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Your request for opln?Zon has been receivgd and c&z- 
fully considered by thls depmtment: We quote from your req3eert 
as follows: 

"C6n a per.son who has lived In one County all his 
lX?e 6t-d has property in IiQat eountg and in AprU 1941 
moved out of the county and stayed until Februssg 19, 
1942, yet paid his tsxes lnb1udlng his poll tax in that 
county vote in the Julp primary? 

"TO illustrate: _- -. 
"A man left Johnson County in April 1941 and moved 

to Travis County, but paid his taxes a8 above indicated, 
in Johnsoii County including his poll tax, and returned 
to his home In Johnson County Febriiary 19, 1942, ~111 he 
be allowed to vote 'in the July primary?" 

As we view your question under the @tots related you 
desire to know whZither or not the party inquired about meets the 
residence requirements of the CiMstitution end--statutes in order 
to be a qualified voter'-in the July, 1942, primary in Johnson 
County, Texas. We assume and understand from your letter that 
the party duly and properly pald.his poll tax in Johnson C6Untg 
to vote at said eleatlon. 

our state Constitution, Article 6, Seation 2, provides 
in part as follows: 

"Every person subjeat to bone of the foregoing dis- 
quallflcatlons, who ehall have attained the age of. 21 
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years and who shall be a cititen of the United States 
and who shall have resided in this state--one year next 
preaeding the election and the last six months within 
the district or county in which such psrson offers to 
vote, ahaL1 be deemed 6 qualified elector. . .I' 

Article 2955, Vernon's Annotated Civil Statutes, con- 
tains the exact wording ae set out above in the Constitution. 

ArtTcle 2958, Vernon's Annot6ted Civil Statutes,--de- 
fines the term "residence" as 6ppIlc6ble to voting requirements 
and provides in part as follows: -. 

"The 'residence1 of a Single mXCn 1s where he usually 
sleeps at night; that of-'6 msrrled men is where* his wife 
resides, or If he be permanently separ&ed from his wife, 
his residence is where he sleeps Xt night; povided that 
the realdiSnce of oiie who is an Inmate or officer of a pub- 
110 asyNm or eleemosynsry instrtute, or who is embloyed 
as 8 clerk in one of the depsrtments of the government at 
the capitol of this State, or who Is 8 student of bi col- . . 
lege or universlCy, unleas such officer, clerk, inmate or 
student has become a-bona fide resident oltlzen in the 
county where he is employed,-'or is such student, ‘shall be 
cofistrued to be where his hcme-tras before he became such 
itiate or ofTicer in such eleemosynarg ln%ltution or asg- 
lum or was empZoyed as such clerk or becams such student; 
. . . -. -. 

The term "resl&ent", like "cltlzen" -iXnd "domicile", la 
not sXways capable of precise definition, but may in different 
circumstances be used in different senses. 

The following rule is set out in 19 Corpus Juris 407, 
Sea. 19, concerning the effect of 6bsence on one’8 home or domi- 
cile: r- _- _a 

"If a person leaves his home or domicile for 6 tem- 
porsry purpose with an intention to return, there Is no 
change of domioile." 

This rule Is further substantiated by the a6se of" 
Sabriego, et ux, v.-Whlte, 30 Tex. 585, in which the court msde 
the following statement: _. 

"The original domicile is not changed even by a long 
absence If there 1s any Intention of returning." 
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We quote from conference opinion No. 2977, dated Janu- 
ary 10, 1936, Attorney Genera&Reports 1934-1936, p. 11, direoted 
to Dr. H. Y. Benedict, as follows: -. 

"What is the residence status, under the terms of the 
statiite referred to, (tuytion fee statute) of students who 
are mYnor children of American citizens who live In Mexico 
or some other foreign country? May thoae students be clas- 
sified 6s reStdentS of the foreign country In whleh their 
parents are living or should these students be claaslfied 
88 residents of the speolfic stat& In whloh the pesents had . 
legal residence at the tlme~they moved to the foreign coun- 
try? Does the length of time the pasent has lived in the 
foreign country have any bearing on the student's residence 
classification? -- 

"The residence status underthe terms of the statute 
referred to of students who are mT,nor children of American 
citizens who live in MexTco or aome other foreign country 
is a fact question determined largely by the Intention of 
the father of the children. The fact that they -Xre llvlng 
In Mexico, in our opinion, would not prevent them from be- 
ing classified as residents of Texas if when they moved to 
Mexico their intention was to return and they Zid not eban- 
don their intention after the move. The determination of 
this question is largely a matter of feet governed by the -_ 
intention of the father of the children. The length of time 
the parent haa lived in the foreign country does not have 
any beesing on the student's residence quiXllficatlons." 

You do not state In your letter whether the pai%y's 
rqsideiiae or stay In Travis County w&s intended to be temporary 
.or permanent and whether the party.intended to return to John- 
son County. However, your letter dlaoloses that such stay in 
Travis Count 

% 
was temporary and that said party did return to 

Johnson Coun y, Texas. _- 
-If said party Intended his removsl to Travis County 

merely temporary and Intended to rettin t'o Johnson County, it 
is our opinion that he wea et all, t&es m6Xerlel hereto a legal 
resident of Johnson County and assuming him to be a qus3lfied 
voter in all otiier respects he would be entitled to vote In the 
July, 1942, primary. __ 

If on the other hand he moved to Travis County with 
the intention of est6bliahlng a bona flde residence there with 
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no Intention of returning to Johnson County he would not be en- 
titled to vote in the July, 1942, primary in Johnson County, be- 
caus5 he would not have been a resident of Jofinson County, 
six months next preceding the July, 1942, primary election. 

Texas, 

The question will be governed to a large extent by the 
Intention of the psrty. This question often arises with em- 
pXoyees of the State residing in Austin. Many of these State 
~employees have become bona fide reXdents of Austin, paying their 
poll taxes there, Intending to remain, and therefore vote in : 
Austin. Others, although renting quarters In Austin, Travis GOLD- 
ty, are in truth and In fact residents of other counties in Texsa, 
intending to return there, and evidence such intentions by paying 
their poll taxes in such counties and in other ways, snd vote in 
the counties of their legal residence. 

We also enclose a copy of-opinion X0. O-3313 of this 
department passing on a question somewhat similar. 

Very truly yours 

ATTORNEY CjENEFML OF !PEXAS 

/a/ Wm. J. Fanning 

WJF:GG:fb 
Enclosllre 

BY 
__ 

Wm. J. Fanning 
Assistant 

APF'ROVED APR. 23, 1942 

/s/ Zollie C. Steakley (Acting) 

ATTORNEYGEl'IERAtOFTEXAS 

Approved, Opinfon Committee 
By:BWB, Chairman 


