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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GenALD €. MANN
ATTORNEY GENERAL

Honorable Fred Blundell
District Attorney
San Marcos, Texas

Dear 8ir: Attentions Hon, Tom G. Oliver, Jr,

Opinion No., 0-4034
Res County Clerks - ex-officlc can=
pensaticn ~ excess fees

Your request for opinion hes been received and
carefully considersd by this department. Wa guote from msaid
request as follows:

"Hon. L. N. Hopkins, County Clerk of Hays
county, hes requested me to Beoure from you a
ing with reference to excess fees of his
grfice which qnastion is, and arises, eg fol-
aws: :

"Heye County is on the fee basisj the
county clerk recelves an ax officic compensa-
tion, which 18 paid to him quarterly, by wer-
rant on the general fund, and alsc receives
tess of office. The general fund of Hays
County hes been on a deficit basis for soveral
yearse, and in order for the ocounty clerk
other officers, who reoceivs salary pnyabia out
of the general fund, toc ¢ash said warrants, it
becomes nacessery to take a sSubstantial die-
eount, such as, say, 10%. Under articls 3883,
the county ¢lerk of Hays County, raoceives and
retsalins ex officlo and faas until Lis compen~
sation for thoe year, in additlion to selerles
of deputies and expensea of conduct of the
office, has amounted to %82400.00, and then,
under articls 70 291, he retadns 1/34 of the
excess until his total compensation amounts
to §3,000.,00
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"Article 2891 provides: 'All current fees
earned and collected- = - in excess of the
maximum and excess allowed by this Act = - - «
shell be pald into the County Tressurer in the
county where the excess accrued,?

"Does this mean that such eounty clerk
must pay sald excess fees to the treasurer in
the form of cash, or mey he pay seme in the
form in which he recelived the pay from the
county, namely, the uncashed general funrnd ware
rant issued to him, :nd endorsed by him baok
to the county?

"Of course, by the time the last quarter=
ly payment is due him by the county, he has
completed the year and then knows whether or
not he will have an excess and how much, and,
as to this last payment he ¢an refrain from
taking same from the county, and hence show
that much less income to the office, and that
much less excess fee to be pald by him back
to the county. Ko trouble is had with this
last payment, since each he and -the ocounty
has a cleim against the other, and the ac-
counts are simply balanced by his refraining
from acespting his sslary for the last gquar-
ter. It is believed that the principle of
this sort of asdjustment or settlement is sanc-
tioned by the Supreme Court 1n the case of
Felts ve. Bell County, 132 3, W, 123,

"But the annusal fee report, apart from
the foregoling peragraph, yet shows an excess
of fees to be pald back to the county, and
the clerk has in possession the county warrant
on the general fund covering his salary for
the third quarter, the months of July, Auzust
and September, which warrant he has not dis-
counted and cashed « can he tender sald war-
rant to the county and require the county to
accept same, as rayment uron the c¢laim the
county has a;einst him for excess fzes of
office? From the standpoint of common sense,
reason, and natural justice, it occurrs to

the writer that the clerk should be legally
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authorized to pay the county in the same
medium in which the county pays him, and
hence I am inclined %o answer the forego-
ing questinon in the affirmative, However
I have not found any authority precisely
on the point, although the reasoning of

the above case supports this conelusion.”

The population of Hays County, Texas, is less than
20,000 inhabitants according to the 1940 Federal Census, and
ita county officials are compsnsated on a fee basis,

Article 3895, Vernon's Annotated Texas Civil Stat-
utes, reads as follows:

"The Commissioners' Court 1is hereby
debarred from allowing compensation for
ex~officio services to county officials
when the compensation and excess fees which
they are allowed to retain shall reach the
maximum provided for in thie chapter. 1In
oases where the compensation and excess
Tees which the officers are allowsd to re-
tain shaell not reach the maximum provided
for in this chapter, thes Commisaioners*
Court ahall allow compensation for ex offi-
¢io services when, in their Judgment, such
compensatiocn is necessary, provided, such
compensation for ex offic{o services allowed
shall not increase the compensmation of the
official beyond the meximum of compensation
and excess fees allowed to be reteained by
him under this chapter. Frovided, however,
the ex officio herein authorized shall be
adlowed only after an opportunity for a
publiec hearing sand conly uron the affirmative
vote of at least three members of the Come
missioners! Court."”

Section 1 of Article 3883, V. A, Ts C, S,, reads
a8 follows:

"Except ag otherwise provided in this
Act, the annual fees that may be retained
by precinct, county and district officers
mentioned in this Article shall be as follows:
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"l, In counties coptalning twenty frive
(25,000) thouseand or less inhabitents: Gounty
Judge, Distriet or Criminal District Attor-
nay, Sheriff, County Clerk, County Attorney,
District “lerk, Tax Collector, Tax Assessor,
or the Acsessor and Collector of Texes, Twenty-
four Hundred ({$2400.00) Dollars each; Justice
of the Peace and Constable, Twelve Hundred
($1200.00) Dollars each,™:

Article 3891, V, A, T, C. S., reads in part as fol-
lows:

"Each offiecer named in this Chapter shall
first out of the current fees of his office
pay or be paid the amount allowed him under
the provisions of Article 3883, together with
the salaries of his assistants and deputies,
and authorized expanses under Article 3899,
and the amount necessary to cover costs of
premium on whatever surety bond may be requiresd
by law, If the current fees of such office
collected in any year be more than the emount
needed to pay the amounts above specified,
same shall be deemsd excess fees, and shall
be diapossd of in the manner hereinafter pro-
vided, : - '

*In counties containing twenty-five thousand
(26,000) or less inhabitants, Distriot and
County officers named hereln shall retain onew
third of such excess fees until such onepthird,
together with the amounts apscified in Arti-
cle 3883, amounts to Three Thousand Dollars
($3,0°0)0 s o ."

Opinion No. 0-3896 of thlis department contains a
pertinent discussion relative to excess fees and ex-offioio
oompensation. /@ quote from said opinion as followai

"In answer to your inquiry, you cre ad~
vised that i1t 1s the opinion of this department
thet the ex-officio compensetion of tha county
¢lerk must be considered and accounted for in
arriving at the msximum annual compensation of
aald clerk. The clerk shall first out of the
current fees of his office pay or be paid the
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amount allowed him under the provisions

of Article 3882, together with the saleries
of his esslistants and deputies, eand author-
ized expensos under Article 3899, and the
anount necessary to cover the coat of premium
on vhateveaer surety bond mey be reqguired by
lew. If the current fees of such office
collected in any yeer be more than the amount
needed to pray the amounts above speoified

the same shall be deamed excess fees znd

the clerk is permitted to retain one~third

of puch excess fees until suoh one-third,
together with the amounts gpecified in Arti-
¢cle 3883, amounts to &3,000.00} In other
vords, the county olerk is entitlad to retaln
all the corpensation allowed by Articla

3883, together with the one-third exceas

fees allowsd by Articls 2891, until suoh one-
third, togsether with the amount specified in
Articie 3883, amounts to #3,000.00 per annum,
Ir the compenaation allowed under Article
3883 and the excess fees ellowed under Arti-
cle 38¢1 do not reach the maximum of $3,000,00
per anpum, the Commissioners! Court is au-
thorized to pay the clerk an ex-officio con-
rensation, provided such compensation, to-
gether with the fees retained by him under
Articles 3283 and 3891, does not amount to
more then $3,000.00. There can be no excess
fees until the amount of %2,400.00 is reaech-
ed and the deductions which are allowed by
law are mede. To illustrate, the county clerk
ca~not take $1,400.00 as rees under Article
3885 and then add the $1,000,00 sx-officio
compensetion to make a total of $2,400,00 and
ther eay 11 fees coming inte the office as
are authorized by law are excess fees, and
thzt he is entitled to one-third of the sane.
In short, before the clerk is entitled to any
oexcess fees under Article 3891 he must first
receive as fees the amount of 400,00 not
including any part of the ex—orticio compan~
sation after making the legal deductions es
allowed by law and after this amount has been
reached then the clerk 1s entitlsd to ocne-third
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of such excess fees as provided by Article
2891 and as above stated If this does not
reach the totel maximum of $3,000,00 per
annum, the Commissiopers' Court may in ite
digcretion legelly allow an ex offiocio
compengation provided such compensation,
together with the fees retained under the
above mentioned articles, dces not exceed
@3, 000,00 per annume. "

We enclose herewith s ocopy of zaid opinion for
your informetion.

There can be no exoess feas for the county elerk
of Hays County until the amount of $2,400,00 is reached and.
the deductions which are allowed by law are made. And us-
ing the illustrstion given in opinion No. 0-3896, supra
the county olerk cannot take §1,400.00 as fees under Ar%i-
ole 388% and then add a $1,000.00 ex-officioc compensation
to make a total of $2,400,00 and than say that all fees
coming into the office are excesas fees and say that he 1is
entitled to one~third of the same. AsB pointed out in sald
opinion, before the oclerk is entitled to any excess fees
under Article 3891, he must first receive as fess the amount
of $2,400,00 afte® making the legal @deductions allowed by
law and rot ineluding sny part of his ex-officioc oompen-
sation, and after thie amount has been reached, then the
clerk ia entitled to cne-third of sush excess fees a8 pPro-
vided by Articl8 3891 and that if this doces not reash
$3,000,00 per annum, the Commisasioners! Court may in its
disoretion legally allow an ex-officlc compensation pro-
vided auch compensation together with the fees retained
do not exceed §3,000.00.

. ‘The ocass of Felts, et al ¥, Bell County, 132

S. W. 123, (Supreme Court of Temxss), cited dy you, holde
that where & county judge, by purchasing property at a
sheriff's sale, was accountable to ths county for the pur-
chase price, the county's crediting itself on s debt owing
him to the extent of the purchase bad the same offeot as
if the money was pald him, and thet the settlemént was a
valid one, We guote from sald ocase as followay

. "The evidenoce shows that the county de-
clined to wocept a conveyanse fromx Felts (the
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County Judge), but elected to receive from
him the price of the land whioch he psid in
settlement by whioh the county got credit
on & debt due to Felts for the sum bid for
the lend, A oredit on the county's debt was
¢ payment and had the seme effect ag if the
money had been pald by Felts.® (Bracket
ingsertion ours)

t . « The Commissioners' Court had
jurisdiotion over ths financial affairs of
the ocounty and hed ths autherity to meke an
adjustment between it and any person where
there wars mutual olai-g; 1% 1s the same
thing as ‘1f Felts had paid the amount of his
bid to Bell County and the county had then
paid the same money to Felts, We therefors
hold that the settlement between Bell County
and ¥glts was valld and binding upon the
county, It is not sought in this actlon to
set the settlement aside, nor is there any
evidence to juatify such aotion.”

You 40 not state the amount of fees earned and
collected by the clerk. If, for aexample, the clerk sarn-
ed and ocollected fees amounting to $4,200.00 arfter deduct«~
ing the expenses allowed by law and exclusive of any
ex-officlo compensetion, he would be entitled to retain
$3,000,00 and would have to pay the county §1,200.00 excess
fees. If he had been paid any ex-officio compensation he
would have to return all of it to the county. If he had
eaghed or sold hiswrrants for said ex-officio compensation,
he would hove to pay the county in money, but if he had
not cashed or sold his warrants he would be authorized to
return them to the county in settlement of his obligation
under the authority of Felts, et al v, Baell County, surra,

If the clerk earned and c¢ollected £2,700,00 in
fees after deducting hls lezal expenses he wouid be ene
titled to retain $2,500,00 and would owe the county $200,00
excess fees. If the county had allowed him, sey $200,00
ex-officio compensetion end paid him with general fund
warrants we think thet he eould return the warrants {(if
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he st{ll had them) to the county in settlement of the $£00,00
he owed the county for excess fees under the suthority or

Felts, st al v, Bsll County, supra,.

Trusting that this satisfaotorily answers your ine
quiry, and with best regards, we are

Very truly yours

APFROPEZ OCT 6, W . ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
STANT By = W

RET ASSl
Fa;rtoam GENERAL Wo. 7, Panning
AL \ Assistant
wWIr:ac

ENCLOSURE




