
Ronopable Murrell L. Buckner, Chairman 
Game, Fish and Oyster Commission 
Austin, Texas 

Dear Sir t Opinion No. O-4307 
Re: Should the persons who fish as 

described be licensed as “com- 
mercial fishermen’? 

From your letter of recent date we quote the follow- 
ing: 

“A number of fishermen along the Texas Coast 
own1 their own boats, together with their crews, 
go in 3 o the Gulf of Mexico beyond the territorial 
waters of the State of Texas to catch red snapper, 
and, upon completing their catch return to.ports 
along the coast and sell the fish caught. 

‘Club-Section (a) of Section 1 of Article 93’ra 
ddfinee d ‘commercial fisherman’ to be ‘any per- 
son who takes fish or oysters or shrimp or other 
edible aquatlo products, porn the ,waters of t 
sfrlsltp, for pay, or for the purpose of sale, b? 
ter or exohange,’ whloh would seem to limit the 
taking of aquatio products from the waters of 
this State, whioh fact is not present in the 
statement of facts hereinabove made, however, Sec- 
tlon 11 of said Artl.ole 934a reads in part as 
ro11ows I ‘Provided that no person shall bring 
into this State any aquatio produots and in this 
State offer .them for sale without procuring the 
lioense required for such transaction by a dealer 
in this State, and the fact that suoh aquatic 
products were oaught in another State shall not 
entitle -the person claiming to have caught them 
to sell ~same ln this State as a oommerolal flsh- 
erman.. f 

“We contend that that portion of Section 11 
of the Aot, hereinabove quoted, would oblige 
those who fish as above set out to be lioensed a? 
‘oommerclal fishermen’. The fisherman concerned 
oontend, however, that a part of Section 11 of 
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sald Act hereinabove quoted and reading as fol- 
lows: 'and the fact that such aquatic products 
were caught in another State shall not entitle 
the person claiming to have caught them to sell 
same in this State as commercial fishermen,' 
limits the construction contended for by the 
Commission to products caught in the waters of 
another State and not in the Gulf of Mexico 
beyond the territorial jurisdiction of this or 
any other State." 

Your reference to Article 934a of the Penal Code 
of Texas 1s to Vernon's Annotated Penal Code, and the Legis- 
lation was originally enacted in 1933 by the 43rd Leglsla- 
ture.' See Acts 1933, 1st C.,S., ch. 29, p. 85. Amendments 
were adopted In 1934 and 1935. See Acts 1934, 3rd C. S., 
ch. 40, p. 83 and Acts 1935, Reg. Sess., ch. 345, p. 808. 
Your reference to sub-section (a) of Section 1 is correct, 
but that portion of the act referred to in your letter as 
Section 11 is really sub.-section 11 of Section 3 of said 
Article 934a. 

We think it pertinent to quote in full the two sub- 
sections under consideration. Section 1 defines a "commer- 
cial fisherman" as follows: 

"(a) A 'Commercial Fisherman1 Is any per- 
son who takes fish or oysters or shrimp or other 
edible acquatic oroducts from the waters of this 
State, for pay, or for the purpose of sale, bar- 
ter'or exchange." 

. 

Sub-section 11 of Section 3 reads as follows: 

"11. Place of buslness, as used in thls'A 
shall include the place where orders for acqua E 

t, 
ic 

products are received, or where acquatlc products 
are sold, and if sold from a vehicle, the vehicle 
on which, ore from which such acquatic products 
are sold, shall constitute a place oft business. 
The license' shall at all times be publicly dis- 
played by the dealer in his place of business SO 
as to be easily seen by the public and the em- 
ployees of the Game, Fish and Oyster Commission. 
And if any acquatic products are transported for 
the purpose of sale in any vehicle the license ,re- 
quired of such dealer shall be displayed inside of 
such vehicle. Provided that no nerson shall bring 
into thFs State anv acauatlc nroducts and In this 
State offer same for sale without orocurlng the 
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license reoulred for such a transaction by a deal- 
er in this State. and the fact that such acauatlc 
products were caught in another State shall not 
entitle the person clalmlnR to have caunht them to 
sell same in this State as a commercial fisherman." 
‘(Bmphasls ours) 

We think that portion of the statute underscored by 
us for emphasis 1s susceptible or division; that the first 
part contains the broad prohibitory provision that "no 
person shall bring Into this State any acquatic products" 
Ifi om anv ulace without this State, whether such place con- 
stitutes waters of another state or waters beyond the ter- 
ritorial jurlsdlctlon of any state) "and In this State of- 
fer same for sale without procuring the license required 
for such a transaction by a dealer in this State." Under 
the.facts stated by you, if the fish were taken wlthln the 
territorial jurisdiction of Texas, there could be no argu- 
ment but that the statute would require "CommercFal Fish' 
ermen's License". 

The second portion of the underscored quotation 
would seem merely to be tin example or condition; that is, 
that even if the fish or acquatlc products were caught In 
another State (with the virtual certainty of having to ob- 
tain licenses from such State to legally use lts waters) 
that nevertheless such fact should not entitle the person 
who caught them "to sell same In this State as a commercial 
fisherman." 

It is therefore our opinion that the persons men- 
tioned in your letter should obtain Commercial Fishermen's 
License as described in sub-section 1 of Section 3 of Artl- 
cl8 934a, Vernon's Annotated Penal Code. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

BW:GO:uc 

APPROVED JAN 20, 1942 
s/Grover Sellers 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNBYGENBRAL 

By s/Benjamin Woodall 
Assistant 

Approved Opinion Committee By s/BWS Chairman 


