
OFFICE OF THE AmORNEY GENERAL OF TEIXAG 
AUSTIN 

!ifonorabls John D. Resd, Caamieslonoa~ 
Bureau of Labor Stctlstioa 
Auatfn, Tern6 

Dear Sir: 0plnlon 90. o-SB70 
Ra: (1) Is.lt moemary for aa em- 

ployer to recognlza a wag* aa- 
slgcasnt Of'OilS of his enlployesr 
without firat balng advlso& by 
the perllon h0laiq !he wage (LE- 
slgttmtnt? 

This is $a ndvlsa that wa knva given oar&l oon- 
elderatilon to the questions ststatl’above, pursuant to your 
opinion request of rsoent data. 

man Texas mrlsprudenoe wo quote the rollowing 
pertinent statement of tha lawt 

“1 Wawe. - Uagos are pro~orty, subject 
t3 sold or assignment 08 other property. But 
an asalgnmmt of wage8 to aoerue in the future 
is not qalld, ualess the expeoted wages are ta 
be earned un&ar m axlstln~~ em?Joymel;t or the 
future araploymant 1s known and iQsn~i;~; “,t 
the tc?la tlAe assi@lz~snt Is Faiide. . 
ease there nay ba E ro::aonabl?r ewotatlcn on 
?h0 ,xrt of ths psrtic!a f.bt tiln wap3o will 
be earned, and such posoiPillty Is ooupled 
with a.3 iutarsat, and ths right to reoeive 
thdm, though liable to bs defeated, is vested. 
This bei= th,a oase, ages may be aasip,md 

_ unless the oontraot of employment stipulates 
to the eontrarj. Orbinaxliy It doaa not a?- 
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peer necessary to obtain the assent of,the 
employer to the aselgnment -untlar an oxiat- 
1% contr3ct, but, if the employer consents, 
",PLi:: &me amuraace to the assigMerit.' 
(6 hx. Jur. 14, I ll) 

Cams cited, 31~6 whloh are in accord wlth the 
tttutets.e5t Or the tte: &WCneely v. Armstrong, (Clv. App.) 
2l.2 S. m. 179; Ibid, (Sup. Ct. anmerlng aertifisd quoe- 
tfon) 109 Tex. 363 21C S. y. 1921 Brand v. hat., 109 
Tax. Cr. R. 96, 3 4. H. @Xl) 4%. See also 2 Ruling Case 
Law, 1 12, pp. 603 and 604; 6 Corpus Jurle 915. 

Therotora, we answer the first quostfon In the 
afrirzetive, under existing authorities, with the impor- 
tant y,ual.irioation that if the contract of employment 8fiDU- 
latos to the contra= the employer would t bs re3ulroU 6 
honor any assignment &less notlcs be ilrsrgiven aad a& 

ntsd sqrese or imDUeQ. Reef 9. Ml16 Novelty 40, 
f& . & p .) 67 8. w. (24 1  24 2, l fha (COEBQ, *pp.) d 
Tex. 380, 89 3. ?f. (2d) 210. 

With refersnoa to the seaond question propounded 
by you, we have examined the statutes an4 find the mquin- 
mnt that the wi?e join in a wage as8lgtment made by a 
married man only in Article 6166as, 7ernonva Annotatsd Civil 
Statutes, regulating "loan brokeran. SeatiOn 6 of @alA 
articb reads in gert as r03..mm 

“. . . Thet eadh assig5nent oiwagee . . . 
shall be void unlses the same be x!nMe and given 
with the orneent or tho wife, and such ootisent 
shall be evidenoed by the wife joining in the 
assignctent. . . .* 

Tha only oaae passing upon the ap&ioabllity of 
the above statute Is by a blvided Court Of civil AppMlS in 
the case of &~soti Y. bwn, 226 S. W. 829. The tijorit 
opinion In that case holds that a ohatte3 mortgag&*e I&e 
nesd not jo:n in the eseoutlon 01 the ohattel mortgage u1z- 
less same is me&e to a "loan brokeP. It la raid that the 
faot that the husband alone signed the mortgage would not 
make it void, CB 9mmmuaity property, as here, may be dis- 
posed of by the husband only." 
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l'he dissenting opinion in tbc ease strongly 
uqes,thc stetute to be broad cnou& to aover transactlone 
with any oreditor hnd lioJgea, J. poaae the following qaeu- 
tionr 

*. . . TLy should a married man in ordar 
to acoure a loam be persitted to as&n hie 
waecs or mortpge h%s household end kitchen 
Surniture tc a bank, or any other oreditor 
without the cones& or' hie wife, an4 not be 
em&tteiY to enjoy the 8112110 liberty when eeek- 

% -, et+l.osn tromaloanbrokcr? The hard8hip8 
rClttit$~ frOE SUOh tI'lUl8flOtiOA~ grOW 0th Of 
the creation and axlotonco of t&e lien, and 
not from the ohwaotcr of the lisaholder. 0 . . . 

Gvcrtheleca the nnijority opinion rs&rlotS the 
eoope or 3eotion 6 Of &Mole 6163e, qpra, t8Sg&@y only 
to loan brokers, ana It is evlaanb that the en&tin&~ 18 
0rr60tiv0 only nhfm an a6siipmnti in ma0 to a ioa~ broker. 
We firsd no moor4 of wrtt Of SrrOr iA the &lerrOA Va (&en 
oasb, stqwe, nor any other decision by our Teams crourtr 
011 th@ QUWtiOYi. 

You arc thereiors rerp0atrully adated that the 
wlfa is-not required to jOfA IA a wag0 awigAmoAt Of the 
hwband, trade to any other peawon than a,loan broksr.as 
a0rined by'3eotion e of &tlols 6133nt 

*A loan broker ir a person firm, or 
oorporation who pursues the bu$ucaa of leud- 
iq money purchasing salaries tttta taking 
for srourity for the payment 0r such 1os.o end 
intereet thereon en ae8igument oi wee or 
utaYgnmnt of wages with Pow9r or httorrrcp to 
oolltwt the nsme or other order r0r unpaid 
ohattel mortgage or bill of sale upon. house- 
hold or Icitohcn rUniturf+" 

The QbOV0 Wad take Out Of the OpWt3tiOA Of ths 
8ttitUt0 OAO WhO W?OCptCd Q Wwe t%sttigoPient ior goodtt, =%'0 
and mer0hanandise aold an6 dcliveredr 


