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Honorable John R, Shook
Criminal District Atlorney
San Antonio, Texas

Attention: Mr. W. Pat Camp, Assistant

Dear S5ir Opinion No, 0-4385
Re Lisbility of Tax Assessor-
Collector for failure to col-
lect poll texas under certain
conditions. '

That portion of your letter of December 13, 1941,
requesting the opinian of this depnrtmmt and mtorl-l to
yeur ﬂqmut. rends as {ollows:

“During the month of October of this ysar,
the Tax Collector's deputiea collected taxes
from various tax payers in this County, but
failed to collect the poll tax ansenned of
$1.50 1o the State and $.25 0 the County, In
esch instance, the individuals had assessed,
in addition to their home or other yeaal properiy,
personal property and in each instance the pro-
perty was community. The Tax Collecton's depu~
ties accepted the taxes rendered for both veal
snd personal property, but ngheud. ta collect
for the poll tax,

»
. & &

*will you please advise us if in your opin-
jon the Tax Collector should have collecisd tha
poll taxes involved, and if he bas failed to do
80, whether he is liable to the County and the
Etate for the amount thereof ?
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Article 2959, Reviged Civil Statutes, provides:

“4 poll tax shall be collected from every
person between the zges of 21 and 60 years who
reside in this State on the lst day of January,
preceding its levy, . . . It shall be paid any
time between the lst day of October and the 1st
day of February following; and the person when
he pays it, shall be entitled to his poll tax
receipt, even if his other taxes are unpaid.”

Article 7046, Revised Civil Statutes, provides:

“There shall be lavied and collected from
every person between the ages of 21 and 60 years,
residents within this State on the lst day of
January of each year, . . . An annual tax of
$1,50 . . . Said tax shall be collected and ac-
counted far by the tax collector each year and
appropriated as herein required. No county shall

_ levy more than $.25 poll tax for county purposes.
L
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The poll tax mentioned above is a tax on the person
as against a tax on his property, and no lien attaches by
mere force of the statutory levy of the tax to any of the
property of the person, real or personal, for the paymaent
of same.

The poll taxes levied, which were not collected,
according to your statement, during the month of Jctober,
were those levied on January 1, 1941. The law provides
that such poll taxes shall be paid any time between the
1st day of October (1941) and the lst day of February (1942).
Thus, the poll taxes in question do rot become delinguent
until the 1st day of February, 1942.

In our opinion 0-1540 rendered to Honorable B, M,
Whiteacre, County Auditor, Graysen County, Texas, approved
Mareh 23, 1940, we held that the sureties on the Tax Assessor-
Collector's bond were not lisble where the Assessor-Collector
does not use due diligence in the collection of delinquent
taxes. The term delinquent taxes necessarily includes delin-
quent poll taxes. A copy of said opinion is attached for
your information,
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The question we are presented with in your request
howcver. conceras the failure by the ssessor~Collector,
through his deputies, to use due diligence in collecting
the poll taxes prior to their becoming delinguent, While
the duty is imposed upon the official to collect such poll
taxes from the persons liable, the stateie do0es not require
such collection at any specific time but on the other hand,
accords to the persons liable for the payment of the poll
tax, the privilege of paying without penalty, any time dur-
ing the peariod from October lst following the levy to the
1st day of ¥ ebruary of the succeeding year before said tax
becomes delinquent,

Article 7272 provides that all real and personal
property held or owned by any person in this State shsll be
lable for sll State and county taxes due by the owner there-
of, including tax un real estzte, personal property and poll
iax, ’

Other provisions of the statutes, authorize the
Assessor-Gollector of taxes to selze and sell personalty
for the payment of delinquent taxes charged againat the
owner, As to persoms insolvent or deiinquent, as shown on
the official delinquent or insalvent rolls, the officer is
required to mhke 2ffidavit that he has fully complied with
and exhausted all reaocurces to collect such taxes ag author-
ized and required by certain statutegs named, including rrti-
cle 7272, Vernon's snnotatad Statutes, According to articles
7260 and 7263, Vernon's Annotated Civil Statutes, the allow~
ance of this list doez not absolve the tax Assessor-Collector
from continuing to use due diligence to ccliect the deliaqu«nt
amount shown due on the roll.

We have fully considered the case of Stuard, et ux
vs, Thompson, Tax Collector, 251 5. W, 277, and also the rul-
ing promulgsted by the Comptrollar of the State. As to the
Jatter, it presumably was placed in the hands of ali Tax
Assessor-Colieciors under date of November 2, 1938, This
ruling was to the effect that the Comptroller would not ap-
prove an annual report uniess the poll taxes are shown to
have been paid at the tizne the persoaal property taxes are

paid.
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The Tax Assessor«Collector's chant es or remedy for
collecting both the 1oll tax and tax on personal property
appear equally enforceable by seizure and sale, Until suck
right of seizare (on the taxes becoming delinguent) occurs,
any such ruling as would tend to place liability for tax up-
on the officer or his bondsmen under the conditions stated
would conflict with the provisions of the statate providing
the peried within which the tax Ascessor-Cellector is required
28 his duty to miake the collection and within which period
the tax payer is given option to pay.

: Sheuld thess uncollected poll taxes appear upon
the delinquent rolls without personal or other property taxes
assessad against the same persoa also appearing, we seriously
doubt that such factual showing would amount te a breach of
official duty so as to make the tax Assessor~Collector liable

in the absences of a showing that the State or Cau:tyhd U~
tained a ioss,

' The ruling premauigated by the Cemptrellsr, as it
presently exists and similar to that epecifically heid valid
in Stuard vs. Thompaon, supra, should not be construed as
directad against the tax payer. To hald the tax Assessor-
Callector liable for the tax through mere {failure to collect
would be inconsistent with the existence of an absolute lia-~
bility in view of the statutery provisions for the collection
of these taxss by his successor in office after the expiration
of his term,

Following Stuard va. Thompsen, suprs, and as the

rule pronuiigated by the Comptroller presently exists, the

ragulation apparently is a ressonable and effective mesns
n(iordng payment of the poll tax lavied and asseased, The
penalty prescribed by the rule is to subject the srnuxi re-
- port of the official to nen~approval.

The foregoing rule does net, however, epcrnh to
mmltehuphrymnﬂwmtouyuudmmm
taxes at the timse he pays his pell tax or pay his poll tax
at the time he pays all of his personal property taxes, It
is generally held that the Collector is responsible for the
exercise of due diligence in the collection of taxes, and is
not an insursr of the collection of all of the txxes, Town
of Enfield vs. Hamilton, 152 Atl, 285; U, §. va. Thomas, 82
U. 5. (15 wall.) 337, 21 i.. E4.89; Shanahan vs, State, 142
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»Md, 616, 12 Atl, 636; Howell vs. Lamberson, 149 Ark. 183, 231
8. W, 872; Town of Brookfield vs. Bigelow, 80 V¢, 428, 68 Atl.
656; Inhabitants of Colerain vs. Bell, 15 Mass. (9 Maetc.) 499;

Vol. 3 Cooley on Taxation (4th ed,), paragraph 1372,

It is therefore the opinion of this department that
the Tax Assessor-Collector through his deputies should use due
diligence in demanding payment of poll taxes at the time other
property taxes are paid. The failure on the part of the Tax
Assessor~Collector or his deputies to collect poll taxes on
any specific occasion between October lst and January 3lst,
when all or a part of the property taxes assaased are paid,
does not as a matter of law render said officials liable to
the county or State for said poll taxes,

Yours very ﬁhly

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By
/8/ WM, I, R, KING
wWm. J. R, King
APPROVED JUN 18, 1942 Assistant

/s/ GROVER SELLERS
FIRST ASSISTANT
ATTORNEY GENERAL

WIRK:mp
Copy-mw

This opinion considered and
approved in Limited Conference



