Bonda with the
permanent saehool fund of the
county?

Your recent request for an .epinion of this Depart-
ment upon the above stated guestion has been received,

We guote from your letter as followsg

"AYe there legal inhibitions to'prcvant the Com~
aissioners' Court of Trinity County to purehase U, 3,
Defsnse Bonds with the Permanent School Fund of the
County? '

"Since the interest oxr U. S. Defense Bonds cannot
be ocollected annually, it is my opinion that the last
olause in Art, 2824, R.C.8., whioh reads as follows,:

', « « 0nly the interest thereon to be uved and expended
annuallyt, may prchibit the court from purchasing these
bends." ,

The permsnent schocl fund -is provided for in
Sections £ and € of Article VIII of the Constitution of Texas,
Seotion £, Article VIII, reads as follows:
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*All funds, lends and other property herstofors
set apart and eppropriated for the support of publie
schoole} all the-dlternate sections of land reserved by
the State out of grents heretofore made or that amay
hereafter be made to railroads or to other eorporations
of any nature whatsoever; one~half of the publie Somain
of the State; and all sums of money that may eome to the
State frcm the sele of any portion of the saue, shxll
constitute a perpetusl publioc sshool fund.”

Seotion 6 of Article VIII reads in part as followst

"All lends heretofore, or hereafter granted to the
several counties of this State for sducaticonal purposes,
ere of right the property of said ocounties Yespectively,
to which they were granted, and title thereto is vested
in said cocunties, and no adverse possesaion or limitation
ghall ever be aveilable against the title of any county.
Each county may sell or dispose of Aite lands in whole
or in part, in manner to de provided by the comaiszsioners*
court of the county. . . said landg, and the proocesds
thereof, when scld, shall bs held by said ocountiss alone
as & trust for the beshefit of public sahools thereing
sald progpedds to be invasted in bonds of the United Stetes,
the Btete of Texas, cor counties in said State, or in suech
other sesuritiss, and undéy such restrictione as mey de
presaribed by lawj and the county shall bde responsible
for 8ll investmsatg; the interest thereon, and other
revenue, sexoept the prineipal shell be available funds.”

We think the lenguage of Seotion 6, Artiecle VIIJ,
is plain and unambiguous, It says that the procceds from the
sale of s0hool lands, which is permanent sehool fund money,
are "to be invested in bonds of the United States, . . . under
such restrictions as may be prosoribed by law.”

That languege olearly means that & eounty may invest
i1ts permenent schocl fund in bonds of the United States, unless
(as stated in thc case of Boydstun v. Rookwall County, 24 8. W. 392}
the Legislature has thrown restrictions arcund the investment.
The only languege that we can rfind in the statutea wherein the
Leglsleture has saeid how end where this money shall be invested
is Artiole 2824, Vernon's Annotated Civil Statutes, whieh reedse
as follows: : )
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"iach cowunty may sell or dispose of lands granted
to it f¢r educational purposes in such manner as may be
yrovided by the commissionsrs' court of such county, end
the nproceeds of eny sueh snle shell be invested in bonds
of the United :tates, the Htate of Texaes, the bonde of
counties of the Ltate, and t he independent cr common school
districte, road precinets, drainege, irrigation, navigation
and levee districts in this State and the bonds of incor-
porated cities, and held by epoh county alone as trusts
for ths benefit of public free mchools therein, only the
interest thereon to be used and expended annually.”

This seotion reiterates that this money shall de
invested in certaln bonds, including bonds of the United Stetes.
We 40 not think that this is any restriotion or limitation as
to what United States bonds may be bought. We do not think
that the last clause of Artiole 2824, supra, mentioned in your
letter, is any limitation or restriotion as to the type of
United States bonds that may be bought. Apparently it was
the intention of the Legislature that the permanesnt school
fund, itself, could not be expendsd, dbut only interest thereon
oould be used and expended. Therefore, it L2 our opinion
that the commissioners' Jourt may in its discretion, legally

- purehase U, 8, Defense Bonds with the permanent school fund
of the county. _ ‘ :

' PTrusting that the foregoing fully answera your
ingutry, we are ‘

Yours very truly
ATTOBNEY GENERAL OF TEXAS
By

Ardell Willlaens
Assistant
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