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Dear Sir: school district. 

We have received your letter of May 12, 1942, which 
we quote in part as follows: 

"In January 1942 the board of trustees in a 
common consolidated school district in Coleman 
County, Texaq, entered into a contract with the 
school superintendent employing him to continue 
in such capacity for the school year 1942-43. 
TYO new trustees were elected in A pril 1942 and 
have duly qualified as such jlithin the time pre- 
scribed by law. Up to the present time this con- 
tract has not been presented to the County Super- 
intendent for his approval. 

"IS this contract valid and binding against 
the board of trustees in view of the fact that two 
new members have been elected and taken office 
since the date of such contract?" 

In your letter you cite ,Rrticle 2750a-1, Vernon's 
Annotated Civil Statutes, which reads as follows: 

"That trustees of any Common School District 
or Consolidated Common School District shall 
have authority to make contracts for a period of 
time not in excess of two (2) years with princi- 
pals 

A 
superintendents, and teachers of said Com- 

mon chool Districts or Consolidated Common School 
Districts, provided that such contracts shall be 
approved by the County Superintendent. 
tract may be signed bv the T rustee s of,=- 
School Districts or Common Consolidated Schzol Di.s- 
ms until the newly elected trustees have aual$,- 
fied and taken the oath of office. Acts 1941, 
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47th Leg., S.B. #126, 1 1. (Emphasis supplied) 

This department held in opinion No* 0-765 (confer- 
ence opinion No. 3069) that a provision of Article 2750a 
(Acts 1937, 45th Leg., 
derscored above, 

Ch. 267, I 11, similar to the one un- 
was unconstitutional because of the defect- 

Ive caption of the act. The 47th Legislature apparently to 
remedy this defect passed Senate Bill 126. (Article 2750a-1) 

You wish to know whether the provisions of Article 
2750a-1 affect the validity of the contract under considera- 
tion. We are of the opinion that this question should be 
answered in the negative. 

The language used by the Legislature in Article 
2750a-1 very plainly indicates that the feature sought to be 
remedied was the practice whereby defeated school trustees 
would join with a minority of the new board in signing con- 
tracts before the Qewly elected” trustee could qualify. HOW- 
ever, it is obvious that there can be no “new elected” trus- 
tee until after the election on the first Saturday in ,April 
in each year as provided in Article 2745. The contract in 
question was entered into in January; therefore, there were 
no “newly elected” trustees. It follows that this provision 
of Rrticle 2750a-1 is not applicable. Opinion No. O-04. 

You state in your letter that the contract has not 
been presented tQ the county superintendent for his approval. 
Articles 2750a and 2750a-1 authorize contracts of this nature, 
and provide “that such contracts shall be approved by the 
County Superintendent .I’ No time limit is specified as to when 
such contracts should be presented to the county superintend- 
ent. Apparently, a reasonable time was intended, and we do 
not believe that such reasonable time has passed, especially 
fn view of the fact that the time covered by the contract does 
not start to run until the school year 1942-1943. 

We quote the following from the opinion of the court 
in Mller et al. v. Smiley et al., 65 S.W.(2d) 417 (W.E.Ref.1: 

I, . . . But we cannot bring ourselves to believe 
that a mere fortuitous change in the membership of the 
board, prior to the formal approval by the county super- 
intendent of the lawful contracts theretofore made by 
the board permits such contracts to be arbitrarily re- 
voked by Ihe new board and the county superintendent 
without any charge of fraud, imposition, or mutual mis- 
take, and with no hearing given the teachers of such 
intended revocation of their contracts. 
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"It seems to us that to hold otherwise would 
be to violate the plainest principles of fairness 
and justice, and to acquiesce in arbitrary and 
dictatorial powers not conferred by our statutes 
upon the boards of school trustees, or county su- 
perintendents." 

In view of the foregoing you are respectfully ad- 
vised that a contract between the board of trustees of a 
common school district or consolidated common school district 
and a school superintendent entered into prior to the election 
of trustees under Articles 2745 and 2750a-1 is not of itself 
invalid even though the contract has not at the time of such 
election or qualification of such new trustees been approved 
by the county superintendent. 

This opinion is expressly limited to the fact situa- 
tion as disclosed in your letter of request. 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By /s/ George W. Sparks 
George W. Sparks, Assistant 
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/s/ Gerald C. Mann 
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