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Hon. Fred L. Blundell Opinion No. O-4592 
District Attorney Re: Under the facts submitted can the commis- 
Lockhart, Texas sioners court place a constable of one precinct 

on a salary basis without treating all other 
constables of other precincts in the county on 

Dear Sir: a similar basis, and another question? 

Your letter of Nay 12, 1942, requesting the opinion of this de- 
partment, reads as follows: 

"Because of the urgency of nroviding a way of assisting 
in law enforcement at Luling,the Commissioners' Court of this 
county would appreciate as speedy a reply as possible to the 
questions involved in the attached statement of the subject 
matter. 

"We will appreciate any information on the matter that 
you can give so that the -court can act in the matter, if there 
is anything they can do." 

::e quote the statement accompar@ng your inquiry, which is as 
follows: 

“IN Ia: Constable's Salary or Pay of Prec. Two, Caldwell 
Co. Texas. 

"A history of the point inquired about arises out of the 
fact that the present Constable of said precinct is a valuable 
law enforcement officer residing within said precinct at Luling, 
Texas, in which city one deputy sheriff resides. He enforces 
the law well and the people of the precinct and city want to 
keep him, but the fees of his office are insufficient for his 
maintenance and a fair possibility ezdsts of his resigning un- 
less something can be done. 

"Art. 3912e (Sec. 17) provides that constable:remain on the 
fee basis unless the commissioners court determines otherwise; 
all constables of this county are now on a fee basis; none of 
the Justices of the Peace or Constables fees in this county go 
into the Officers' Salary Fund as provided in said article; the 
people of Luling want for their said constable some augmentation 
of his fees by act of the Commissioners' Court of the county if 
this is possible. 
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"Question One: Under the above facts can the Commissioners' 
Court place said constable of said Precinct Two on a salary 
basis without at the same time treating all other constables 
of the other precincts within the county on a similar basis? 

"Question Two: If the above question is answered in the 
affirmative, could said Commissioners' Court pay in part or 
in whole said constable's salary out of the General Funds of 
the County, or out of any particular fund, such as the Road & 
Bridge Fund of said precinct, or the area of the county within 
said precinct? In clarification of this last question, I will 
explain that the area of Justice Precinct No. Two has the 
same limits as said Road & Bridge Fund No. 2 and of Commission- 
ers' Precinct No. Two of said county. The people of said area 
and.city submit the question that as itis their taxes that 
make up the funds of said Fund No, 2 and as they need this pro- 
tection from said constable that they would not object to at 
least part of said constable's salary being paid out of said 
fund if possible. 

'As said constable is contemplating taking other employment, 
more compensative, unless something is or can be done, it is 
urged that a reply to the above be given as soon as possible, 
as they thirk law enforcement in their vicinity will suffer un- 
less a way can be found to relieve the present situation." 

This department has heretofore ruled on several questions similar 
to the questions presented in your inquiry. In our opinion No. O-516 (con- 
ference opinion No. 30&), this department held: 

"The consnissioners court is without authority to place 
one precinct officer upon a salary basis and leave other offi- 
cers upon a fee basis. The system must be uniform and the 
commissioners court must place all of the precinct officers 
upon a salary basis or leave all upon a fee basis-under the 
salary law. 

"Where the commissioners court places the precinct offi- 
cers of the county upon a salary basis as outlin ad in the 
officers salary law, the commissioners court has no authority 
to set a precinct officers salary at less than the total sum 
earned as compensation by him in his official capacity for the 
fiscal year 1935, and that the commissioners court has no au- 
thority to set a precinct officers salary at more than the 
maximum amount allowed such officer under laws existing August 
2h, 1935." 

In opinion No. O-2421 this department held that: 
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"It is the opinion of this department that it is not 
possible to compensate a justice of the peace on a salary 
basis of counties having a population of lessthan 20,000 
Ttiabitants according to the last precedin g federal census 
unless all the precinct officers of said county are compen- 
sated on a salary basis, and the commissioners court of said 
county has passed an order providing for the compensation of 
all precinct officers of the county on a salary basis at the 
first regular meeting in January of the calendar year in 
question." 

Our opinion No. O-915 concerns a similar question. We enclose 
copies of all of the above mentioned opinions for your convenience. 

In view of the opinions mentioned above and the authorities 
cited therein, your first question above should be answered in the nega- 
tive and is so answered. 

As we have answered your first question in the negative, we do 
not think that your second question requires any answer. Therefore, we 
do not deem it necessary to discuss or pass upon said question. 

Trusting that the foregoing fully answers your inquiry, we are 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By /s/ Ardell Williams 
Ardell Williams, Assistant 

APPROVED MAY 19, 19112 
/s/ Gerald C. Mann 
ATTGRNEY GENDAL OF TEXAS 
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