
Honorable Tom A. Craven 
County Auditor 
McLennan County 
Waco, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-4412 
Re: .Whether school district 

may use excess of,main- 
tenance tax over 50#,on 
the $100.00 valuation 
for payment of debts 
created in prior years 

We have .received your letter of recent date 
which we quote in part as follows: 

"In order to qualify for State Rural 
~' Aid, it.18 necessary for fifty cents:of the 
Rural:Maintenance Tax of a school to be used in 
caring for the rural aid needs of such school. 
Rulings from your department indicate that any 
maintenanoe tax levied by a school over and above 
this required fifty cents may be used for any 
legal purposes. 

'"The County Superintendent of McLennan 
County is, I think, using a too liberal inter- 
pretation of the 'term *legal purpose* as a basis 
for approving certain common school d~istrict 
expenditures. My contention is that current 
local maintenance tax revenues are not eligible 
for the payment of debts incurred.during prior 
years until the necessary expenses for the 
current year are satisfied. The local County 
Superintendent .is paying out of currentlocal 
maintenance taxi revenues; and contends he is le- 
gally ~justified in doing sr.,~ debts incurred in 
prior years; which were,in excess of prior year 
budgets, to the exclusion of necessary current 
expenses~and, in some instances, when funds 
are not even available to pay teacherst salaries 
for the current gear." 
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We quote from Sec. 2 of the Current Rural Aid Ap- 
propriation Bill (Acts 47th Leg., ch. 549): 

,I . . . .After the indebtedness in these 
funds; if any, has been retired the income from 
thils maintenance tax in excess of the required 
fifty cents (504) maintenance tax may be used at 
the discretion of the local school authorities 
of the district for any lawful school purpose." 

Your question resolves itself into the proposition 
whether that part of the maintenanoe tax levy of a school 
district which is in excess of fifty cents on the $100.00 
valuation may be used to pay obligations of prior years. 

Recently this department rendered Opinion No. 
O-4257 dealing with the payment of debts of a school dis- 
triot of one year with the revenues of a subsequent year. 
We quote from that opinion as follows: 

” 
. . . This department has consistently held 

that debts oreated by a schooldistriat in a 
certain year whioh create a defioiency inthe 
school fund for that year are in violation of 
law and create no olaim aga~inst the district. 
In other words., the tnustees of a school district 
are not authorized to create a debt payable 
outof the revenues of~the distriot ,of a subse-. 
quent year. Opinions No. o-4001, No. O-2231; 
Collier v..Peaoook, 54 S.W. 1025; Templeman 
Common School District v. Boyd B. Head Company 
101 S.Y. (2d) 352; First National Bank of Athens 
V. Murchison Independent School Dist., 114 S.W. 
(2d) 382; Rarlingen Independent School Mst. 
v. C.H. Page & Bro. 48 S.W. (2d) 983. 
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. . .Debts may not beg contracted 
than the amount oft available funds on 
that may be reasonably enticipated for that 

school year. A debt created in excess of such 
amount is void and constitutes no claim against 
the district. Obligations ,.expressly payable out 
of funds accruing to the ,district in a~subsequent 
scholastic year may not validly be created by 
the trustees of a.school district; such obliga- 
tions are void and create~no liability whatsoever 
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on the part of the district. If in a previous 
year a debt was validly created in reasonable 
antioipation of revenues to be collected for that 
year, but the fund actually realized was insufficient 
to discharge the same, such debt may be paid from 
the delinquent taxes of such previous year or 
years prior thereto. Such a debt cannot be paid 
from the revenues of a subsequent year, at least 
unless there is an actual surplus in the fund 
after the discharge of all the obligations of such 
subsequent year; however, as there Is no such 
surplus in the fund of the school district in- 
volved, it is not necessary for us to pass upon 
this point, and we express no opinion thereon." 

in We are of the opinion that the cases cited 
minion No. O-4257 are applicable to a school distriot 
whether or not it levies more than a fifty cent 
maintenance tax, that the same limitations are present 
with respect to the funds of the district realized from a 
.maintenance tax of more than fifty cents, and that the 
principles announced in Opinion No. O-4257 are the~refore, 
applicable to the subject matter of your inquiry. It 
follows that an expenditure of school funds in violation 
of such principles would not be for a lawful purpose. 
We enclose a copy of Opinion No. O-4257 for your consider- 
ation. 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

s/ George W. Sparks 

Approved Feb. 24, 1942 m George W. Sparks 
Assistant 

s/ Grover Sellers 

First Assistant' 
Attorney General 

Approved Opinion Committee 
By BWB, Chairman 
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