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OFFlGROFTHEA'fiORNEY GENERALOF- 
AUSTIN 

Honorable iiomer Leonard, Speaker, 
Bouse of Representatives 
Austin, Texas 

Dear Br. Leonardo Opinion HO. O-4104 

Be8 Whether or not a state bank 
In the hands of the Banldng 
Ooaadesioner for liquidation 
may be reopened for business, 
and whether or not a state 
bankIng institution may change 
Its plaoe of business. 

You request an optnlon from this department in 
answer to the following questions, to-wit: 

'1. Can a State Bank whioh is in the 
hands of the Commissioner for 
liquidation either voluntarily 
or otherwise be reopened for busi- 
ness and under what prooeduret 

l 2. Can a State Bank placed in rolun- 
tary liquidation by the Board of 
Directors be reopened and resume 
business, and if so by what pro- 
cedure? 

l 3. Can a State Bank change its doxd- 
tile from one town to another in 
this State and by what ~ocedure?a 

Article 451 of the Revised Civil Statutes relates to 
the liquidation of a bank which has come into the possession 
of the Banking Comadssioner, either by the voluntary act of ' 
the Board, under Article 450, or by the initiation of the Com- 
ndssioner in taking over the bank, under Article 369 of the 
statute. 
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Article 462 deolaresf 

*Such bank may, with the c;onsent of the 
State'Banking Board, resume business upon 
such condition as may be approved by the 
Board. Such consent shall be evidenced by 
written statement from the Cosmdssi0ner.a 

The proaedure in such a case would be for the 
bank, acting through its directors, to nake known to the 
Banking Board its desire to resume business, and to ao- 
company such request by suoh statement and Information 
as the Board may think pertinent, and upon satisfying 
the Board, the Board should formally express its consent 
to such reopening, whioh consent should then be evidenoed 
by the Banking Comudssioner~s written statement to the 
Board, upon which authority the bank would be authorized 
to reopen, 

This answers your queetions 1 and 2, assusdng 
that your question 2 relates to a bank whiah has been 
placed by its board in the hands of the Oosmdssioner for 
liquidation upon the grounds.of Insolvency, or other 
statutory ground. 

If your question Ro. 2, however, oontemplates 
a voluntary liquidation by the Board itself of a solvent 
bank, which has In nowise come into the ha&s of the Com- 
missioner for liquidation, our answer to that question 
would be that such solvent bank, even though in the 
process of self-liquidation, may nevertheless resume its 
normal banking funotions so long as it is solvent. In 
such a case it would be wise for the Board before resum- 
ing business to obtain from the Banking COmmlssioner his 
approval, that is to say, making sure that no grounds ex- 
ist which would justify the Commiseioner in taking sum- 
mary charge of the bank, under Article 369 of the statutes. 

Replying to your third question, we refer you 
to Article ~~lla of Vernon’s Codification of the Revised 
Civil Statutes, which declares that any state bank, or 
bank and trust company, may amend its aharter *for any other 
lawful purpose*. 

While the statute (Article 377), governing the 
organization of banking institutions, requires that the 
articles of association shall state, *a s * the name of 
the city or tovn and county in which the aorporation is 
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to be located*, yet, under the statute of arsmlment above 
cited, the charter my be amended for the purpose of 
changing the dondcile of the bank, for this Is a lawful 
puryose -- certainly it is not unlawful. 

Article 99l.a authorizing oharter amendsents con- 
templates, generally, that the amendment becomes effective 
when adopted by a vote of the stockholders holding two- 
thirds interest of the capital stook, and when approved by 
the Banking Comvdssioner and filed in the archives of his 
office. But, in respect to an amendment which contemplates 
the change of .the bank's domicile, there are other statutes 
which would require the approval of the Banldng Board. 'We 
refer to Article 99.4 respecting the public neoessity of the 
business of the omty in which it is sought~to establish 
a bank, and to Article 391, regulating the amount of eaydtal 
stock upon the basis of population of the town or city in 
which the bank is to be located. 

We think these statutes, pertaining, as they do to 
the lawful, oonstitutlonal and statutory scheme of reyla- 
tion of such corporations , should be read in aonueotion 
with Article 9Ma, authorieiug oharter amendments, and that 
all of them should be reepeofed aud none violated in any 
such propossd amendmsnt. 

Furthermore, we would suggest, though we do not de- 
cide, that the amendment of a charter with respect to the 
placeof dosdcile of the bank might be held to be such a fun- 
damental change in the corporate existence as to require the 
approval of the stookholders. 

OPINION 
COMMll7EE 


